İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kürşat Özer, son günlerde İstanbul'lunun kabusu olan sivrisinekleri ve korunma yöntemlerini Damga'ya anlattı. Sivrisinek mücadelesinin akşam 19:00 - 22:00 ve sabah 05:00 - 07:00 saatleri arasında yapılması gerektiğini belirten Özer, "Sivrisineklerin dişileri kan emerek, erkekleri bitki özsuları ile beslenirler. Ömürleri 2-3 aydır ancak bazı türleri kışın da canlı kalabilir. Yaşamlarını sürdürmek için suya ihtiyaç duyarlar. Durgun, 60 cm’den derin olmayan sulara ve suyun yüzeyine bırakırlar. Akan suda barınamazlar. Yumurtadan 4 adet larva (kurtçuk) dönemi, pupa (koza) ve ergin formuna ulaşırlar. Bir dişi sivrisinek 200-400 yumurta bırakabilir. Yumurtadan ergin forma ulaşmaları ortalama 10-14 günde olmaktadır. Dişiler yumurtalarını geliştirmek için kan emerler. Bu şekilde bazı hastalıkların Filariya, Sıtma, Humma, Batı Nil Virüsü gibi bulaşmasına neden olurlar" bilgisini verdi.
Uyarılar yerinde
"Fosseptik çukurları sıkı sıkıya kapalı tutulmalıdır" diyen Özer, "Sinekler çok küçük oldukları için en ufak bir delikten dahi içeri girerek buradaki sıcak ve korunmuş ortamda üreyebilirler. Havalandırma borularının üzerine cibinlik veya tül geçirip sıkıca bağlayın. Ergin sinekler gündüzleri ahır, kümes gibi yerlerde dinlendikleri ve kışı da ahırlarda, boş binaların kuytu köşelerinde geçirdikleri için buraların ilaçlanmasının sağlanması gerekir. Sivrisinek mücadelesi kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal olarak yapılır. Kimyasal mücadele larvalara veya ergin sineklere karşı yapılır. Sivrisinek mücadelesinin temeli larvasidal uygulamalara bağlıdır. Hava sıcaklığı 15˚C’nin altına düşmediği her dönem yapılmalıdır. Larva mücadelesi gün boyu yapılabillir. Sineklerin üreme ortamları belirlenmeli ve gerekli ilaçlama yapılmalıdır. Uçkun (ergin) sivrisinek mücadelesi akşam 19:00-22:00, sabah 05:00-07:00 saatleri arasında yapılmalıdır. Ergin sinekler için en etkili yöntem sisleme şeklinde yapılan ilaçlamadır. Bu ilaçlamalar sineklerin uçma zamanlarında ve zemine doğru eğitimli personel tarafından yapılmalıdır. Yukarı doğru yapılan ilaçlama etkili değildir. