Söyleşi köşemize yeni kurulan ancak kamuyoyunda büyük yankı uyandıran İYİ Parti'nin Fatih İlçe Başkanı Özcan Çeliksiz ile sürdürüyoruz. Çeliksiz ile hem partisini hem de ilçe başkanlığı yaptığı Fatih'i konuştuk. İYİ Parti'nin tüzüğünde, "siyasetin ahlak zemininde yapılmasına, devletin temeli olan adaletin güçlendirilmesine; bu ilkelerle insanlarımızın daha huzurlu, mutlu ve özgür yaşamasını temin etmeyi hedefler" sözleri yer aldığını söyleyen Çeliksiz, "Kimsenin fikrini değiştirmesini istemiyoruz. Herkes olduğu gibi kendi fikri ile gelmesi ortak bir yol bulmak istiyoruz" dedi.
Siyasete nerede başladınız?
Ben doğma büyüme Fatihliyim. Dedem Bitlis'ten göç etmiş. 13-14 yaşlarında Ülkü Ocakları'nda siyasete başladım. Sonra MHP'de devam ettim. Ben uzun zamandan bu yana muhalif kanatta idim. Ama artık son dönemlerde günlük politikalarda yol ayrımına girdik ve genel merkezle ters düşmeye başladık.
40 yıllık yuvamızdan ayrıldık
Bu süreç ne şekilde gelişti?
Sayın Devlet Bahçeli'nin uygulamış olduğu politikalarda açmazlara düştük. Hükûmete verdiği destekler, siyaseten bazı kişilerin önünün kesilmesi, kongrelerin ertelenmesi bunun gibi olaylar bardağı taşıran son damla oldu. Biz de Meral Akşener hanımın çıkışı ile MHP ile yollarımızı ayırmaya karar verdik. 40 yıllık yuvamızdan ayrıldık yeni bir yola çıktık.
Çıktığınız yol nasıl bir yol?
Malum Türkiye iki kutuba ayrıldı. Ülke ikiye bölünmüş durumda. İnsanlarda gerginlik, huzursuzluk ve taammülsüzlük var. Partimizin adı bu nedenle İYİ Parti oldu. Bu gergin ortamı yumuşatmak, tek adam rejimine doğru giden ortamı değiştirip tekrar parlamenter, demokratik sisteme yani cumhuriyetin kuruluş felsefesine döndürmek için başlattığı bir hareket.
Meral Akşener partinin birleştirici olacağını söylüyor. Bu birliktelik nasıl ve kimlerle sağlanacak?
Kimsenin fikrini değiştirmesini istemiyoruz. Herkes olduğu gibi kendi fikri ile gelmesi ortak bir yol bulmak istiyoruz. Bunun içinde farklı gruplarla temas halindeyiz. Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinde olan ortak değerler vatan, bayrak sevgisi, demokratik ilkelere bağlılık. Atatürk ilkelerine bağlılılık gibi değerlerde problemi olmayan herkesle biz oturup konuşuyoruz. Asgari müşterekte buluşuyoruz. Bunu görünce neden beraber yürümeyelim dedik. Bir çok olumlu izlenimler aldık.
MHP'nin arka bahçesi değiliz
Kimler var aranızda farklı kesimlerden insanlar var mı?
Farklı partilerde bulunmuş arkadaşlar bizimle birlikte. Önceleri İYİ Parti için MHP'nin arka bahçesi mi şüphesi vardı ama o endişeleri yok. Samimiyetimizi gördüler. Türkiye'de ki gerginliği bitirmek, insanlara gelecek umudu vermek önemli. İnsanlar gelecekten umutlu değil. Korku ve endişeleri var. Sadece gelecekten değil, bize bile katılmaya korkuyor insanlarımız. Mesela bize üye olmak istiyor biri ama o kişinin eşinin mesela beni sürerler, işimizi bozarlar gibi çekinceleri olabiliyor. Bizim partimizde az önce saydığım ilkelere uyan her üyemiz ülkücü olduğunu veya solcu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyor. Farklı partilerden gelenler bize katılıyor. Kimsenin fikrini değiştirmesini istemiyoruz ama bir asgari müşterekte buluşmak zorundayız. Bu ortak noktamızda partimizin programı.
İlçede neler yapıyorsunuz?
Fatih'te değişik gruplarla temas halindeyiz. Teşkilatlanmamız sürüyor ve kongrelerimizi yapacağız. Ondan sonrada sahaya ineceğiz. Sayın genel başkanımızın dediği gibi ayakkabılarımızı eskiteceğiz.
Fatih zor bir ilçe. Ama bu zorluğu aşacağız.
Önce güvenlik sonra trafik
Bir Fatihli olarak Fatih'i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fatih gerçekten zor bir ilçe çok göç veriyor ve çokta göç alıyor. Yabancı sayısı çok fazla. Fatihli olanlarda uzak semtlere gidiyor. Dolayısıyla seçmen sayımızda bir düşüş var. Çok kozmopolit bir bölge ve dediğim gibi zor bir ilçe. Siyaset yapmakta zor. Eskiden Fatih seçim sonuçları Türkiye'nin sonuçlarını aşağı yukarı verirdi. Şimdi artık daha farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Fatih Belediyesi'nin çalışmalarını ve dolayısıyla Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in başkanlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başkanın ekisiklikleri elbette var. Fatih'te bir imar sorunu var. Onlar uzun zamandır halledilmemişti. Bir de Fatih'in yapıları çok eski. Tadilat görmesi gereken tarihi yapılar, ecrimisil ödeyip senelerini oturduğu evde geçirmiş olan insanlara çık deniliyor. Tarihi binalar ortada duruyor, sahipsiz ise tinerciler sahipleniyor. Sonra da ya yıkılıyor bu binalar ya da tinerciler yakıyor. Bu bazen kasten yapılıyor. Eski yapılara bir çözüm bulamadılar. Öyle ortada duruyor maalesef. Kendilerine rant sağlayacak bölgelerde. Mesela kentsel dönüşüm projeleri vardı. Hiçbir şey yapmadılar öyle ortada kaldı. Kendilerine rant sağlayacak bölgelerde Dünya Bankası'ndan gelen kredilerle Balat tarafında bir şeyler yaptılar göstermelik, sonra o projeler durdu. Bir depremde Fatih ciddi bir sıkıntı yaşayabilir evlerin eski olmasından dolayı. Onların izinleri de verilmiyor. İzin verilenlerde çok maliyetli.
İnsanları yerinden etmeyeceğiz
Partinizin bu sorun için çözümü ne?
Buradaki sıkıntıların en temel noktası bürokrasi. Öncelikle bürokrasiyi kolaylaştırmak gerekiyor. Burası tarihi bir bölge olduğu için Anıtlar Kurulu devreye giriyor, iş uzuyor. Bürokratik kısmını hallettikten sonra bu işlere devlet kaynağı ayırmak gerekiyor. Devlet eliyle bu işlerin ada bazında güçlendirilmesi gerekir. Bunlar bizim çözümlerimiz arasında. İnsanları yerinden etmeden kentsel dönüşümü yapacağız. Mesela bir yer var ve yıkılıyor. Ama evi yıkılan kişiye burası daha yüksek bir meblağ ile satılmak isteniyor. Dolayısıyla oradaki insan oradan çıkmak zorunda kalıyor. Bir sürü borçlanacak, kredi alacak vatandaş hükûmet bunları aşamadı. İnsanlar kendi evini çok daha fazla fiyata almaya yanaşmıyor. Bunun devlet desteği ile çözülmesi lazım. Biz yerinde dönüşüm yapacağız ve insanların işlerini kolaylaştırarak bu sorunu çözeceğiz.
Tedbirler harfi harfine uygulanmalı
Özcan Çeliksiz, Fatih'in eksiklerini ise şöyle sıraladı, "Öncelikle yabancı sorunu ciddi bir sorun. Evlerin kullanımı günlük olarak kiraya verilmesi birçok kimliği belirsiz insanların yaşaması ve güvenlik sorunu ciddi boyutta. Gece sokağa çıkmaya korkarsınız. Şimdilerde günlük kiralamaların önüne geçmek için emniyet çalışıyor. Bu durumun oluşmaması için muhtarlarında kontroller yapması gerekir ama öyle bir ortam olmadığı için muhtarlarında yapabileceği pek birşey yok. İlk sırada güvenlik daha sonra trafik geliyor. Vatan Caddesi geniş bir cadde ama orası bile yetmiyor Fatih'in trafiğini çözmeye. 15 dakikalık yol 1 saati buluyor maalesef. Uyuşturucu ciddi bir sorun, sokakların çoğunda bunu kullanan ve iki büklüm yatan insanları görebiliyorsunuz. Bu gerçekten çocuklarımızı tehtid eden bir durum." "Bu problemler nasıl çözülecek" sorusuna ise şu cevabı verdi; "İki noktaya dikkat etmek gerekir. Öncelikle eğitime ağırlık verdiğiniz sosyal politikalar ikincisi ise polisiye tedbirlerler. Bu tedbirleri aldığınız zamanda harfi harfine uygulamanız gerekir. Torbacılara yol verilmemeli, okullarda bunun eğitimi sağlanmalı. Artık 2 liraya satılan zehirler var, bu da polisin katı bir şekilde engellemesi ile yok olur."
Bizimle iyi olacak
Özcan Çeliksiz "Türkiye nasıl olacak da iyi olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi; "Türkiye bizimle iyi olacak. Siyasi gerğinliği ayrışmayı bir şekilde çözmesi gerekir Türkiye'nin. Hedefimiz bütün kesimlere ulaşmak ve ortak payda etrafında cumhuriyetin kuruluş değerlerini, parlamenter demokratik sistemi tekrar hayata geçirerek eşitlikçi ve daha huzurlu bir ülke amaçlıyoruz. Sokak sokak dolaşıp programlarımızı anlatacağız, Meral hanımı anlatacağız Meral Akşener hanımefediyi de cumhurbaşkanı yapacağız inşallah. İyi niyetle yola çıktık, derdimizi herkese anlatacağız. Türkiye iyi olacak diyoruz."
Okunma Süresi: 6 dk
İstanbul Ankara Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
İstanbul Amasya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *