Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Medya 27 Ağustos 2018 Pazartesi Reyting Sonuçları | Koca Koca Yalanlar mı Yaparsın Aşkım mı birinci?

27 Ağustos 2018 Pazartesi Reyting Sonuçları | Koca Koca Yalanlar mı Yaparsın Aşkım mı birinci?

Yeni haftanın ilk gününde kıyasıya bir rekabet daha yaşandı. İki dizi ve bir yarışma programının zirveye oyanadığı akşamda hangisinin birinci olduğu merak ediliyor. Peki Koca Koca Yalanlar mı Egenin Hamsisi mi yoksa Yaparsın Aşkım mı birinci oldu? İşte 27 Ağustos 2018 Pazartesi Reyting Sonuçları

Okunma Süresi: 3 dk

Televizyon ekranlarının başarı kıstası olarak kabul edilen reyting sonuçları için geri sayım başladı. Birbirinden iddialı yapımların kıyasıya verdiği mücadelenin ardından sıra listenin yayınlanmasında. Binlerce internet okuyucusu ve televizyon izleyicisinin büyük bir merakla takip ettiği reyting sonuçları için hummalı çalışma söz konusu. Normal sezonda çekişmeli bir gün olarak nefes kesen pazartesi yaz sezonunda da adından söz ettirdi ve tekelden kurtularak adeta Şampiyonlar Ligi havasına döndü. TRT1'den Ege'nin Hamsisi, Kanal D'den Koca Koca Yalanlra, ve FOX TV'den Fox Ana Haber ile Yaparsın Aşkım güne damga vurması beklenen yapımlar arasında. Tam ve sıralı liste 10.15-11.00 arasında TİAK web sitesinden yayınlanacaktır.
 

Reyting nedir? Rating nasıl ölçülür? Total ve AB Grubu nedir? Share ne anlama gelir?

 

1- İzleyici Ölçümü nedir ?

İzleyici Ölçümünün İngilizce karşılığı Audience Measurement olup, izlenme oranı, izlenme payı ve benzer verilerin sağlanması amacıyla yapılan ölçümlerin tümüdür.

2- İzlenme Oranı, İzlenme Payı nedir ?

İzleyici Oranı (reyting) ortalama izlenme oranıdır. Bir program diliminde veya zaman diliminde her dakikaya düşen ortalama izleyici yüzdesini gösterir. İzlenme Payı, bir kanalın belli bir zaman diliminde toplam izleyiciden almış olduğu payı gösterir.

3- Türkiye'deki televizyonlar için izlenme oranları (reyting) ölçümleri nasıl yapılmaktadır?

Türkiye’de reyting ölçümü, Avrupa’da bir çok ülkede bu türden veriler üreten AGB Nielsen tarafından 1989 yılında başlatılmıştır. Günümüzde ise reyting ölçümlerini TNS gerçekleştiriyor..

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren izleme ölçümleri, 21 il merkezinde ve bu il merkezlerinin 20.000 nüfus üstü kent-ilçelerinde olmak üzere Türkiyede 2201 hanede yapılmaktadır. Firmadan alınan bilgilerde söz konusu hane sayısının bu bölgelerdeki 5 yaş üzeri 38.935.633 kişiyi temsil ettiği belirtilmektedir.

4- A/B ve TOTAL ne demek?

Ölçüm yapılan dört tane grup var. A/B, C1, C2, D/E. Bu grupları oluştururken hane reisinin eğitim ve mesleğine bakılıyor. Eğitim düzeyi yüksek olan insanlar A/B dediğimiz grubu oluşturuyor. C ve D/E grubu ise daha alt geliri temsil eden insanlar. Total ise bütün bu grupların toplamı demek.

REYTING (TOPLAM İZLEME ORANI) % : Belirli bir zaman diliminin dakikası başına düşen ortalama izleyici oranı. Toplam türk televizyon seyircisinin izleme oranı %.

SHARE (İZLENME PAYI) % : Bir kanalın ve programın belirli bir zaman diliminde toplam televizyon izlemeden aldığı pay.

4- Reyting ölçüm sisteminin çalışma şekli?

TNS ölçümün yapılacağı illerde bir araştırma yaparak orada yaşayanların bölgede yaşayan insanların demografik özellikleri ve sosyo-ekonomik statüleri hakkında ayrıntılı bilgi toplar. ardından söz konusu bölgenin yapısını temsil etme yeteneğine sahip ailelerden oluşan bir izleyici paneli oluşturulur. reyting ölçümü yapılması için seçilecek ailelerin bulunduğu şehirlerin 5 yaşın üzerinde olup kentli nüfusa sahip olması gözetilir. (yaklaşık 41 milyon kişilik bir nüfusa karşılık gelir).şu anda yapılan reyting ölçümleri 2201 evde, 2801 rating aleti takılarak yapılmaktadır. ( o evdeki tüm televizyonlara bu aletten takılır) peoplemeter adı verilen bu reyting aletinin özel bir kumandası vardır. bu kumandayla o anda televizyon seyretmekte olan kişi sayısı ve bunların kim olduğu da gözlemlenebilir. (evdeki her aile bireyine bir numara tahsis edilmiştir. örneğin 1 numaralı düğme babanın, 2 numaralı düğme annenin, 3 ve 4 numaralı düğme çocukların gibi. aile bireyleri, televizyon izlemeye başladıkları anda ve izlemeyi bıraktıkları anda kumanda cihazında kendilerine ait düğmeye basarlar. ayrıca 9 dakikada bir “aynı kişiler mi?” sorusu görülür. böylece aile bireyleri izlemeyi bitirme ve başlama anlarında kişisel düğmelerine basmaları konusunda uyarılmış olurlar)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *