Teknolojinin sanatla buluştuğu nadir anlardan biri, geçtiğimiz günlerde yaşandı. İngiliz matematikçi Alan Turing'in portresi, bir humanoid robot tarafından yapılan ilk sanat eseri olarak müzayede ile satıldı ve New York'ta yapılan satışta 1,32 milyon Amerikan doları fiyatla alıcı buldu.
İnsan gibi düşünebilen ve yaratıcı süreçlere katkıda bulunabilen bir insansı robot, ilk sanat eserini tamamladı ve bu eser, 1,32 milyon dolara alıcı buldu. Bu olay, sanat dünyasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor.
Ai-Da nasıl oluşu?
Aiden Meller liderliğindeki bir ekip tarafından yaratılan Ai-Da, yapay zekayı kullanarak çizimler, resimler ve heykeller yaratan, insana benzeyecek ve kadın formu şekilde tasarlanmış ultra gerçekçi bir robot.
Modern bilgisayar biliminin babası olarak kabul edilen Alan Turing'in tablosunun, Sotheby's'in ekim ayındaki dijital sanat müzayedesinde 1,32 milyon dolara alıcı buldu.
AI God adlı büyük ölçekli portre 7.5 metre uzunluğunda ve aIgoritma kullanılarak oluşturuldu. Robotun gözlerinde kameralar ve biyonik elleri ile tamamen gerçekçi bir tasarıma sahip.
Alan Turing portresinin müzayedeye çıkmasıyla Ai-Da bir robot tarafından üretilen sanatsal çalışmasıyla tarihe geçti.
1,32 Milyon Dolarlık Satış: Koleksiyoncuların Gözdesi Olacak mı?
Söz konusu sanat eseri, robotun insan benzeri düşünme kapasitesiyle şekillendi ve satış fiyatı, bu tarz eserlerin değerinin gelecekte nasıl şekilleneceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Eserin 1,32 milyon dolara alıcı bulması, insansı robotların sanat dünyasında önemli bir yer edinmeye başlamış olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, robot tarafından üretilen sanat eserlerinin estetik değeri ve özgünlüğü hakkında pek çok soru gündeme gelmeye devam edecek.