Türkiye Cumhuriyeti 101. yaşını kutluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle kişisel sosyal medya hesabından görüntülü bir mesaj paylaştı.
Kahramanların Ölümü şiiri kimin?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 dakikayı aşan videolu mesajında okuduğu bir şiir ise bir anda ilgi odağı oldu. Erdoğan, 29 Ekim mesajında Hüseyin Nihal Atsız'ın Kahramanların Ölümü şiirinden dizeleri okudu.
Hüseyin Nihal Atsız'ın Kahramanların Ölümü şiirini okudu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atsız'ın şiirindeki "İnsan büyür beşikte, mezarda yatmak için. Ve kahramanlar can verir, yurdu yaşatmak için" dizelerini seslendirdi. Erdoğan'ın konuşmasının gündemde yer bulmasının ardından birçok kişi Hüseyin Nihal Atsız'ın Kahramanların Ölümü şiirinin dizelerini, şiirini kimin için yazıldığını ve hangi kitapta yer aldığını araştırmaya başladı.
Kahramanların Ölümü şiiri kimin için yazıldı?
Milliyetçilik ve vatan üzerine yazdığı şiirlerle tanınan şair Hüseyin Nihal Atsız'ın Kahramanların Ölümü adlı şiirinin Şehit tayyareci Kurmay yüzbaşı Kami’nin hatırasına yazıldığı biliniyor.
Kahramanların Ölümü hangi kitapta?
Hüseyin Nihal Atsız'ın Kahramanların Ölümü adlı şiirinin yer aldığı kitabın adı Yolların Sonu. Kitap, 1946 yılında Atsız'ın şiirlerinin toplanması ile hazırlandı.
Kahramanların Ölümü dizeleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında okuduğu Hüseyin Nihal Atsız’ın Kahramanların Ölümü şiirinin dizleri merak ediliyor.
Gerilir zorlu bir yay
Oku fırlatmak için;
Gece gökte doğar ay
Yükselip batmak için.
Mecnun inler, kanını
Leyla’ya katmak için.
Cilve yapar sevgili
Gönül kanatmak için.
Şair neden gam çeker?
Şiir yaratmak için.
Dağda niçin bağırılır?
Feleğe çatmak için.
Açılır tatlı güller
Arılar tatmak için.
Tanrı kızlar yaratmış
Erlere satmak için.
İnsan büyür beşikte
Mezarda yatmak için.
Ve...........................
Kahramanlar can verir
Yurdu yaşatmak için...
Hüseyin Nihal Atsız kimdir?
Hüseyin Nihal Atsız (12 Ocak 1905 - 11 Aralık 1975), Türk yazar, şair, tarihçi ve fikir adamıdır. Türkiye’de Türkçülük akımının önde gelen isimlerinden biri olarak tanınır. Milliyetçilik, tarih, Türk kültürü ve edebiyatı konularındaki çalışmalarıyla ve özellikle düşünceleriyle etkili olmuş bir isimdir. Hüseyin Nihal Atsız, İstanbul’da doğmuş ve eğitim hayatına burada başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde eğitim almış, ardından Türk tarihine ve milliyetçiliğe duyduğu ilgi doğrultusunda tarih ve Türk edebiyatı üzerine yoğunlaşmıştır. Öğretmenlik ve kütüphanecilik gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur.