Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Ara
Damga Kültür Sanat Kastabala Antik Kenti Hangi Şehirde, Tarihi Ne Zamana Dayanıyor?

Kastabala Antik Kenti Hangi Şehirde, Tarihi Ne Zamana Dayanıyor?

Kastabala Antik Kenti, arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Çok eski dönemlere ait olduğu düşünülen antik kalıntılarda, yeni yapılar ortaya çıkıyor. İşte, Türkiye'de yer alan Kastabala Antik Kentine dair bilmeniz gerekenler...

Okunma Süresi: 2 dk

Osmaniye'nin 12 kilometre kuzeyinde yer alan Kastabala Antik Kenti, arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Osmaniye'nin Cevdetiye Beldesi-Karatepe Müzesi yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köyleri arasında konumlanan bu antik yerleşim, Ceyhan Nehri'nin yakınında ve verimli bir ovada bulunuyor. Kastabala, hem tarihi hem de kültürel mirasıyla dikkat çeken bir bölge olarak, yapılan kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgulara sahne olmaktadır.

Kastabala Antik Kenti Nerede?

Kastabala, Osmaniye il merkezinin 12 kilometre kuzeyinde, Cevdetiye Beldesi-Karatepe Müzesi yolunun üzerinde yer alıyor.

Kastabala'nın Tarihi

Kastabala'nın tarihi, yaklaşık olarak MÖ 2. binyıla kadar uzanıyor. Bu alanda yapılan yüzey araştırmaları, kentin geçmişinin Roma İmparatorluğu dönemine kadar genişlediğini gösteriyor. Ancak kazılar, özellikle MÖ 1. binyıl ile Roma dönemi arasındaki tarihsel boşluk hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor. 2009 yılından itibaren başlayan kazı çalışmaları, Kastabala'nın tarihini ve kültürünü daha derinlemesine incelemek için önemli veriler sağlıyor.

Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'nde açık hava kült alanı bulundu

Tapınak Keşfedildi 

Son yıllarda yapılan kazılarda, bölgedeki en eski tapınak kalıntılarından biri olan bir Arkaik Dönem tapınağı keşfedildi. Bu tapınak, MÖ 540 yılına tarihleniyor. Ayrıca, tapınağın hemen yakınında bulunan Açık Hava Kaya Kült Alanı da önemli bir buluş olarak öne çıkıyor. Bu alan, dini törenlerin yapıldığı ve kült heykellerinin yer aldığı bir mekan olarak kullanılmış olabilir.

Kastabala'daki Son Keşifler 

Kastabala'daki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında sürdürülüyor. Bu proje, bölgenin tarihî dokusunun gün yüzüne çıkarılmasına olanak sağlıyor. 2023 yılı kazılarında, milattan önce 540 yılına tarihlenen bir Arkaik Dönem tapınağının kalıntıları keşfedildi. Bu bulgu, Türkiye'deki en önemli arkeolojik keşiflerden biri olarak kabul ediliyor.

Sarnıçların Dini Ritüellerde Kullanıldığı Düşünülüyor

Ayrıca, tapınağın yanında yer alan Açık Hava Kaya Kült Alanı'nda yapılan kazılarda, bir kült heykelinin oturacağı kaide ile iki yuvarlak sarnıç bulundu. Sarnıçların, bölgedeki dini törenlerde kullanıldığı düşünülüyor. Kazı alanındaki kayalıklar ise, tapınağın inşasında kullanılan taşların çıkarıldığı taş ocağı olarak işlev görmüş.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *