Uzaya gidiyoruz
Geçtiğimiz haftalarda bir reklam filmiyle çıktı karşımıza ilk defa Alper Gezeravcı. 1979 Mersin doğumlu Gezeravcı Türk Hava Kuvvetlerinde 15 yıl boyunca savaş pilotluğu görevini üstlenmiş. Şimdiki görevi ise Türkiye’nin ilk astronotu olmak.
Türkiye’nin insanlı ilk uzay projesi kapsamındaki göreve 36 bin aday başvurmuş. Tüm bu adayların sadece 30 tanesi belirlenen kriterlere göre Ankara’daki merkeze çağırılmış ve mühendislik, fizik, tıp, astronomi alanlarında gösterdikleri başarı sonunda gerekli tıbbi ve psikolojik testlerden geçmişler. Alper Gezeravcı tüm bu yeterlilik ve testleri başarıyla tamamlayarak Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevine hak kazanmış. Gezeravcı dışında 1992 doğumlu Tuva Cihangir Atasever yedek uzay yolcusu olarak belirlenmiş ve Gezeravcı’nın herhangi bir sebeple yolculuğa katılamama durumunda görevi devralacak.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyacak roket, dün gece 00.49’da fırlatıldı. (Bu yazının yazıldığı saatlerde daha fırlatılmamıştı. Eğer yine bir erteleme olmazsa fırlatılacak) Önceki gün yapılması planlanan fırlatma Space X’in insanlı uzay uçuşu kıdemli direktörü Benji Reed’in açıklamasına göre, mühendislik ekiplerinin Dragon kapsülünün iniş paraşütlerinin açılma biçiminde ve Falcon 9 roketine nasıl bağlanacağında bazı teknik sorunlar keşfettmesi üzerine ertelenmişti. Axiom Mission 3 (ax-3) görevi kapsamında Gezeravcı haricinde İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlar da görev alacak. Amerika’nın Florida eyaletinde gerçekleşecek olan fırlatma Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki meydanlardan izlenebilecek. Sanayi Bakanlığı tarafından Taksim ve Kızılay meydanlarının aralarında bulunduğu çeşitli kentlerdeki meydanlarda kurulan dome çadırların içerisindeki planteryumlar sayesinde dileyenler bu izleme etkinliğine katılabilecekler. Bunun dışında Konya, Trabzon, Antalya, Bursa ve Gaziantep’in de içerisinde bulunduğu kentlerdeki bilim merkezlerinden de bu uzay yolculuğu takip edilebilecek. Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlenmenin ise 19 Ocak Perşembe günü gerçekleşeceği düşünülüyor.
Alper Gezeravcı ve diğer mürettebat Uluslararası Uzay İstasyonundaki görevi 14 gün boyunca devam edecek. Görev kapsamında çeşitli üniversiteler ve araştırma kurullarında hazırlanan 13 deney gerçekleştirilecek.
Axiom Space her ne kadar uzay turizmi ve uzay istasyonu işletmeciliği yapan özel bir firma olsa da, bu eşsiz yolculuğa bir Türk astronotun eşlik edecek ve bu deneyimi bizlerle paylaşacak olması uzay bilimi alanında ülkemiz için önemli bir adım.
Ülkemizle ilgili gerçekleşecek olan bu önemli gelişmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Eğer ilgiliyseniz kurulan planetaryumlardan bu yolculuğu takip edebilirsiniz.