Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Kemal Çebi: Betona değil yeşile yatırım

Kemal Çebi: Betona değil yeşile yatırım

Damga'ya konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, 2 yıl içinde yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Çebi, "Küçükçekmece, çocukların sokaklarda daha özgürce hareket edebildiği, betona değil yeşile yatırımın yapıldığı, her mahalleye eşit seviyede hizmetin gittiği, çağdaş, hak ettiği güzellikleri yaşayan, gelişen bir ilçe olacak" dedi

Okunma Süresi: 12 dk

792 bin 821 nüfusu ile İstanbul’un ikinci, Türkiye’nin sekizinci en kalabalık ilçesi olan Küçükçekmece, Anadolu’nun çok kültürlü, çok renkli yapısına cömertçe ev sahipliği yapıyor.  İlçe 21 mahallesi ile Türkiye’nin aynası konumunda. Belediye Başkanı Kemal Çebi, "Geleceğe güvenle bakabilen, mutlu insanların yaşadığı modern ve yaşanabilir kent olma, Küçükçekmece için gerçek bir vizyon tanımıdır. Farklılıklarımızı zenginlik bilerek, beraber yaşama kültürünün içselleştiği bir Küçükçekmece olmayı önceliyoruz. İşte bu idealle yurttaşlarımızın yaşam tarzlarına, değerlerine ve kimliklerine saygı duyarak ve kimseleri ötekileştirmeden, hoşgörülü bir yerel yönetim anlayışıyla çalışıyoruz" diyor.

2019 yerel seçimleri sonrasında Kemal Çebi döneminde, aradan geçen iki yılı aşkın sürede Küçükçekmece Belediyesi’nde ne gibi değişiklikler yaşandı?

Göreve geldiğimiz günden bu yana kentte adalet, eşitlik ve kente saygı kavramlarının hakim olduğu bir Küçükçekmece hayalimiz var. Küçükçekmece’de büyük bir aileyiz ve bu ailenin tüm fertlerine ulaşma çabasındayız. Önce çalışanlarımızın yüzü gülsün istedik. Küçükçekmeceli komşularımıza hizmet eden mesai arkadaşlarımızın maaşlarında ve sosyal haklarında iyileşmeye gittik. Mesai arkadaşlarımızla ve sendikamız ile toplantılar yaparak onların talep ve önerileri dinledik. Mesai arkadaşlarımız neredeyse hepsi sendika üyesi olup toplu sözleşme imzalanmış ve şuan belediyemizde asgari ücret net 3 bin 500 liradır. Belediyemiz bünyesinde çalışan memurlar ile de toplu sözleşme imzalanmıştır. Bin TL olan Sosyal Denge önce bin 500 TL’ye sonra bin 700 TL’ye çıkarılmış ve yılda 5 kere ikramiye verilecektir.

Vaatleriniz arasında bulunmamasına rağmen ‘kervan yolda dizilir’ varsayımından yola çıkarsak, faaliyete geçirdiğiniz hizmetler nelerdir?

