Domain; bir internet sitesine giriş sağlanabilecek kimliktir. İsim veya markadır. Eğer bir şahıs veya tüzel kişi internet sitesine girecekseniz burayı görüntüleyebilmek adına adres çubuğunuza özel alan adını yazmanız gerekmektedir. Örnek: www.turkiye.gov.tr yazıp enter tuşuna bastığınızda E-Devlet hizmetleri açılmaktadır. Keza yine www.damga.com yazınca da gazetemize bağlanabilirsiniz.
Domain uzantısı nedir?
Adresinizi belirlemeden önce uzantısını da hesaba katmalısınız. En yaygın olarak kullanılan uzantı .com'dur. ancak .net ve .org başta olmak üzere çok sayıda alternatif bulunmaktadır. Bunlar faaliyet alanına göre faaliyet gösterebilmektedir. Örneğin: gazetedamga.com.tr Türkiye çıkışlı bir adres iken eğer siz gazetedamga.nl adresini satın alırsanız çıkış Hollanda olacaktır. Ayrıca hitap edeceğiniz kitleye göre de ülke uzantılarını değiştirebilirsiniz. Bazı ülkelerde sadece ülke harfleri yer alırken Türkiye gibi birçok yerde ise .com'dan sonra ülke kodu gelmektedir.
Subdomain nedir?
Domain yapısı protokol > subomain > domain > domain uzantısı > dizin olarak oluşmaktadır. Sub (yani alt) domainler, ana adresin altında yer almaktadır. Subdomain için domaininizin bulunması gerekiyor. Aksi takdirde alt adres açamazsınız. Örneğin; blog.gazetedamga.com.tr bu tanıma uymaktadır. Gerçek alan ise gazetedamga.com.tr'dir.
Domain belirlerken nelere dikkat edilmeli
Adresinizi almadan önce muhakkak düşüncenizin çerçevelerini belirleyin. Şahıs domainlerinde bu geçerli değil ancak proje bazlı marka yaratmak isteyenler için büyük önem taşıyor. Genelde jenerik ve sektörü kapsayacak bir adres her zaman iyidir. Örneğin; Trabzonspor ile ilgili haber sitesi açmak isterseniz Trabzonsporhaberleri.com işinizi görebilecek bir uzantıdır.
Domainin avantajı nedir?
Eğer bir proje üzerinde çalışıyorsanız isminiz büyük önem taşımaktadır. Özellikle de kurumsal yapılarda bu çok daha elzemdir. Akılda kalabilecek markalar üretmek ve hatırlanacak bir isimle internet dünyasında yer almak itiyorsanız 5 harf veya akılda en kalıcı şekilde bir domain alınmalıdır.
Domain nereden alınır?
Domainizi almaya karar verdiğinizde nereden aldığınız da önemlidir. Çeşitli sebeplerle alan adreslerinizin sorunları ile yaşamak istemezsiniz. Dünyada Godaddy, one.com, Google (şu günlerde taşındı) gibi kurumsal çözümler sunan firmalar bulunuyor. Türkiye'de de aynı durum vardır.
Türkiye ve dünyada domain alabileceğiniz adresler şu şekilde;
- Hosting.com.tr
- Hostiki.com
- Güzelhosting.com
- Netinternet.com.tr
- İsimtescil
- Natro
- İHS
- Veridyen
Domain, host ve web sitesi aynı mı?
Cevabı en başta verelim. Değildir. Domain, web sitesine giriş sağlamamızı sağlayan adrestir. Host ise bu adresi, web sitesi olarak görüntülememizi mümkün kılar. Hosting ise adresin yazılım tarafıyla birleşmesi halinde her şeyi ziyaretçilere aktarılması konusunda görev görmektedir. Hosting'den büyük de olmak üzere pek çok serverlar bulunmaktadır.