Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan seçimlere tüm bölgelerinde herhangi bir ittifaka dahil olmadan seçime tek başına gireceklerini açıkladı.
AK Parti’den gelen davet üzerine Refah Partisi arasında yapılan görüşmeler devam etmiş ve Cumhur İttifakı’nın genişleyeceği siyaset gündeminde yer almıştı.
İkili arasında devam eden temaslarda vuku bulan olay Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka katılmak için kendi logolarıyla seçimlere girilmesi, LGBT derneklerinin kapatılması, 6284 kalkması (Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun), süresiz nafakanın kalkması ahlak ve maneviyat öncelikli eğitim sisteminin getirilmesi gibi maddeleri öne getirdiği 30 maddelik şartı öne sürmesiydi.
Yankı bulan şartlardan sonra iki tarafta açıklamalarda bulunmuş ve birbirleriyle uyuşmayan ifadeler kullanmışlardı.
Yeniden Refah Parti’sinin tek başına seçimlere girme kararı almasının ardından Cumhur İttifakı’na neden katılmadığı ve arka perdesinde yaşanan olaylar merak konusu oldu.
Erbakan, Cumhur İttifakı’na katılmama sebeplerine yönelik soruyu, "Zamanı geldiğinde teferruatlı şekilde açıklarız. Şimdilik bu kadarla yetinelim. Sonuç olarak biz bu yönde karar aldık. Böyle olmasını parti kurullarımız uygun gördüler. Biz de öyle uygun gördük. İnşallah hayırlı olur" diyerek yanıtladı.
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova Yeniden Refah Partisi'nin ittifaka katılmama kararına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeniden Refah Partisi, 20 milletvekili istedi ama AK Parti buna sıcak bakmadı”
Yeniden Refah Partisi'nin bu kararı dikkat çekiciydi. Yeniden Refah'ın AK Parti ile görüşmesinin pürüzlendiği, sıkıntıya girdiği nokta milletvekili sayısıydı. Edindiğim bilgilere göre Yeniden Refah Partisi, 20 milletvekili istedi ama AK Parti buna sıcak bakmadı. Yeni seçim sisteminde yüzde 7'lik oy oranına sahip bir parti 25 vekil çıkarabiliyor. Son oy oranlarına baktığımızda Yeniden Refah Partisi yüzde 1 buçuk en fazla 2 buçukluk oy oranına sahip olduğu gözlemleniyordu. Bu oy oranına sahipken 20 milletvekili talep etmesi fazla bir talep olarak okundu ve kabul görmedi.
Anlaşmazlığın nedeni 6284 mü?
6284 sayılı kanun nedeniyle mi iki parti arasında bir tartışma çıktığı merak ediliyordu. Her iki tarafla da konuştuğum zaman "bunlar konuşulur, tartışılır; mesele değil" ifadelerini duydum. Dolayısıyla kadına yönelik şiddete ilişkin kanunun kaldırılması sebebinden dolayı bu olumsuz tablo oluşmadı. Olumsuz tablonun oluşması listelerle alakalı, teknik görüşmelerle alakalı, çıkan pürüzlerle alakalı deniyordu.”