Ben 54 yıllık Küçükçekmeceliyim. Küçükçekmece’nin her sokağını biliyorum. Küçükçemece’nin her sorununu da Küçükçekmecelilerin her talebini de iyi biliyorum. Seçim kampanyamızda Küçükçekmece’nin mevcut sorunlarına çözüm önerileri, çözüm projeleri hazırladık. Sosyaldemokrat Halkçı Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’inde 9 yıl ilçe yöneticiliği, dört dönem Küçükçekmece CHP İlçe Başkanlığı görevinde bulundum. Ben vaadlerimi hazırlarken ‘kervan yoldan dizilir’ diyerek değil de Küçükçekmece’nin sorunlarını göz önünde bulundurarak çözüm önerilerimiz ile yola çıktık. Acil çözülmesi gereken çok fazla sorun var Küçükçekmece’de. Planlı bir çalışma ve deneyimli ekiplerle hiçbiri çözümsüz değil. Tüm ekibimle birlikte sorunların çözümü için birlikte projeler ürettik, birlikte çalıştık, çalışıyoruz da.  Yerel yönetimlerin sosyal adaleti sağlayıcı, toplumcu, eşitlikçi bir belediyecilik anlayışıyla ele alınması, halkın siyasete demokratik katılımının olanaklarının yerelde oluşturulması, çoğulcu yerel yönetim anlayışının öncü ilkeleri olarak tanımlanmaktadır.  Çocukların sokaklarda daha özgürce hareket edebildiği, betona değil yeşile yatırımın yapıldığı, her mahalleye eşit seviyede hizmetin gittiği, çağdaş, hak ettiği güzellikleri yaşayan, gelişen bir ilçe olacak. Kadınların erkekler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer alacağı, yaşabileceği bir ilçe olacak. Çocukların, gençlerin, yaşlıların ve engellilerin daha çok hayatın içinde olduğu, en önemlisi birlikte yönettiğimiz Küçükçekmece'yi hep birlikte göreceğiz. Bizim en büyük projemiz mutlu bir Küçükçekmece yaratmak. Bunu da hep birlikte yapacağız. Çünkü Küçükçekmece ruhu olan bir ilçedir, tüm renkleri, Anadolu’nun tüm lezzetlerini aynı sofrada toplayan bir ilçedir. Küçükçekmece bir hayattır.

kemal çebi


Küçükçekmece Belediyesi olarak en çok hangi anlamda halktan şikayet alıyorsunuz ve bu şikayetlere geri dönüşünüz, cevap verişiniz, çözüm buluşunuz hangi oranda gerçekleşiyor?

Küçükçekmeceli komşularımızın talep ve önerileri bize ilettikleri 4 ayrı mecra bulunmaktadır. Bunlar; Çağrı Merkezi, İletişim Merkezi, Saha Çözüm Merkezi ve Sosyal Medya. Bize iletilen talep ve öneriler LKYS(Livatech Kent Yönetim Sistemi) dediğimiz sisteme girilmekte ve sorun çözülmeden sistem kapatılamamaktadır. Komşularımızdan gelen talep ve öneriler müdürlük bazlı olarak aylık olarak raporlanmaktadır. Ayrıca talep ve öneride bulunan yurttaşlarımızın geri aranmakta sorunun çözülüp çözülmediği teyit edilmektedir. Talep ve şikayetlerin, kentin ihtiyaç önceliğine ve yapım hızına göre değişen bir tamamlanma süreci oluyor. Sosyal yardım hizmetlerinin alanına giren bir talep olduğunda geri dönüşümüz 1 saati geçmemektedir, çözümü için de aynı gün aksiyon alıyoruz. Fen işleri gibi daha çok zaman gerektiren taleplerde ise işin niteliğine göre zaman planlaması yapılıyor.  Yukarıda da söylediğim gibi tüm talep ve şikayetler dijital ortama girildiği ve sonrasında takibi yapıldığı için haftalık ve aylık aldığımız raporlar ile hangi iş ne aşamada, ne kadar sürede geri dönüş yapılmış görebiliyor, herhangi bir aksama ya da işin uzamasında müdahale edebiliyoruz.

Size göre Küçükçekmece’nin en önemli üç sorunu neleredir ve bu sorunlar için Kemal Çebi neler yapıyor veya yapmayı düşünüyor?

İstihdam… İşsizlik ilçemizin en önemli sorunların başından geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte açtığımız İstihdam ofisimiz binlerce iş arayan komşumuza iş imkanı sağlıyor.

Deprem ve kentsel dönüşüm… Küçükçekmece 1. derece deprem bölgesi ile 2. derece deprem bölgesi içerisinde yer alıyor. Bu sebeple Küçükçekmece’de kentsel dönüşüme hızlıca başladık. Özellikle Kanarya Mahallemizde yıllardır bekleyen kentsel dönüşümü projesini İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile başladık. 2019-2020 yılları arasında hak sahibi komşularımızla varılan anlaşmalar çerçevesinde konut ve işyerleri yeniden yapılacak. Altyapısı ve üstyapısı ile nitelikli, çağdaş standartlarda yaşanabilir bir alan oluşturmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ ile imzaladık.

Yeşil alan sorunu çok büyük. Yeşil yok edildi. Küçükçekmece’de insanlar adeta beton yığınlarının içinde yaşıyor. Bizim gençliğimiz daha iyi bir gençlikti çünkü toprağa basıyorduk. Şu anda çocuklarımızın toprağa basacakları yer kalmadı. Kişi başı yeşil alan Avrupa ülkelerinde ortalama 11 metrekaredir. Dünya ortalaması ise 8 metrekare. İstanbul ortalaması ise 2.5 metrekare. Küçükçekmece’de kişi başına düşen yeşil alan bundan 4 seçim önceye gittiğinizde 6 metrekareydi. Bu rakam 1.1 metrekareye inmiş. Önümüzdeki 5 yıl içinde dünya ortalamasına yakın bir seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Betondan uzak, yeşili bol bir ilçemiz olacak. Çağdaş yaşayacağız.

Sadece Küçükçekmece’nin değil, tüm dünyayı tehdit eden iklim krizi  önemli bir sorundur. Kentler, sadece bu sorunun değil, aynı zamanda çözümün bir parçasıdır. Yerel iklim politikalarının izlenmesi sadece iklim değişikliği sorunlarıyla mücadele etmekle kalmayıp aynı zamanda kentsel hava kirliliğinin azaltılması, halk sağlığının korunması, trafik sıkışıklığının önlenmesi, enerji güvenliğinin sağlanması vb. birçok kentsel faydanın ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir. İklim değişikliği gibi karmaşık sorunlar yumağını çözmek yerel yönetimler gibi tek bir yönetim kademesinin veya biriminin tek başına çözebileceği türden yapılandırılmış (teknik) sorunlar değildir. Kaldı ki yerel yönetimler iklim değişikliği ile mücadelede bilgi eksikliği, kurumsal kapasite yetersizliği, mali kaynak yetersizliği gibi bir sürü sorunla karşı karşıyadır. Uygulamada kentlerin iklim değişikliği konusunda tutarlı bir politika izlemesinin önünde birçok engel olsa da bu konuyu aklımızdan çıkarmıyor, projelerimizi hayata geçirirken böylesi büyük bir soruna kayıtsız kalmıyoruz. Bunun yanında Küçükçekmece’nin doğal zenginliklerini korumak ve ortaya çıkarmak amacıyla Küçükçekmece –Kuşların Evi kitabını hazırladık. 304 sayfalık bir prestij kitap olarak raflarda yerini alan Küçükçekmece- Kuşların Evi, ilçenin en büyük zenginliklerinden olan Küçükçekmece Gölü’nde yaşayan 166 kuş türünü kelimelerin yanında fotoğraflarla da tanıtıyor. Araştırmacılar, gezginler ve doğa kâşifleri için bir rehber özelliği taşıyan kitapta, farklı mevsimlerde ilçede görülen kuşlara dair ayırt edici özellikler yer alıyor. Bu özel çalışmanın ardından göl çevresinde Kuş Gözlem Evi kurarak, nesli tükenmekte olan canlıların yaşatılmasına ve kuş turizmine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Küçükçekmece Gölü sahilinin ve tüm yeşil alanlarının tertemiz ve nitelikli peyzaja sahip yaşam ortamlarına dönüşerek Küçükçekmecelinin ailece vakit geçirebileceği, hafta sonlarına mutluluk katan ortak alanlar olabilmesi için projeler geliştiriyoruz.

mehmet mert kemal çebi


İBB ile uyum içerisinde çalışıyor musunuz? İBB’nin Küçükçekmece’ye ne gibi hizmetleri oldu?

İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Alt yapı çalışmaları, ana arter çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmakta. Cennet Kapalı Pazar Alanımızın çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından devam etmekte. Tevfikbey Kapalı Pazar alanımızın eksiklikleri yine İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından giderildi. İlçemizde bulunan Bölgesel İstihdam Ofisi küçükçekmeceli komşularımız için büyük bir iş imkanı.

