Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Onur Air'e kırmızı kart!

Onur Air'e kırmızı kart!

Yaklaşık 2 bin Onur Air çalışanı, 22 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle şirket önünde eylem yaptı. Patronları Cankut Bagana'ya kırmızı kart gösteren çalışanlar, “20 aydır bizimle hiçbir şekilde muhatap olmadılar. Tek bir açıklama bile yapmadan aylarca bizi parasızlığa mahkum ettiler. Artık boğazımıza kadar battık. Devletin buraya kayyum atamasını istiyoruz” dedi

Okunma Süresi: 4 dk

Hileli iflas ve uçakların icraya verilmesi iddiasıyla gündeme gelen Onur Air’de çalışan işçiler, 22 aydır tek kuruş maaş alamadıklarını ifade ederek, Atatürk Havalimanı'nda bulunan şirket binası önünde eylem yaptı. Patronları Cankut Bagana'ya kırmızı kart gösteren ve “İşçiyiz, haklıyız, hakkımızı alırız” sloganları atan işçiler, şirkete kayyum atanması gerektiğini söyledi. Yüzlerce çalışan adına konuşan Kaptan Pilot Muzaffer Kavcı, gazetecilere ve toplanan kalabalığa hitaben yaptığı açıklamada, “Biz sadece ve sadece hak ettiğimiz maaşlarımızı istiyoruz. Şirketimizin yönetim kurulu, özellikle de patronumuz, 40 gün önce yapılan toplantıda, bizlerden 4 hafta süre istedi. Sesimiz çıkmadı, 20 ay çıkmadığı gibi. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yönetim Kurulumuzdan beklentimiz maaşlarımızın hesaplarımıza yatırılmasıdır. Başka bir şey istemiyoruz” şeklinde konuştu.



Geçen sene maaş aldım

Şirkette 16 yıldır teknik ekip olarak çalıştığını anlatan Serdar Balaban da “Amerika, Afrika, Asya ve Avrupa 16 senedir dünyanın her yerinde uçuyoruz. Fakat şirketimiz birden bire uçuşlarımız kesti ve biz 22 aydır maaş alamıyoruz. 22 aydır bin 600 personel ailelerle birlikte 8 bin kişi çok mağdur durumda. Ve bize hiçbir şekilde şirket açıklama yapmıyor. Lütfen sesimizi duyun, yardımcı olun. Çünkü bizler büyük mağduriyet yaşıyoruz. Biz şirketimizin göklerde uçmasını istiyoruz, fakat bizlere hiçbir şekilde bilgi verilmiyor, önem verilmiyor. Ben son maaşımı Ocak ayı 2020 yılında aldım. 22 aydır şirket hiçbir şekilde ne yapıyorsunuz, sormuyor. Artık psikolojimiz bozuldu” şeklinde konuştu.


Rekortmen iflas etmiş!

Onur Air'in sahibi olan Cankut Bagana'nın Türkiye'nin vergi rekortmenleri arasında olduğunu söyleyen Kaptan Pilot Oral Büyüksarı da büyük bir trajedi yaşadıklarını anlattı. Büyüksarı, “Toplanmamızın sebebi 22 aydır alamadığımız maaşımız, sosyal haklarımız ve firmanın faaliyetlerini durdurması. Daha önce ödenmeyen maaşlarımız, pandemi bahane edilerek ödenmeyen sosyal haklarımız için tekrar tüm personeli temsilen bir heyet oluşturduk. Yasal yollardan, devletin ilgili kurumları ve sivil kurum temsilcileri ile haklarımızı almak için mücadele veriyoruz. Bugün de düdük ve kırmızı kart eylemi yapacağız. 110. sırada vergi rekortmeni olmuş bir firma nasıl olur da iflasa sürüklenir, nasıl olur da iflas eder. Türkiye adına bu şirketin iflas etmesi, iflasa sürüklenmesi ülke için de bir kayıptır. Dileğimiz birincisi maaş ve sosyal hakların şirket tarafından ödenmesi. ikincisi de Onur Hava Yolları gibi bir markanın ölmemesi onun için de devletin yetkili organları tarafından kayyım atanması” diye konuştu.


Kayyum atansın

Kuruma kayyum atanmasını ve haklarının verilmesini söyleyen bir Onur Air çalışanı ise “30 yıllık Onur Air devletin milletin ciddi bir milli servetidir. Her birimiz bu memleketin çocuklarıyız, her birimizin eğitimleri milyon dolarlar. Dolayısıyla hepimiz de birer milli servetiz. Ama maalesef yönetilemedi. Yönetilemediği için patrona ve yönetime kırmızı kart gösteriyoruz. TMSF’den kayyum istiyoruz” çağrısında bulundu.


İşçilerin yanında olun

İşçilerin eylemine destek veren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay da işçilere destek çağrısı yaptı. Atay, “Buradan sermaye gruplarına, patronlara sesleniyoruz. İşçilerin yanında olun. Kendiniz zenginlik içinde keyif içinde yaşarken 22 aydır maaşını vermediğiniz işçilerin yaşadığı dramı, zorlukları düşünün. Bugün burada bu haksızlığa ses çıkarmak için bir aradayız. Her zaman da işçilerin yanında olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.


ÇALIŞANLAR İCRALIK OLDU

Yaşadıkları sorunlar sebebiyle psikolojik tedaviye başvuran arkadaşlarının da olduğunu belirten başka bir Onur Air çalışanı, “Geçinmek için kredi çeken, sonra o krediyi ödeyemediği için evine icra gelen arkadaşlarımız var. İşçi evine para getiremiyor, evin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Eşiyle boşanma aşamasına gelenler var. Psikolojik tedavi görenler var. Bir işe girmek istesek, oradan çıkışımız verilmediği için ücret tazminat gibi haklarımızı da alamamış olacağız” diye konuştu.

Hava İş Sendikası'nın da kendilerinin yanında olmadığını anlatan işçiler, “Biz bir mücadele verip ses yükseltmeye çalışırken onlar yanımızda yoklar. Acaba sendika başkanının, Onur Air patronu ile ne derece bir ilişkisi yakınlığı var. Merak ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.




İşçilerin yanında olun

İşçilerin eylemine destek veren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay da işçilere destek çağrısı yaptı. Atay, “Buradan sermaye gruplarına, patronlara sesleniyoruz. İşçilerin yanında olun. Kendiniz zenginlik içinde keyif içinde yaşarken 22 aydır maaşını vermediğiniz işçilerin yaşadığı dramı, zorlukları düşünün. Bugün burada bu haksızlığa ses çıkarmak için bir aradayız. Her zaman da işçilerin yanında olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

ANIL BODUÇ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *