Son yıllarda müzik dünyasında adından söz ettirmeyi başaran genç şarkıcı Rengin Şenol, Damga'ya konuştu. “Beste yapmak, sahne dışında kalan zamanımdaki tek önceliğim. İlk etapta, biten bestelerimi tekli olarak yayınlamayı düşünüyorum. Hem Türkçe hem İngilizce şarkılar yapmayı planlıyorum. Albüm konusu bu aşamadan sonra düşüneceğim bir konu” diyen Şenol, şarkı söylemeyi ise çok sevdiğini söyledi.
Rengin Hanım kendinizden biraz bahseder misiniz?
Bence müthiş güzel sesli İrlandalı bir anne ve yine müthiş yetenekli müzisyen Türk bir babanın kızıyım. 22 yıllık hayatımın hemen her dönemi onlar sayesinde müzikal bir eğitim gibi geçti. Türkçe ikinci dilim. Yarı İrlandalı yarı Türk’üm ama “nerelisin?” diye soranlara Bodrumluyum diyorum.
Şarkı söylemeye ilk ne zaman başladınız?
Söylenene göre konuşmaya başlamadan şarkı söylemeye başlamışım. Profesyonel sahne hayatımın başlangıcı hakkında net bir tarih vermek zor ama küçük yaşlardan itibaren babamın sahne aldığı işlerde bana da yer vermesiyle, gerek şarkı söyleyerek gerekse enstrüman çalarak başladığını söyleyebilirim.
Tarzınızı Türkiye 'de nereye koyuyorsunuz?
7'den 70'e herkesin kendinden bir parça bulabileceği bir müzik yapıyorum. Benim şarkılarımı bu insanlar dinler şu insanlar bilir diye bir kıstasım yok müzik seviyorsan eğer benim yaptığım şeylerde kendine göre bir şeyler bulabilirsin.
Canlı performansınızı dinleyen insanların çoğunlukla sesiniz için yaptığı, “Woow zenci gırtlağı var kızda” şeklinde bir söylemleri var bu konu için ne söylersiniz?
Bu genelde karşılaştığım ve müteşekkir olduğum bir iltifat çünkü genelde dinleyici bu söylemi solisti takdir ettiğinde kullanıyor. Ayrıca playlistimde yer verdiğim şarkıların da dinleyenlerde bu izlenimi bırakmasını doğal karşılıyorum ama solistliğimde zenci gırtlağı dışında etkilendiğim diğer müzik tarzlarına ait vokal teknikleri de var.
Sahnede genellikle yabancı şarkılar söylüyorsunuz neden, kendi tarzınızın tam adı nedir?
Sahnede hem sevdiğim hem de dinleyerek büyüdüğüm şarkıları söylüyorum. Anadilim İngilizce olduğu için genelde İngilizce şarkılar müzikal dağarcığımda çoğunlukta ama dinledikçe sevdiğim Türkçe şarkıları da repertuvarıma eklemeyi planlıyorum. Tarz konusunu dile getirmek için çok erken olduğunu düşünüyorum çünkü Z kuşağı olarak bizler internet çocuklarıyız ve kulağımıza güzel gelen ya da hoşumuza giden müzikleri tarz ayırmadan dinlemeyi seviyoruz ya da en azından ben öyleyim. O yüzden kendi müziğimde de, söylemek istediklerimi sevdiğim ve içimden gelen her şekilde sınırsız olarak notalara dökmeyi hayal ediyorum.
Repertuvarınızda Türkçe parçaların olmaması kariyerinizi kötü anlamda etkilemez mi?
Etkileyebilir tabi. Bir önceki soruya cevap verirken de bahsettiğim gibi, repertuvarıma sevdiğim ve yorumlayabildiğim Türkçe şarkılar eklemeyi planlıyorum ama Türkçe ikinci dilim olduğu için Türkçe bir şarkı kavırlarken bazen şarkının hakkını verebilmek konusunda endişeler taşıyorum çünkü beni dinleyenlere iyi olmayan bir şey sunmak istemiyorum. Kendimi bu konuda geliştirmek için sürekli çalışıyorum. Türkçe şarkılar yazıyorum . Onları söyleyince seyirciden iyi tepki alıyorum mesela. Beni dinleyenler genelde müziğin genel enerjisini lisandan daha fazla önemsiyor olabilir belki de
Çok iyi şarkı söylemek mi istiyorsunuz yoksa çok ünlü olmak mı?
Her ikisini de istiyorum doğal olarak. Güzel şarkılar yazıp onları da çok güzel söylersem umarım ikincisi zaten kendiliğinden olur. Ben bu arada ben çok çalışmaya ve müzik yolculuğumda sevdiğim ve içimden gelenleri yapmaya devam etmeyi planlıyorum.
Türk ve yabancı şarkıcılardan beğendiğiniz isimler kimler?
Liste o kadar uzun ki nerden başlayacağımı bilemedim açıkçası ama Türkçe müzikte yeni eski bir çok eser dinliyorum ve seviyorum. Türkçe rap in benim için bir dinleyici olarak yer hep çok ayrı olmuştur ve DJ SİVO nun prodüktör albümü “Griot” da yer almaktan inanılmaz gurur duyuyorum. Yabancı olarak da say say bitmez ama benim için idol niteliğinde isim sayacaksam eğer Freddie Mercury, Nina Simone, Lady Gaga gibi insanlar kalbimde yaşayan insanlar.
Albüm çalışmanız olacak mı?
Beste yapmak, sahne dışında kalan zamanımdaki tek önceliğim. İlk etapta, biten bestelerimi tekli olarak yayınlamayı düşünüyorum. Hem Türkçe hem İngilizce şarkılar yapmayı planlıyorum. Albüm konusu bu aşamadan sonra düşüneceğim bir konu
Hadise müzik piyasasına yabancı bir şarkı ile giriş yaptı ve sonrası Türkçe pop olarak işler yapıp bir yer edindi. Hadise'nin sesini nasıl buluyorsunuz, siz onun izlediği yoldan gider misiniz?
Hadise çıktığı döneme göre çok başarılı bir şekilde çıkış yapmış değerli bir sanatçımız ben hiç Türkçe müzik bilmeyen insan olarak bile ister istemez ismini ve müziğini bildiğim bir insan oldu. Sesi konusunda yorum yapmak bana düşmez ama teknik olarak gayet başarılı diyebilirim. Onun izlediği yol çok bana göre olmayabilir ben mükemmel bir pop prensesi ya da dansçı değilim gitarıyla piyanosuyla kendi yazdığı sözleri söyleyen içinden geldiği gibi konuşan bir insanım ve sadece Türkiye için değil dünya için müzik yapan bir insanım.
Röportaj: Dilek Bozkurt