Geçenlerde Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla, ikinci el otomobilin satış fiyatının sıfır otomobil fiyatından yüksek olamayacağı hükme bağlandı. Buna rağmen, çevrimiçi platformlardaki satıcılar 2. Düşük kullanılmış araba fiyatlarını gösterir ve ilan açıklamasında ekstra ücret gerektirir.
Milliyet haber ajansının haberine göre, sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları fırlarken, "6 ay 6 bin kilometre" kuralı ilk kez otomobil satışlarında uygulanmaya başlandı. Fiyatlardaki dalgalanmaya rağmen Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde ikinci el otomobil satışına ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ikinci el otomobilin satış fiyatı sıfır otomobilin satış fiyatından yüksek olamaz.
Bu statü 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasak olup, düzenlemeler 15 Temmuz'da yürürlüğe giriyor.
SATICILAR ÇOK GEÇMEDEN YENİ YÖNTEM GELİŞTİRDİ
Çevrimiçi satış platformlarındaki bazı satıcılar, kullanılmış arabaları yenilerinden daha pahalıya satmak için yeni bir yöntem geliştirdi. Aracını yeni bir aracın fiyatından daha düşük bir fiyata listeleyen satıcılar, cezalardan kaçınmak için ek maliyeti reklamlarının açıklamasına yazacaktır. Bu durumda, birkaç nedenden dolayı kullanılmış arabanın satış fiyatı yeni arabanın fiyatından daha yüksektir. Örnekler, kullanılmış araba web sitelerinde de yaygın olarak bulunur. Satıcılar, araca ekledikleri çeşitli anlaşmalar ve aksesuarlar için alıcılardan 30.000 liradan başlayan ve hatta 500.000 lirayı aşan ek ücretler talep ediyor.
Sosyal ağlarda, kullanıcılar ayrıca ikinci el araba alıp satarken daha fazla para istendiğinden şikayet ettiler. Örneğin bir mahalle sakini, yeni araba bayilerinin de liste fiyatından daha yüksek ücret aldıklarını veya gerekli eklentileri sattıklarını, aksi takdirde arabayı satmayacaklarını söyledi. Satıcıların bu doğrultuda ikinci el oto sitelerinden daha fazla para istediğini söyleyen mahalle sakinleri, CİMER'e şikayette bulunduklarını söyledi.
BAKANLIK FİRMALARA TEK TEK CEZA KESTİ
Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat İnceleme Heyeti tarafından 2023'ün ilk yarısında tespit edilen 369 şirkete fiyat artışı ve stok istifçiliği nedeniyle toplam 152 milyon 820 bin 477,5 TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. Bakanlığın belgesine göre, 2023 yılının ilk altı ayında 81 ilde ticaret departmanları tarafından haksız fiyat kontrolü kapsamında pazar testi dahil toplam 6.673 işletme ve 31.129 ürüne işlem yapıldı. Ayrıca; Son dönemde artan otomotiv sektörü şikayetleri kapsamında, 9 Haziran'dan bu yana İl Yönetim Kurulu tarafından 648 yetkili satıcı denetlendi. Sıfır kilometre araç depolayan 13 oto bayisine 15'i ihlalden 2023 yılı tavanı olmak üzere toplam 66 milyon 879 bin TL idari para cezası verildi.