Seçime 2 ay kala partilerdeki hareketlilik hız kazanmaya başladı. Seçime giden süreçte ittifaklar kendi yerini belli etmeye başlamışken partiler de cumhurbaşkanı adayı belirleme konusunda hız kazanmaya başladı.
Cumhur İttifakı’nın genişleyeceği siyaset gündeminden yer almaya devam eden konulardan biri. Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Video Konferans Toplantısı'nda “Aramıza yeni katılan ve katılacak olan dostlarımızla Cumhur İttifakı olarak beraberce yazacağız” ifadelerine yer vermiş ve ittifakın genişleyeceğinin mesajını vermişti.
Partiler, kendileri aday çıkarmak yerine desteklemek istedikleri partinin yanında yer alarak güçlü bir konumda olmaya çalışıyor.
Hüda Par’dan ittifak açıklaması
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Diyarbakır'da ittifak kararını açıklayarak 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldığını ifade etti.
Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'ne ziyaret
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı katılmaya davet etmiş ve AK Parti, MHP ve BBP 'den oluşan Cumhur İttifakı’nın genişletilmesi için gerekli adım atılarak Yıldırım ve Yavuz, Erbakan'ı Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'nde ziyaret etmişti.
Ziyaretin ardından Yıldırım ve Erbakan açıklamalarda bulundu.
Yıldırım açıklamasında, Yeniden Refah Partisi ile görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti.
Fatih Erbakan ise "Yaklaşan seçimler dolayısıyla karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Partimizi Cumhur İttifakı'nda görmek istediler. Yetkili kurullarımızla bunu değerlendireceğiz. En kısa sürede cevap vereceğiz. İnşallah hayırlı olsun" dedi.
İttifaka katılmak için 30 maddelik şart öne sürdü
Yeniden Refah Partisi'nin ittifaka katılmak için 30 maddelik şart öne sürdüğü açıklandı.
Maddelerin arasında kendi logolarıyla seçimlere girilmesi, LGBT derneklerinin kapatılması, 6284 kalkması ( Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun), süresiz nafakanın kalkması ahlak ve maneviyat öncelikli eğitim sisteminin getirilmesi gibi maddeler bulunuyor.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal ittifaka sundukları 30 maddenin AK Parti tarafından olumlu karşılandığını açıklayarak "AK Parti’nin kabul etmediği bir teklifimiz olmadı. Tüm maddelerimiz okundu ve hiç problem yok dendi." ifadelerini kullandı.
Tepki çeken maddeler üzerine Yıldırım ise bu konuların konuşulmadığını söyledi.
AKP'li Binali Yıldırım, Yeniden Refah Partisi'nin ittifak için şart koştuğu 6284 sayılı kanun ile ilgili de "Bu konuları hiç konuşmadık" değerlendirmesinde bulundu.
Yeniden Refah Partisi geçen sene Bilecik'e gelen ve parti birasında gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve bir gazetecinin, "Seçimlere yakın bir tarihte Cumhur İttifakı'ndan bir teklif gelirse tavrınız ne olur?" sorusuna, "Prensipler kabul edilmedikten sonra da bizim bir araya gelmemiz mümkün değildir. Cumhur İttifakı'yla da bir araya gelme ihtimalimizi de son derece düşük görüyorum." ifadelerine yer vermişti.