Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği isimli romanıyla tanınan Milan Kundera, 94 yaşında hayatını yitirdi. Kundera’nın yaşamını yitirmesinin ardından pek çok kişi ünlü yazarın hayatını ve eserlerini araştırmaya başladı.
Çek asıllı Fransız yazar, 1969 tarihli Gülünesi Aşklar isimli düzyazısıyla meşhur oldu. Eserlerini 1993 yılından itibaren Fransızca yazan usta sanatçı, yaşamını Paris’te sürdürmekteydi. Roman, öykü ve deneme türüne eserleri olan yazar, ‘yaşayan son varoluşçu’ olarak nitelendiriliyordu.
Milan Kundera kimdir, kaç yaşında öldü, nereli?
Kundera, 1929 yılında Çekoslavakya’nın Morayna bölgesinde yer alan Brno şehrinde doğdu. Orta sınıf bir ailenin ikinci çocuğu olan yazar, küçük yaşta piyano eğitimi aldı. Lise yıllarında şiirler yazmaya ve tercüme etmeye başladı. Bu şiirlerden biri 1946'da Mladé Archy başlıklı dergide yayımlandı.
Lise eğitimini bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, edebiyat ve estetik üzerine eğitim aldı. Film akademisine geçerek yönetmenlik konusunda ilk makalelerini yazdı fakat çalışmalarını siyasi ortam nedeniyle bırakmak zorunda kaldı.
Komünist Parti yılları
2. Dünya Savaşı’nın sonunda Komünist Parti’ye üye olan Kundera 1948’de partiden çıkarıldı. 1956 yılında Komünist Parti’ye tekrar giren yazar, 1976 yılında bu defa Václav Havel gibi ünlü isimlerle birlikte partiden ihraç edildi.
Fransa vatandaşı oldu
1968'deki Rus istilasından sonra, Prag Müzik ve Sanatlar Akademisi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Kundera, politik baskılara dayanamayarak Fransa'ya göç etti ve 1981 yılında Fransa vatandaşı oldu. 1979 yılında yazdığı "Gülüşün ve Unutuşun" kitabının yayınlanmasının ardından Çekoslovak hükümeti Kundera'yı vatandaşlıktan çıkardı. Usta yazara vatandaşlığı 2019 yılında iade edildi.
Milan Kundera eserleri
1980 yılında Gabriel Garcia Marquez'in aldığı Commonwealth Ödülü'nü, 1981 yılında Tennessee Williams'la paylaştı. En bilinen romanı "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği", 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. 1983 yılında Michigan Üniversitesi tarafından fahrî doktora unvanı verilen Kundera 1985 yılında da Kudüs Ödülü'ne layık görüldü.
Çağımızın en başarılı düşünsel roman yazarı ve varoluşçuların sonuncusu olarak nitelendirilen Kundera'nın son kitabı Bir Buluşma, 2009 yılında yayınlandı ve 2010 yılında Türkçeye tercüme edildi.