Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, geçtiğimiz günlerde ittifaka dahil olmadan seçimlere girileceğini ve cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklamıştı.
Dün ise iki parti arasında sağlanan uzlaşma sonucunda Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı'na katılma kararı aldığını açıkladı.
Ardından parti genel merkezinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erbakan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecini noktaladığını duyurdu.
Erbakan’ın ittifak kararını son anda değiştirmesi ve Cumhur İttifakı’na katılması beraberinde bir dizi eleştiriyi gündeme getirdi.
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova AK Parti ile görüşmesinin sıkıntıya girdiği noktanın milletvekili sayısı olduğunu söylemişti. Yeniden Refah Partisi’nin 20 milletvekili istemesi ama AK Parti’nin buna sıcak bakmaması temel sebep olarak gösterilmişti.
Öte yandan 6284 kalkması (Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun) Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka katılmak için 30 maddelik şarttan sadece biriydi. En çok tartışma yaratan konu olan kadına yönelik şiddete ilişkin kanunun kaldırılması, Canova’nın aktardığı bilgilere göre; iki parti arasında bu şart sorun oluşturmadı. Canova, “Her iki tarafla da konuştuğum zaman "bunlar konuşulur, tartışılır; mesele değil" ifadelerini duydum. Dolayısıyla kadına yönelik şiddete ilişkin kanunun kaldırılması sebebinden dolayı bu olumsuz tablo oluşmadı.” ifadelerini aktardı.
Şimdi ise Erbakan’ın Cumhur İttifakı’na dahil olması ‘cumhurbaşkanı yardımcısı mı olacak’ sorusunu doğurdu. Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmasının olası yeni yönetime nasıl yansıyacağı, perde arkasında konuşulan konular, ittifaka katılım için sunulan şartların dışında nelerin kabul edildiği ya da uzlaşılıp ortak sonuca varıldığı gündemin önemli konularından biri haline geldi.
TRT Haber’e konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe, sorulan soru üzerine Erbakan’ın Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı olarak görev alabileceği iddialarına yönelik açıklama yaptı.
Sakartepe, Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’nda kendi logosuyla tüm seçim çevrelerinde seçimlere kendi adaylarıyla katılacağını ve bu anlamda hükümetle ilgili, bakanlık veya herhangi bir pozisyonla ilgili görüşülmediğini aktardı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre ise Erbakan’ın ittifaka katılım konusunda fikrini değiştirmesini sağlayan görüşmelerde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin rol aldığının öne sürülmesiydi.
Habere göre, temel atma törenleri için AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle birlikte Kahramanmaraş’ta bulunan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bu sırada Fatih Erbakan’ı iki kez telefonla aradı ve ikna çalışması yürüttü.