'Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler' haziranda gala yapacak
İSTANBUL (DHA)- Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel Mektebim Koleji ve Forte Akademi iş birliğiyle hayata geçirilen “Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler” projesinin tanıtım lansmanı, 20 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapıldı. 11 Haziran’da Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde (MKM) gerçekleştirilecek olan galayla Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen öğrencilerinin Türkiye’ye özel halk oyunları gösterisi yapacağını belirten Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, “Türkiye’nin ilk ve tek geleneksel sahne projesi olma özelliğini taşıyan bu projemizi, 35 kampüsümüzde eş zamanlı gerçekleştiriyoruz. Buradan elde edeceğimiz geliri ise depremzedelerin eğitimi için harcayacağız” dedi.
Genç kuşağa Türkiye kültürünü tanıtmak ve geleneklerine sahip çıkan sosyal bir nesil yetiştirmek amacıyla oluşturulan geleneksel sahne projesi ‘Anadolu Rüyası’nın 2023 teması ‘Kahraman Mektepliler’ için geri sayım başladı. Projenin lansmanı, 20 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapıldı. Lansmana Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Eda Karaaytuğ, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN SANAT, KÜLTÜR, SPOR GİBİ ALANLARDA GELİŞMESİNİ İSTİYORUZ”
Mektebim Koleji olarak sadece öğrencilerinin akademik başarılarına odaklı olmadıklarını belirten Kalko, “Biz çocuklarımızın yaşam başarısına odaklanıyoruz. Bu da sadece akademik başarıdan ibaret bir kavram değil. Dolayısıyla çocuklarımızın bizden mezun olduktan sonra; köklerini, örf ve adetlerini bilmelerini istiyoruz. Bu bağlamda 21’inci yüzyıl becerilere sahip olabilmeleri için yaratıcılık, eleştirel düşünme, takım çalışması ve iletişim gibi birtakım becerilere sahip olabilmeleri açısından çocuklarımızın sanat, kültür, spor gibi alanlarda kendilerini geliştirmelerine önem veriyoruz” açıklamasını yaptı.
“KÖKLÜ BİR MİLLET OLARAK ÖRF VE ADETLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Kalko, “Bu çerçevede özellikle halk oyunlarını çok önemsiyorum. Çocuklarımızın 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs törenlerinde yaptıkları gösterilerde özellikle kendi halk oyunlarımızı oynamasını önemsiyoruz. Çünkü tarihimizi asla unutmamalıyız. Nereden geldiğini bilmeyenin nereye gideceğini bilme ihtimali yok. Çok köklü bir milletiz ve millet olarak da örf adetlerimize sahip çıkmalıyız. Bu bağlamda biz Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı vesilesiyle Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler adı altında çok güzel bir halk oyunları gösterimiz var. Bu gösterimize ülkemizin dört bir yanındaki kurumlarımızda okuyan öğrencilerimiz, şu an tek tek hocalarıyla çalışıyor. Mardin'den Edirne'ye, Sinop'tan Aksaray'a kadar Türkiye'nin dört bir yanındaki Mektebim öğrencileri bireysel çalışmalar yapıyor” dedi.
“YURT DIŞINDA TÜRKİYE’Yİ KÜLTÜR ELÇİSİ OLARAK TEMSİL EDECEKLER”
11 Haziran’da gerçekleştirilecek olan gösterinin biletlerine online ortamdan ulaşılabileceğini de vurgulayan Kalko sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada sosyal amacımız da var. Tüm gelirlerimizi, depremzede öğrencilerimizin eğitim katkılarına adayacağız. Tüm gücümüzle oradaki eğitim yatırımlarına destek olacağız. Ardından öğrencilerimiz Avrupa'daki halk oyunları gösterisinde de seçmelere katılacak. Türkiye'yi yurt dışında birer kültür elçisi olarak da temsil etme imkânına sahip olacak.”
“ÖĞRENCİLERİMİZE SAVAŞA GİDİP DÖNEMEYEN GENÇLERİMİZİ HİSSETTİRMEK İSTİYORUZ”
Mektebim Koleji CEO’su Elif Çağlayan ise “Bu akşam bizim için çok umut dolu. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler ismini verdiğimiz projeyle karşınızdayız. Hedefimiz; tarihini, geçmişini bilen nesiller yetiştirmek, çocuklarımızın tarihi anlamasını sağlamak ve tarihe ışık tutmaktır. Bu proje içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nin öğretim görevlileri ve çeşitli tarihçilerimiz var. Biliyorsunuz Kahraman Mekteplerin aslında bir hikayesi var. Kurtuluş Savaşımızda, 15-16 yaşında seferberlik ilanıyla askere giden, fakat dönemeyen gençlerimiz vardı. Onlar dönmeyi hiç düşünmemişlerdi. Öğrencilerimize bunu anlatmak ve kahramanlarımızı yaşatmak istiyoruz” dedi.
GELENEKSEL KÜLTÜRÜMÜZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Eğitim kurumları içerisinde ilk ve tek olan geleneksel sahne projesi Anadolu Rüyası’nın Genel Sanat Yönetmeni Okan Gürbüz de projenin ayrıntılarını şu sözlerle anlattı:
“2015 yılından bu yana yurdun dört bir yanında gençlerimize kendi öz değerlerini profesyonel bir yaklaşım ile aktarmaya ve bu değerleri temsil etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde sahne aldık. Bu süreçte yabancıların bizim geleneksel kültürümüze olan hayranlığını gururla gördük. İstiyoruz ki; bize ait olan değerleri bizim gençlerimiz de doğru şekilde öğrensinler ve ortaya örnek işler çıkartabilsinler. Bu kapsamda disiplinler arası eğitim anlayışı ile akademik ve sosyal donanımları bir araya getirdiğimiz eğitimlerimiz sonunda, tematik sahne prodüksiyonlarını izleyicilerimiz ile buluşturuyoruz. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Atatürk değerlerine bağlı köklü eğitim kurumumuz olan Mektebim Koleji ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde ‘Kahraman Mektepliler’ temasını hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Eğitime ve eğitimciye değer veren, vizyonu ve heyecanı yüksek Mektebim Kolejinin Kurucusu Sn. Ümit Kalko, Kurum CEO’su Sn. Elif Çağlayan ve tüm akademik kadrolarına, vermiş oldukları destek için teşekkür ederim. 11 Haziran’da eşsiz bir tarihsel şölen ile projemizi sahneleyerek yurt dışı temsillerimize odaklanacağız.”
Gürbüz’ün ardından İTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Göktan Ay ile tarihçi ve akademisyen Ahmet Nedim Kilci, Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler projesini sahne sanatları ve tarihsel açıdan değerlendirdi, projenin eğitim sektöründeki önemine dikkat çekti. Öğrencilerin eğitim sürecini ve projeyi anlatan videoların da gösterildiği ‘Mektebim Koleji Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler Lansmanı’ toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.