Türkiye için hayati öneme sahip olan 24 Haziran seçimlerine iki gün kala CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'le, seçim güvenliği üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sandıkların korunmasının oldukça kritik bir detay olduğunu kaydeden Adıgüzel, CHP'nin teknolojik atılımları ve bu konuda izlediği yol haritası hakkında da bilgiler verdi. “CHP olarak her türlü önlemi aldık” diyen Adıgüzel, seçim güvenliğinin sağlanması için canla başla çalışacaklarını kaydetti. Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleşen seçimlerdeki hile iddialarının bir benzerine mahal vermemek için oldukça titiz bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Adıgüzel'in açıklamaları, seçime iki gün kala gündemde önemli bir yer tutacağa benziyor.
Bilgi ve iletişim teknolojisinden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak sosyal medyanın seçmenler üzerindeki etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sosyal medya, çağın iletişim araçları arasında etkin bir role sahip bunu yadsıyamayız fakat Türkiye’de daha da önemli bir yere sahip olduğunu düşünmekteyim. İktidarın tek dilli medya anlayışıyla vatandaşın doğru bilgiye erişmek için sosyal medyaya yöneldiğini biliyoruz. İnsanlar televizyonda gördüğü ya da gazetede okuduğu bir haberin doğruluğunu araştırmak için sosyal medyayı kullanır haldeler. Bu da oy verme alışkanlığını önemli ölçüde etkileyen bir faktör haline geldi.
Oyları çaldırmayacağız
CHP'nin seçim güvenliği için aldığı önlemler şu an ne aşamada? 16 Nisan referandumundan farklı olarak neler göreceğiz?
Öncelikle, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, seçim kararının alındığı ilk günden bu yana büyük bir titizlikle vatandaşın tek bir oyunun dahi çalınmaması için çalışıyoruz. Şu anda diğer siyasi partilerle, sendikalarla, barolarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla koordineli bir şekilde Türkiye genelinde geniş bir çalışma yürütülüyor. Ve büyük bir özgüvenle iddia ediyoruz ki tek bir oyun dahi çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Öte yandan, diğer seçimlerden farklı olarak bu seçimlerde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar, barolar ve meslek odaları vatandaşın oyuna, demokrasiye sahip çıkmak için büyük bir işbirliği, seferberlik içinde.
İşbirlirliğinden söz ettiniz. Diğer partilerle işbirliğiniz hangi aşamada?
Referandumun “Hayır” bileşenleri, farklı siyasi görüşlerine rağmen bu seçimde de sandık güvenliği için ortaklaştı. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve HDP, DİSK, KESK, Birleşik Haziran Hareketi, Memleket Biziz, Sensiz Olmaz ve Sandık Gücü gibi platform ve STK’lar sandık güvenliği için bir seferberlik ilan etti, “Adil Seçim Platformu”nu oluşturarak sandık güvenliği için güçlerini birleştirdi. Bu platformun tek bir amacı var: Sandığa atılan her oyun, sonuca doğru bir şekilde yansıması.
400 bin sandık görevlisi olacak
Şu anda sandık görevlisi olarak verebileceğiniz net bir rakam var mı?
Seçim günü her sandık başında bu platformdan en az 2 kişi olacak. Şu an için platformda yer alan siyasi partiler olarak 400 bine yakın kişiyi sandıklarda görevlendirdik, bu sayıya o gün sandık başında müşahit olarak görev yapacak kişileri de eklediğimizde 500 bin kişiyi geçecek bir katılımla sandıkları izleyeceğiz. Kaldı ki 23 Haziran’a kadar müşahit atamalarımız da devam edecek. Tabi çalışmalarımız bununla da sınırlı değil. Biz CHP olarak ilk günden bu yana geçmiş seçimleri ve geçmişte yaşanan aksaklıkları yakından inceliyoruz. Bu kapsamda, örneğin bir “Riskli Bölgeler Haritası” hazırladık. Buna göre geçmiş dönemde seçim güvenliğine yönelik sıkıntı yaşanmış il/ilçeleri kıskacımıza aldık. Bu yerlerde mevcut milletvekillerimizin görevlendirilmesine yönelik bir çalışma başlattık ve seçim güvenliği konusunda sıkıntılı gördüğümüz 5 ilde; Şanlıurfa, Erzurum, Van, Gümüşhane ve Çankırı’da 12 milletvekilimizi görevlendirdik. Milletvekillerimiz seçimden 3 gün önce görevli oldukları illere giderek, sayım döküm işlemleri tamamlanıncaya kadar o illerde kalacak, seçim güvenliğini sağlamak için örgütlerimizle koordineli bir çalışma yürütecekler.
Göreve geldiğinizden bu yana CHP teknolojik atılımlarını hızlandırdı bunun en önemli ayağı da sanıyorum adil seçim mobil uygulaması. Bu uygulama ile tam olarak ne amaçlıyorsunuz?
Öncelikle örgütümüzün desteği, Genel Başkanımızın Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun takdiri ile göreve geldiğim gün şöyle bir iddiam vardı: Teknoloji ile iktidara yürüyüş. Adil Seçim Uygulaması da bunun bir parçası. Adil Seçim, akıllı telefona sahip herkesin kolaylıkla “store”dan indirebileceği mobil bir uygulama. Uygulamayı CHP olarak biz hazırladık, ama bu uygulama o gün sandıkta görev almak isteyen herkesin kullanımına açık. Vatandaşlarımıza da şöyle bir çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki; 24 Haziran’ın bir kahramanı da siz olun! Adil Seçim Mobil Uygulamasını telefonunuza indirin ve seçim sonuçlarını şeffaf bir şekilde tüm Türkiye ile paylaşılmasına katkı sağlayın.
Söz konusu uygulamanın detayları hakkında ayrıca bilgi verebilir misiniz?
Uygulamanın detayları şu şekilde; Uygulama ile sandık başında olacak seçmenler görev almak istedikleri bölgeyi ve iletişim bilgilerini giriş yaparak sisteme kayıt oluyorlar. Uygulamanın konum özelliği sayesinde, seçim günü sandık görevlilerimizin sandık başında olup olmadığını kontrol edeceğiz. Sabahtan oy pusulaları teslim edilene kadar bizim bütün sandık görevlilerimiz takip edilecek ve herhangi bir durumda bir görevli ya da müşahit sandığa gidemediği ya da gün içinde yaşanan herhangi bir aksilikte merkeze bir uyarı gelecek ve o kişinin yerine hemen bir başkası yönlendirilecek. Sıkça sorulan sorular ile seçim günü görevli ve müşahitlerin karşılaşabileceği potansiyel sorunlar konusunda bilgilendirme yapılıyor.
Sorun varsa anında çözülecek
Canlı destek uygulaması da var değil mi?
Elbette. Sandık başındaki görevliler, herhangi bir sorunla karşılaştıkları anda uygulama aracılığıyla Çağrı merkezine ulaşılabilecek, Canlı Destek aracılığıyla merkezle iletişime geçebilecek. Uygulama aracılığıyla sandık sonuç tutanaklarının fotoğrafları çekilerek sisteme yüklenecek. Tamamen dijital ortamda bu veriler okunacak ve kurduğumuz merkeze otomatik olarak gelecek ve tüm sandık sonuçları bu merkezde toplanacak. Ayrıca merkeze gelen tüm veriler eş zamanlı olarak YSK verileri ile karşılaştırılacak. Verilerde uyumsuzluk tespit edildiği anda, sistem uyarı verecek.
Hiç bir hile ve kurnazlık olmayacak diyorsunuz. Bu nasıl gerçekleşecek?
“Hile olmayacak” demiyoruz. Olabilecek tüm hileleri, usulsüzlükleri engellemek için biz her sandığın başında olacağız diyoruz. Bizim sandık görevlilerimiz, müşahitlerimiz seçim günü sabahın ilk saatlerinden, oy kullanma işlemi bitip, oy çuvalları seçim kurullarına taşınana kadar gerçekleşebilecek her türlü hile veya usulsüzlükleri engellemek için görev başında olacak. Yine seçim kurullarında, görevlilerimiz birleştirme tutanaklarında ya da sonuçların SEÇSİS’e girilmesinde herhangi bir hileye geçit vermeyecek şekilde süreci yakından takip edecek. Yine biraz önce de bahsettiğim üzere, sandık görevlileri ve müşahitlerden bize gelen ıslak imzalı tutanakları resmi veriler ile eş zamanlı olarak karşılaştıracağız. Yani kısacası, tüm süreci en ince detayına kadar takip ediyoruz ve her türlü hileye, al-i cengiz oyununa hazırız. O yüzden vatandaşlarımıza, özellikle de gençlerimize diyoruz ki manipülasyonların sizi yıldırmasına izin vermeyin. 24 Haziran’da büyük bir rahatlıkla gidin oyunuzu kullanın, geleceğinize sahip çıkın. Başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere, yüzbinler sandığa giren her bir oya sahip çıkmak için o gün görev başında olacak. Unutmayın ki, diktatörler her zaman ve her yerde düşük katılımdan beslenir.
YSK şaibeli
Mühürsüz oy pusulaları bir önceki seçimde gündem konusuydu. Bu seçimde nasıl bir durumla karşılaşacağız?
16 Nisan referandumunda, maç oynanırken kural değiştiren YSK referandumun meşrutiyetine şaibe düşürmüştür. Kimse, biz de dahil, YSK’nın böyle bir hukuksuzluğa imza atacağını tahmin etmemişti. Ancak bu seçimde, böyle bir hukuksuzluğa yeniden imza atılmaması için YSK’nın ensesindeyiz. Kimse endişe etmesin. Tüm süreci yakından takip ediyoruz.
2018 Türkiye'sinde seçim güvenliği üzerine konuşmak size ne hissettiriyor?
Tek kelimeyle utanç verici. Ve bu utancı Türkiye’ye, bizlere, bu ülkenin vatandaşlarına yaşatan da Türkiye’yi 16 yıldır yöneten AKP’dir. Öte yandan, özellikle 16 Nisan referandumunda alınan ve tarihe bir demokrasi ayıbı olarak geçen "mühürsüz oy" kararı ile de seçim ve sandık güvenliği Türkiye’nin gündemine taşınmış, o günden bu yana da ana gündem maddelerinden biri olmuştur. Bugün Türkiye’nin eğitimden ekonomiye, sağlıktan çevreye, insan haklarına varıncaya dek birçok temel alanda sorunları acil çözüm beklerken, bizler vatandaşın oyuna sahip çıkmak, vatandaşın gönlünden geçenin sandığa doğru yansıdığından emin olabilmesi için enerji harcıyoruz. Ne üzücü ki toplumun önemli bir kısmı yönetenlere, AKP'ye bu konuda güvenemiyor, oylarının güvenliği için endişe duyuyor. Ama kimse endişe etmesin ki, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında seçim güvenliği Türkiye’nin gündemini meşgul etmeyecek çünkü bizler demokrasiye gönülden inanan bir siyasi gelenekten geliyoruz. 24 Haziran seçimleri başta olmak üzere, ülkemizde bundan sonra yapılacak olan tüm seçimlerde sandık güvenliği konusunda yurttaşlarımız bizlere samimiyetle güvenebilir. Biz yalnızca partimizin ya da dahil olduğumuz ittifakın değil, sandığa gidecek olan milyonlarca oyun teminatı için var gücümüzle çalışıyoruz.
Hile olmayacak demiyoruz!
“Hile olmayacak” demiyoruz. Olabilecek tüm hileleri, usulsüzlükleri engellemek için biz her sandığın başında olacağız diyoruz. Bizim sandık görevlilerimiz, müşahitlerimiz seçim günü sabahın ilk saatlerinden, oy kullanma işlemi bitip, oy çuvalları seçim kurullarına taşınana kadar gerçekleşebilecek her türlü hile veya usulsüzlükleri engellemek için görev başında olacak. Yine seçim kurullarında, görevlilerimiz birleştirme tutanaklarında ya da sonuçların SEÇSİS’e girilmesinde herhangi bir hileye geçit vermeyecek şekilde süreci yakından takip edecek.
Sandık güvenliği için ittifak
Referandumun “Hayır” bileşenleri, farklı siyasi görüşlerine rağmen bu seçimde de sandık güvenliği için ortaklaştı. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve HDP, DİSK, KESK, Birleşik Haziran Hareketi, Memleket Biziz, Sensiz Olmaz ve Sandık Gücü gibi platform ve STK’lar sandık güvenliği için bir seferberlik ilan etti.
Okunma Süresi: 9 dk
İstanbul Amasya Arası Kaç Km ve Kaç Saat Sürer: Tren Var mı, Otobüs, Uçak Saatleri?
#Yaşam / 23 Kasım 2024
Bedri Usta'nın Kardeşi Orhan Aydoğdu Kimdir, Neden Öldü? Orhan Aydoğdu Aslen Nereli, Çocukları Var mı, Eşi Kim?
#Gündem / 23 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *