2020 ekim ayında TBMM'de kabul edilen Kırsal Mahalle Kanunu Çatalca Belediyesi'nin kasım ayı Meclis toplantısında gündeme geldi. Kanun gereği kırsal mahallelerin ve kırsal yerleşik alanların belirlenmesi kararı Meclis'ten oy birliğiyle geçti. Belediye Başkanı Mesut Üner, "Çatalca Belediyesi bütçesi bu anlamda bir hayli etkilenecek, ancak bizim yönetim anlayışımızda 'önce millet' var. Varsın belediye olarak ekonomik zorluklar yaşayalım. Yeter ki halkımız mesut olsun" açıklamasını yaptı.
Tek derdimiz halkımız
Kararın Meclis'ten oy birliği ile geçmesinden dolayı memnun olduğunu belirten Mesut Üner, "Göreve geldiğimiz günden bu yana tek derdimiz bu ilçe halkının her anlamda mutlu ve mesut bir şekilde yaşamasını sağlamak. Son dönemde, şu iki buçuk yıllık süre içerisinde mahalle statüsünde olan tüm yerleşim alanlarımızın her birisinde hizmetlerimizi vatandaşlarımız ile buluşturuyoruz. Bizim yetkimizde olan her konuda vatandaşımızın her türlü yanında olmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz ekim ayında Çatalca'mızın 12 mahallesinde İSKİ tarafından 108 günlük fazlalık bedellerin tek seferde faturalandırılması ile çıkan bir tartışma konusu var. Tabi eğer bizler bugün AK Parti ve MHP tarafından TBMM gündemine getirilen, CHP, İYİ Parti ve HDP'nin 'Hayır' oyu kullandığı 'Kırsal Mahalle Kanunu' hazırlıklarımızı tamamlamamış ve belediye meclisimize getirmemiş olsaydık, 39 mahallemizin de tamamında bugün İstanbul'un diğer ilçelerinde uygulanan su birim fiyatları ile vatandaşımız hayvancılık, sebze ve meyve üretimi, çiftçilik yapmak zorunda kalacaktı" dedi.
İBB yönetimi kaçtı!
"Çatalca halkı olarak biz İstanbul gibi bir metropolün suyunu karşılayan bir ilçe olmamıza ve su birim fiyatlarında indirimli kullanabilme kararınının genel kurulda alınabilmesi imkanına sahip olmamıza rağmen, mevcut İBB Yönetimi bundan kaçmıştır" diyen Mesut Üner, "Hal böyle olunca köylümüzün hayatını idame ettirebilmesi için iktidarımız böyle bir kanun maddesini yürürlüğe sokmuştur. Bizler de bu kanunun gereğini ilk uygulayan belediyelerden birisi olarak hazırlıklarımızı tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnanın ki bu zorluklar sebebi ile şu an birçok hayvancılıkla uğraşan vatandaşımız artık bu işi yapmama kararı almayı bile düşünür hale geldi. Bizim öncelikli derdimiz vatandaşımızın zorluklarını, bu tür ekonomik sıkıntılarını sırtlarından alabilmek. Kırsal Mahalle Statüsü ve meclisimizde aldığımız bu karar ile 39 mahallemizde de artık üreticimiz rahat bir nefes alacak. Çatalca Belediyesi bütçesi zarar edecek! Böyle söyleyenler var. Çatalca Belediyesi'nin bütçesinden önce, bu ilçenin, bu ülkenin üreticilerin bütçesini düşünmek zorundayız. Varsın belediyemiz bütçe olarak zarar görsün. Yeter ki ilçe halkımız mesut olsun" ifadelerini kullandı.
Meclis üyelerine teşekkür
Kırsal Mahalle Kanunu'nun 16 Ekim 2020 tarihinde TBMM’den geçriğini belirten Üner, "CHP, İyi Parti ve HDP’nin ret oyuna karşılık, AK Parti ve MHP’nin kabul oylarıyla Kırsal Mahalle Kanunu yüce meclisimizden geçmişti. Bu anlamda Cumhur İttifakı AK Parti ve MHP milletvekillerimize Çatalca halkımız adına çok teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı olsun. Yasanın uygulanması için kanun gereği İlçe Belediye Meclislerinden geçmesi gerekiyordu. Çok şükür 5 Kasım 2021 tarihli Kasım 2021 Çatalca Belediye Meclisimizin ikinci oturumunda Kırsal Mahalle Kanununu meclisimizden geçmesini oy birliğiyle sağladık. Bu anlamda da Meclisimizdeki tüm gruplara teşekkür ederim" açıklamasında bulundu.
KÖYLÜYE CİDDİ KOLAYLIK
Kırsal Mahalle Kanunu ile Çatalca’da belirlenen alanların emlak vergisinden muaf olacağını belirten Üner, "Su kullanma ücreti; en düşük tarifeden olacak. Bina inşaat harcı alınmaması, imarla ilgili harçların alınmaması, kanunana göre alınması zorunlu diğer vergi, harç ve harcamalarda katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak. Bu yerlerde ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Çatalca’mızın her sorununun çözülmesi için çalışmalarımıza durmaksızın devam edeceğiz" bilgisini verdi.
BAHADIR SÜGÜR