VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden Uzman Psikolog Müge Olgun, uzaktan eğitimde çocuğun motivasyonunu kaybetmemesi ve başarılı olması için dikkat edilmesi gereken püf noktaları açıkladı. Çocukların arkadaşsız ve hareketsiz kalmalarının büyük bir problem olduğunu vurgulayan Olgun, “Çünkü her çocuk koşmak, oynamak, eğlenmek ister. Kimi zaman ders çalışmak birçok çocuk için sıkıcı olabiliyor. Çocuğun zihni eğlenmeye meyillidir o yüzden evde ders çalışacağı ortamı daha az uyaranın olacağı şekilde organize etmek gerekir” diye konuştu. Evin bir köşesinin derslik gibi yapılmasını öneren Olgun, “Evin bir köşesini aynı okuldaki gibi düzenlemek çocuklar için de daha motive edici olacaktır. Bilgisayar, masa çok rahat olmayan bir sandalye bulunsun. Bilgisayarın arkası düz bir duvar olsun. Çocuk ders çalışırken kafasını kaldırdığında dikkatini dağıtacak uyaranlar göremesin. 20 ile 40 dakika arasında çocuğun dikkati yine de dağılacaktır. Çocuğun mola verme zamanı gelmiş demektir. 5-10 dakikalık molasını düzenleyin. ‘Bütün gün ders çalışsın hiç yerinden kalkmasın’ diye bir algının olmaması lazım” ifadelerini kullandı.
Televizyon izlemeyin
Evdeki diğer aile üyelerinin de iş birliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Olgun, “Birçok kişi çocuğuna cep telefonu kullanma diyor ama elinden cep telefonu düşmüyor. Çocuklar evde ders çalışırken aile bireyleri televizyon izlemesin, telefon kurcalamasın. Evde çok fazla gürültülü sohbetler etmesin. Mümkünse ebeveyn derste olan çocuğu belli bir yerde gözlemlesin. Bu sırada kitap, gazete okuyabilir, el işi yapabilir. Çocuğun aklının kayması ihtimalinin en düşük olduğu aktiviteleri seçmelidir. Çocuk ‘ben burada ders çalışıyorum, onlar eğleniyor’ demesin. Ders bittikten sonra tüm aile televizyon izleyebilir, sohbet edebilir” dedi.
Ders sırasında meyve götürmeyin
Çocuğu dersteyken çok rahatsız etmemeyi tavsiye eden Olgun, “Meyve götürmeyin, ‘nasıl gidiyor’ diye sormayın, önce gözlemleyin. Çocuk mola verdiği zaman meyve veya yemek götürebilirsiniz. Dersteyken meyve götürürseniz tadı ve rengi olan bir uyaran çocuğun dikkatini bozacak, odaklanmakta zorluk çekecek” diye konuştu.
Yedek maskesi olsun
Çocukların yeni öğretim yılında maske kullanımı konusuna da değinen Psikolog Olgun, “Artık çocuklar maske takmaya alıştı. Maske çocukların normali olmaya başladı. Ama maskenin çocuğun yüzünde bütün gün kalmasını istiyorsak daha sevimli hala getirmeliyiz. Renkli, şekilli maskeler alabiliriz. Aileler evde de maske üretebilir ya da yaptırabilir. Okullar açıldığında her çocuğun 4-5 adet yedek maskesi olsun. 1-1,5 saatte bir maskeler değişsin” ifadelerini kullandı.
Ödev üzerine konuşun
Birçok çocuğun ödevini yaparken sıkıntı yaşadığını anlatan Müge Olgun, “Böyle durumlarda ailelerin çocuklarını karşılarına alıp sevgi ve şefkat çerçevesinde neden ödev yapmaları gerektiğini, bu ödevlerin onlara nasıl avantajlar sağlayacağını anlatmaları gerekiyor. Eğer çocuğa ‘niye ödev yapmadın’ diye kızarsanız, çocuk da bir yerden sonra duygusal sürecinden dolayı ödev yapmayı iyice bırakacaktır. Her ebeveyn çocuğuna koşulsuz sevgiyi hissettirmelidir” dedi.
UZAKTAN EĞİTİM
3’üncü sınıfa geçen Asya Güzin Yılmaz (8), “2’nci sınıfın son dönemini uzaktan eğitim alarak tamamladım. Güzel geçti ama arkadaşlarım ve sevdiğim öğretmenim yanımda olsaydı daha güzel olurdu. Uzaktan eğitimde hiç zorluk yaşamadım, arkadaşlarım ve öğretmenim yanımda olsa bir de sıralar kurulsaydı neredeyse aynı olacaktı” diye konuştu.
Okunma Süresi: 3 dk
İETT şoförüne kaldırım taşlı saldırı!
#İstanbul Haberleri / 24 Kasım 2024
Başakşehir Metro Durakları: Nerede, Nasıl Gidilir, m4 Güzergahı Nereye gider, Var mı?
#Yaşam / 24 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *