İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da açılan “en büyük Bauhaus okulu” olarak kabul edilen Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’ndan ve adı değişse de ekolün ilkeleriyle eğitime devam eden Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’ın farklı bölümlerinden mezun olmuş 122 sanatçı ve 140 eser ile hazırlanan karma sergi, “Ekol Tatbiki” adı altında açıldı.
Sanatseverlerin beğenisine sunuldu
Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 3 Ekim’de sanatseverlerle buluşan sergi kapsamında, 122 sanatçının farklı disiplinlerle ürettiği 140 eser, büyük bir uyum içinde 1 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Tatbiki ruhu yeniden canlandı!
Farklı boyutlarda, farklı tekniklerle yapılmış, farklı imzaları olan eserlerin ortak yanının bir ekolü, “Tatbiki” ekolünü ve “Tatbiki” ruhunu yansıtmaları olduğu açıklandı. Serginin afişinde 1957 yılından sonra konulan tirenin ardından gelen sonsuzluk işaretinin Tatbiki ekolünün sürdüğüne, süreceğine hatta sürdürülebilirliğine işaret ettiğine vurgu yapılırken; Tatbiki ve Marmara Üniversitesi başta olmak üzere farklı kurumlarda eğitim veren ve sergide eserleri olan birçok sanatçıya hocalık yapmış değerli isimlerin eserleriyle sergiyi onurlandırması dikkatleri çekti. Artık hayatta olmayan, ekolün kıymetli sanatçılarının sergide yerlerini almış ve eserleriyle yaşatılmış olmaları, katılımcılar tarafından büyük takdirle karşılandı.
Sergi fikrinin sahibi ve küratörü Berrin Aksu, afişte yer alan 122 ismin sergi hazırlık sürecinde ulaşabildikleri sanatçılar olduğunu belirtirken; “Ulaşamadığım sanatçı arkadaşlarımı şimdiden gelecek yılın sergisine davet ediyorum” mesajı verdi. Resim, heykel, seramik, fresk, mozaik, camaltı, tekstil dokuma, ahşap, vitray eserler, illüstrasyon, karikatür ve fotoğrafların bir arada görüleceği karma sergi, 1 Kasım 2024’e kadar devam edecek.