Sık sık taşkınlara sebep olan Ayamama Deresi’nin ıslah çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta. Derenin ıslahı, çevresinin ise yeşil alan, yürüyüş ve bisiklet yolları çalışması tamamlanarak komşularımıza kazandırılacak. Kanarya Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesi yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi  ortaklığı ile başladı.


EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Göreve talip olduğunuzda vaat edip de şimdiye kadar yaptığınız hizmetler nelerdir?

Gündüz Çocuk Bakımevleri… Bir tane bile Gündüz Çocuk Bakımevi bulunmayan ilçemizin her mahallesi için bir bakımevi sözünü verdim. Şuan 6 mahallemizde bakımevlerimiz hizmet verirken, Tevfikbey-Kartaltepe ve Atatürk Mahallesi Gündüz Çocuk Bakımevi’ni kısa sürede hizmete açacağız. Diğer bakımevlerimizde çalışmalarımız devam ediyor.

Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi… Küçükçekemce’de hiç bir canlı sahipsiz kalmayacak dedik ve  Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçirdik.

2 bin metrekare kapalı alan, 6 bin metrekare açık alan olmak üzere toplam 8 bin metrekare alan üzerine kurulmuş olan merkemizim  idari bina, hastane bölümü (2 operasyon odası, 2 muayene odası, görüntüleme odası, laboratuvar, eczane), kedi bakım ünitesi(250 kapasiteli) köpek yaşam alanı (100 kapasiteli), engelli kedi yaşam alanı (60 kapasiteli), kanatlı yaşam alanından oluşmaktadır. Küçükçekmeceli komşularımıza açık olan merkezimize yurttaşlar gelerek can dostlarımızı sahiplenebilirler. Hayatı birlikte paylaştığımız can dostlarımız için 3 yeni Pati Parkı’nın hizmete soktuk.

İstihdam… Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik doğal olarak Küçükçekmece’nin de bir sorunu. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile beraber Bölgesel İstihdam Bürosunu’nun açılışını göreve geldiğimiz ilk gün gerçekleştirdik ve şuan binlerce komşumuz için iş kapısı durumunda. Ayrıca sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüze bağlı İstihdam ve Kariyer Merkezimiz de belediyemize iş başvurusunda bulunan komşularımız için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

kemal çebi

Sosyal yardım… Sosyal yardımları iki katına çıkardık. Mevcut aşevimizin kapasitesini artırmak için yeni aşevimizi hizmete açtık. İhtiyacı olan komşularımız için 3 öğün sıcak yemeği evlerine kadar götürdük tabii bunları yaparken kimseyi rencide etmedik. Yardımda bulunduğumuz hiç bir komşumuzun bir fotoğrafını hiç bir yerde bulamazsınız, doğru olan da bu zaten. Sıcak yemeğin dışında gıda kolisi, kıyafet, beyaz eşya yardımı ve gıda bankamız ile beraber yaş sebze ve meyve yardımlarımız devam etmektedir. Özellikle pandemi döneminde yoğun gıda kolisi talebinde büyük bir artış yaşandı. Sadece bir kere olmak üzere koli isteyen her komşumuza kolisini ulaştırdık.

Her mahallemizin başka ihtiyaçları bulunmaktadır. Yeşilova Mahallemizin sağlık ocağı çok eski ve sağlık açısından elverişli değildi. Hemen gerekli çalışmaları yaptık ve şuan Yeşilova Mahallesi Sağlık Ocağı ve Muhtarlık Binamız bitmek üzere. Atakent Mahallemizde kapalı pazar alanı bulunmamaktaydı ve bu komşularımız için bir ihtiyaçtı. Şuan Atakent Açık Pazar Alanı inşaatımızın çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Kentsel dönüşüm….

1. derece deprem bölgesi ile 2. derece deprem bölgesi içerisinde yer alan Küçükçekmece’nin en riskli yerlerinden olan Kanarya Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesini İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile başladık. 2019-2020 yılları arasında hak sahibi komşularımızla varılan anlaşmalar çerçevesinde konut ve işyerleri yeniden yapılacak. Altyapısı ve üstyapısı ile nitelikli, çağdaş standartlarda yaşanabilir bir alan oluşturmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ ile imzalanacak bu protokolle bölgede çözüme dönük büyük bir adım atılmış olacak.

Espor Merkezi... Dünyada ve Türkiye’de hızla gelişen espora gençlerimizin adım atması için hayata geçirdiğimiz merkezimizde gençler alacakları eğitimle turnuvaya katılarak ülkemizi uluslararası arenada temsil edebilecekler. Onlara kendilerini kanıtlamak için iyi bir fırsat yaratırken, ailelerini de unutmadık. Oyunculara eğitimler verilecek, psikolog ve diyetisyenler ile kontrol altında olacaklar. Gençlere özel, bağımsız bir merkez olarak tasarlanan Espor Tesisi’nde 40 kursiyerden oluşan her bir grup, 28 saat sürecek olan Espor Akademi eğitimine tabi tutularak, eğitim sonunda 'Gameing Sertifikası' almaya hak kazanacak. Profesyonel koçlar öğrencilere MOBA ve FPS kategorilerinde koçluk yapacak. Tesisin; espor oyuncularının yetiştirileceği, ulusal ve uluslararası turnuvalar ile gençlerin espora profesyonel olarak adım atma fırsatı yakalayacağı bir merkez olması hedefleniyor.


kemal çebi

Yeni parklar, yeni yeşil alanlar… Küçükçekmece’nin çehresini betondan yeşile çevirmek, Küçükçekmecelileri de daha düzenli, daha modern parklarda, bahçelerde buluşturmak için çalışmalara devam ediyoruz. 10 yeni park kazandırarak, 17 parkı da yeniledi. Küçükçekmece’de toplamda 51.654 m2 alan, yeşil alan olarak revize edilirken, 16.984 m2 alan da park olarak kazandırıldı.


YEREL YÖNETİMLER DAHA DA ÖNEM KAZANDI

Geride bıraktığınız görev sürenizin çoğu pandemi ortamında geçti. Bu süreci nasıl organize ettiniz? Küçükçekmece’nin pandemi karnesi nasıl gerçekleşti?

2020 hepimize hafızalarımızdan silinmeyecek bir yıl yaşattı. Covid-19 salgını ile milletçe ve tüm insanlık olarak gözle göremediğimiz ve sınırlarını kestiremediğimiz bir mücadelenin içine girdik. Kentlerin değişiminde ve yeniden inşasında önemli salgın hastalıkların ve kentli yaşamını derinden etkileyen buluşların etkisi biliniyor. Pandemi süreci, kentsel yapılanma anlamında yeniden bir yapılanmaya ihtiyacımız olduğunun net mesajını verdi. Demem o ki gelecekte ‘pandemi şehirciliği’ önem kazanabilir.  Covid -19 süreci, kalıcı olarak ise insanların sosyal mesafeyi koruma dürtüsünü geleceğe miras bırakacak gibi gözüküyor. Özellikle ofis dışında daha esnek ve akıllı çalışma sistemlerinin hayata geçmesi, üretim sektöründe otomasyonun çok daha fazla önem kazanması örnek verilebilir. Yaşama alanı seçiminde kent içindeki yoğun konut alanları yerine daha çok kent çevresindeki müstakil ve yalıtılmış konut çevrelerinin ön plana çıkabilir.  Normallerimiz yerini yeni normallere bırakırken, dayanışma ve yardımlaşmanın ne denli yaşamsal olduğunu bir kez daha deneyimledik. Özellikle nüfusun yoğun olduğu kentsel alanlarda etkisini daha fazla gösterdi. Kentsel ölçekte, vatandaşa en yakın hizmet sunmakla yükümlü olan yerel yönetimlerin misyonu salgın sürecinde daha da önem kazandı.

SÖYLEŞİ: MEHMET MERT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *