Mayıs ayının ilk haftası İzmir’de düzenlenen İAAF Sanat ve Antika Fuarı’nda dikkatleri çeken isim Zeynep Gürtop’la keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
S-İAAF İzmir Sanat ve Antika Fuarı’nın en ilgi gören çalışmaları size aitti diyebilir miyiz? (Gülüşmeler)
C-(Gülüşmeler) En ilgi çekenlerden biriydi diyelim.Fuarda çok iyi çalışmalar vardı.Ama alanda olduğum zamanlarda, yoğun ilgiden hiç dinlenemediğimi söyleyebilirim.Sanatçı hocalarımız da alanın Guru Gafalar sayesinde, olduğundan çok daha fazla ilgi topladığını paylaştılar bir çok kez.
Peki bu Guru Gafalar nedir? Nerden çıktılar?
-Çıkış noktası Mexika’da kutlanan Ölüler Günü.İnanışa göre ‘’Ölüm unutulduğunda gerçekleşir.’’ Törenlerin amacı ölenlerin unutulmamasıdır.Bu amaçla da gerçek kafatasları boyanır, çiçekler, özel eşyalar neyse onlarla süslenir ve kişinin onurlandırılmasına çalışılır.Inancliyim ama ölüm ve yasam kavramlarini yeterince sorgulayan da biriyim.Bu törenler beni oldukça etkilemişti.Paralel mantıkla ironik kafatasları hazırlamaya ve boyamaya başladım.
Gercek kafatasları mı? (Gülüşmeler)
-ilk başladığım 2015 yılında bu soru çok gelmişti (gülüşmeler) İşlerim legaldir.
İlk olarak kurukafalarla başladınız, sonrasında da gerçekçi heykellerle mi devam ettiniz? Çünkü özellikle bakışları çok gerçekmiş gibi gözüküyor(gülüşmeler)
-Teşekkürler, bir çok açıdan bakışlarıyla sizi takip edebiliyorlar , istemsizce alıştığınız için, bir süre sonra onları görmeden yapamıyorsunuz.
Benim ilk simgem, işaretim kurukafadır.Hatta 2015 yılında bu işe başladığımda Skullart Türkiye’de henüz duyulmamıştı.
Şuanda da kurukafalardan aldığım haz ve enerji hiç eksilmedi, her zaman olacaklar.Ama ismim Guru Gafa.Özel sipariş aldığım dönemler, malzeme sınırı olmadan, kurukafalar evrimleşerek beni Figüratif seramik alanına yöneltti.Çalışırken inanılmaz keyif aldım, ve sonuçlar her seferinde daha da çok heyecan verici oldu.Sanat Fuar’ina da Tim Burton uclemesi Edward Scissorhands(Makas El), Tarrant Hightopp(Şapkacı), Beetlejuice (Beter Böcek) ve Freddy Krueger, Chucky ve Willem Dafoe Joker gerilim üçlemesi heykelleriyle katıldım.Seramik kili başlangıcım olsa da amacıma uygun her türlü malzeme ve yönteme başvurdum.Yurtdışındaki benzer işler yapan sanatçılarla ortak noktalarımız olsa da birebir yapılan örnek bir çalışmaya henüz denk gelmediğimi söyleyebilirim.
Sonrasında da yapmak istediğim çok fazla sürpriz Figuratif heykel var, ama hepsi hala birer kelle ve hepsi birer Guru Gafa.
Bahsettiğiniz Figüratif Sanat tam olarak nedir?
-Kısaca yalnızca gerçek varlık ve nesnelere gönderme yapan, insanı farklı varlıklarla bütünleşmesinde etkin bir bir sanat anlayışıdır.Heykel gibi Soyut sanata karşıt bir yönelimdir.Ben de bu alanda insanı kullanıyorum, hatta Modern Sanatın yalnızca üç boyutlu boyunsuz insan kafataslarıyla çalışıyorum.
Figüratif Sanatta, eserler neyi konu alırsa alsın canlı, net ve gerçekçidir.
Neden Tim Burton? Neden gerilim film karakterleri?
- Tim Burton filmlerinde melankoli,dışlanmışlık ve anlaşılmamışlık süreklilik gösterse de Burton’ın yarattığı dünyada yarattığı karakterler toplum tarafından kabul görmemiş olsa da kullandığı renkler, kostümler tam olarak masal dünyasına bizi sokarken, karanlıkla renkleri biraraya getirerek her şeyi olduğu gibi, olduğu şekilde kabul etmemizi sağlıyor.Hepsi tıpkı bir rüya gibi ya da bir başkasının rüyasını görmek gibi.Sevimli korkunç karakterlerle garipliği normalleştiriyor, ‘’normal’’ toplum düzenini ve yaşam sistemini sorgulatıyor.Çevresindeki dünyaya ve düzene kendini ait hissetmeyenler için bambaşka samimi bir dünya yaratıyor.Burton filmleri klasikler olarak dünyada da kabul görmüştür.Tüm bu ironiler ve metaforlarla tamamen bağ kurabiliyorum. Hayatım boyunca düzene çok uyumlu bir insan olamadım.Ya yeterince sorguladım ya da daha cok daha fazla coşkuyu hissetmek istedim.Kendimi bu denli rahat ifade edebilmenin yolu Tim Burton serisinden baska bir sey olamazdi.
Gerilim filmlerine gelince, gerilim filmlerinde de umut ve korku aynı anda ilerler.Bir izleyici olarak kurbanla mi empati kuruyorsunuz yoksa katille mi? ( gülüşmeler)
Freddy ve Chucky özellikle 90’lar döneminin en iyi korku/gerilim kurgu klasiklerindendir.
Freddy rüyalar aracılığıyla gerçek dünyadaki insanları öldürebilen, espri anlayışıyla ön plana çıkan bir seri katil.Üzerine 9 film çekilen başyapıtlardan biri.
Chucky, insan bedenindeki ruhunu, oyuncak bebeğe aktarmış bir seri katil.Yine dönemin başyapıtlarından.Freddy’nin hemen arkasından seri gerilim film dünyasına bambaşka bir soluk getirdi.
Jokere gelirsek, Tim Burton yapımı 1989 Batman filminde, psikopat palyaço suç kıralı Joker’i Jack Nicholson oynamıştır ama o dönem ilk olarak Dafoe’ye rol gittiği ve son dakika anlaşmazlığı yaşandığına dair söylentiler var.Dafoe aslında hiç bir zaman Joker olamadı ama belli bir kesim onun Joker’liğini kabul etti ve nasıl görüneceğine dair çok farklı yorumlamalarda bulundu.Benim Dafoe Jokerim de nadir psikopat palyaco yorumlamalarindan biridir.
Joker harika bir karakter, çünkü tam bir özgürlüğe sahip. Toplumdan dışlanıp, ne istiyorsa yapma özgürlüğü olan ucube bir serseri. Onlar tiksindirici sayılır. Onlar özgürlüğün en karanlık taraflarıdır. Delilik sahip olabileceği en korkunç özgürlük yolu.
Korku ve gerilim hissi, yogun ve duygusal deneyim yasatir.Izleyici pragmatik ve talepkardir, ani cikislar sever.Ve sonunda tum bu hisler hazza donusur.
Peki en çok sorulan soru; Zeynep Gürtop kimdir? Guru Gafalara nasıl başladı?
-83 İzmir Karşıyaka doğumluyum.İşletme mezunuyum ve bu alanda 2 üniversite bitirdim.Finans, reklam, marketing departmanlarında oldukça başarılı olduğum ama hep ruhen tatminsizlik yaşadığım kurumsal iş tecrubelerim oldu.Sonrasında ani bir kararla kurumsaldan ayrılarak 2015’te Guru Gafa Store markasını kurdum.Sanat,dagınık halde hayatımın her zaman her alanında vardı, aslında sadece farklı olarak yaptığım şey,hayatımın odağına almak oldu.Aldığım her kararda olduğu gibi, ailem bu konuda da sonsuz destekledi.Burdan da onlara çok çok teşekkür ediyorum.
10 yıla yakın zamandır da ben ara versem bile, bu iş peşimi hiç bırakmadı, Guru Gafalar hep beni kendi dünyalarına geri aldı. İtiraf etmeliyim ki başka şeylere verdiğim emeği vermiş olsaydım, şuan bambaşka noktada olurlardı.Artık hakettikleri değeri verme zamanı.
Guru Gafalara çok talep oluyor mu peki?
-Guru Gafaların çok keskin çizgileri var.Ya nefret edilirler ya da hayran olunurlar, asla bir ortasını görmedim.Bir sipariş veren mutlaka ikinciye üçüncüye devam eder.Burdan izin istemeden isim paylaşmayayım ama 35 parçadan fazla sipariş hazırladığım tanınmış isimler var.Sosyal medyadan da koleksiyonlarının şahane görsellerini paylaşan çok sayıda koleksiyonerim var.Hepsine burdan çok çok teşekkürler.Aynı frekansta insanlarla biraraya gelmek müthiş birşey.Anlaşılmak, birbirini anlamak ve bir iyi bir koleksiyona bakınca aynı keyfi ,aynı hazzı yaşadığını bilmek paha biçilemez.
Yakın ya da uzak vadede planlarınız nedir?
-Yine çoğu kişinin nefret edeceği bir koleksiyon hazırlığındayım( gülüşmeler) Psikolojide de nefretin sebebi, hazzın engellenmesidir yani basitçe, bize mantıklı gelmeyen, anlamadığımız ya da anlamaya çaba sarf etmediğimiz şeylerden nefret ederiz.Çünkü anlayınca, anlaşılınca haz duyarız.Herkes tarafından anlaşılmayı beklemek de tamamen aptallık olur.Bu yüzden satış kaygısı olmadan hazırlanan işler kendini her zaman belli eder.Bu çocuklar da haz verecek ve sahiplerine ulaşacak eminim.
Diğer yandan yakında bir kaç sergi daha olacak.
Ama bu işle ilgili en büyük hayalin ne derseniz, Türkiye’de ve yurtdışında dijital sanatla, 3 boyutlu heykel sanatının birarada olduğu film setlerini çağrıştıran studyo galeriler açmak.Çünkü sanatın sıkıcılaştırılmaya çalışılmasından çok sıkılıyorum.
Paylaştıklarınız için teşekkürler Zeynep Gürtop.Son olarak sizi ve işlerinizi tanıyan ya da tanımayanlara ne soylemek istersınız?
-Belki bir derneğimiz ya da kulübümüz yok ama (gülüşmeler) aynı anlayışa sahip niş bir kitle olduğunu bilmek dünyayı daha da güzelleştiriyor.İyi ki varlar!
Tanımayanları da ‘’ilk date için sayfama beklerim..İlkler her zaman güzeldir.’’ (gülüşmeler kapanış)
Sanatçının işlerini instagram/gurugafastore hesabından takip edebilirsiniz.