Parkinson hastalığı yavaş ve ilerleyici şekilde bazı beyin hücrelerinde kayıp ile seyrediyor. Bunun nedeni ise dopamin üreten hücrelerin yavaş yavaş azalması. Beyinde substansiya nigra (siyah çekirdek) adı verilen alanda üretilen bir kimyasal olan dopamin, vücut hareketlerinin akıcı ve uyumlu olması için beyinde birtakım bölgeleri uyarıyor. Dopamini üreten hücrelerde yüzde 80’i aşan azalma yaşanması durumunda Parkinson hastalığının titreme, hareket edememe, kasları kontrol edememe gibi belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor.
60 yaş üstünde çok görülüyor
Parkinson hastalığı genelde 40-75 yaş arasında, çoğunlukla da 60 yaşın üzerinde görülüyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Sena Destan Bünül, hastalığın nadiren de olsa daha genç yaşlarda ortaya çıkmasının büyük çoğunluğunun nedeninin genetik olduğuna vurgu yapıyor.
Fonksiyonları etkiliyor
Yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyen hastalıkta şikayetler yıllar içinde artıyor. “Hareketle ilgili olan ve olmayan belirtiler veren Parkinson’da en çok gözlenen belirti hastaların yüzde 80’inde rastladığımız titreme. Titreme etkilenen taraftaki elin tamamında olabildiği gibi bazen sadece parmaklarda veya ayak, çene, dil gibi bölgelerde de ortaya çıkabiliyor. İstirahat halinde belirgin olan bu durum uykuya geçildikçe azalıyor” diyen Dr. Sena Destan Bünül, bunlara ek olarak hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü veya küçük adımlarla yürüme, hareketleri başlatmakta ve durdurmakta zorluk, dönüşlerde yavaşlama, yüz ifadesinde ve mimiklerde azalma, kamburluk şeklinde öne doğru eğik vücut yapısı ve denge problemleri gözlenebildiğine dikkat çekiyor. Koku alamama, kabızlık, depresyon, cinsel işlev bozukluğu ve uyku bozuklukları ise hastalığın hareketle ilgili olmayan belirtileri arasında yer alıyor.
Hastalığın gidişatını yavaşlatıyor
Dr. Destan, şu uyarılarda da bulundu; “Parkinson hastalığı tanısı için özel bir test yok ancak semptomlar ve detaylı bir nörolojik muayene ile tanı konulabiliyor. İlerleyici bir hastalık olan Parkinson tanısı konulduğunda hastanın gösterdiği belirtilere ve hastalığın derecesine göre ilaç tedavilerine başlanıyor. Erken tedavi ile hastalığın gidişatını yavaşlatmak mümkün. Böylece hastanın yaşam kalitesinde gözle görülür bir artış oluyor. İlaç tedavisine yanıt alınamadığında veya ilaç kullanımı uygun olmayan belirli bir grup hastada ise beyin pili tedavisi ve cerrahi tedaviler uygulanabiliyor.
Okunma Süresi: 2 dk
İstanbul Amasya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
Bedri Usta'nın Kardeşi Orhan Aydoğdu Kimdir, Neden Öldü? Orhan Aydoğdu Aslen Nereli, Çocukları Var mı, Eşi Kim?
#Gündem / 23 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *