Kandilli verilerine göre dün saat 15:40'da Düzce’de 5.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 5.0 olarak açıklarken, depremin merkezde gerçekleştiğini duyurdu. Sarsıntı, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Bursa’da da hissedildi. Düzce ve Boluda halk, panikle sokaklara döküldü. Düzcede polis ve jandarma ekipleri, bölgede devriye görevinde bulunurken, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Düzcede bazı evlerde sarsıntı ile eşyaların devrilerek, hasar gördüğü belirtildi. Depremin ardından artçı sarsıntılar, devam etti.
Soylu’dan açıklama
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Düzce'de, saat 15.40’ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. Düzce Valisi Cevdet Atay, ilk bilgilere göre, depremde can kaybı olmadığını, yıkılan bir yer bulunmadığını, ekiplerin sahada olduğunu bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da herhangi bir olumsuz gelişme olmadığını söyledi. İmamoğlu, “Düzce merkezli gerçekleşen depremden etkilenen bütün illerimize geçmiş olsun. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir gelişme yaşanmadı” ifadelerini kullandı. Depremin merkez üssüne yakın Yayakbaşı köyünün muhtarı Hayrettin Koç, DHA muhabirine verdiği bilgide, “Depremi çok şiddetli olarak hissettik. Köyümüzde herhangi bir hasar, yıkım söz konusu değil. Çevre köylerden de olumsuz bir şey duymadık şu ana kadar” dedi. Düzce’de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından, yaklaşık 15 dakika sonrasında Kandilli Rasathanesi verilerine göre 4.1 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.
Enerji boşalması
Artçı sarsıntılar devam ederken Deprem bilimcisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan kritik bir açıklama geldi. 1999 yılındaki depremden boşalan enerjinin boşalmamış kısmı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan "Bu alanın bu tarz bir depreme gebe olduğunu belirtmiştim" dedi.
Prof. Dr. Ercan, yeni büyük bir deprem beklemediğini ifade etti. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise "Mutlaka İstanbul'un altında depremin olması gerekmiyor. Bursa'daki bir deprem de İstanbul'da da etkili olabilir. Kaçınılmaz gerçekle ilgili hazırlıklı olmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.
BAŞKA DEPREMİN HABERCİSİ OLABİLİR
Düzce’de Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğünde meydana gelen depremi değerlendiren Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, “Bu deprem 12 Kasım 1999 depremini meydana getiren Kuzey Anadolu Fay sisteminin kuzeyinde gerçekleşmiştir. Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir. Bu durum tehlike arz eder. Ama artçılar olursa tehlikeli bir durum söz konusu olamaz” dedi. Selim, “Deprem yaklaşık 15 km uzunluğa sahip olan bu fayın etkisiyle olmuştur. Bu fay Düzce çek-ayır havzasının hemen kuzeyinde yer alır. Çilimli Fayı literatürde bilinin ve Kuzey Anadolu Fayı’na paralel olarak uzanan aktif bir faydır” diye konuştu.
DHA