Mehmet Akif Ersoy, İstanbul'un Fatihteki Babıali semtinde 20 Aralık 1873’te doğdu.. İlköğrenimini babasının görev yaptığı Medine'de tamamladı. Daha sonra İstanbul'a dönmüş ve Galatasaray Lisesi'nde okudu. Eğitim hayatı boyunca şiire ilgi duymuş ve birçok şiir kaleme aldı.
Mehmet Akif Ersoy, milli mücadele döneminde ülkesinin bağımsızlığı için verilen mücadeleyi desteklemiş ve bu dönemde "İstiklal Marşı" adlı eserini yazdı. "İstiklal Marşı", Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşı olarak kabul edilmiştir ve Türk ulusunun milli birliğini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü simgeleyen önemli bir eser oldu.
İstiklal Marşı 12 Mart 1921 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini simgeleyen önemli bir haberdir.
Mehmet Akif Ersoy'un marşı yazması, Milli Mücadele döneminde yaşanan zorluklara ve direnişe karşı bir destek mesajı olarak görüldü.
Mehmet Akif Ersoy'un diğer önemli eseri ise "Safahat" adlı şiir kitabıdır. Bu kitapta yer alan şiirler, toplumsal konulara, insanın hayatındaki değerlere ve milli değerlere odaklanır. Şair, eserlerinde sade bir dil kullanmış ve toplumsal mesajlar verdi.
Mehmet Akif Ersoy'un dini İslam'dır. Şiirlerinde sık sık İslami konuları ele almış ve dini duyarlılığı yansıttı.
Mehmet Akif Ersoy'un düşünceleri, İslamcı düşünce akımının etkisinde kaldı. Bu akım, İslam'ın toplumsal hayatta daha fazla yer alması ve İslam'ın doğrularının topluma yayılması gerektiğini savundu.
Mehmet Akif Ersoy 1 Eylül 1898 yılında, Tophane-i Âmire Veznedarı Mehmet Emin Beyin kızı İsmet Hanım (1878-1944) ile evlendi. Evlendikleri sırada Mehmet Akif 25, İsmet Hanım 20 yaşındaydı. Bu evlilikten Cemile, Feride, Suad, Emin, Tahir adlı 5 çocukları oldu.
Mehmet Akif Ersoy, Türk şair, yazar ve siyasetçidir. 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğmuş ve 27 Aralık 1936'da aynı şehirde hayatını kaybetti.
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *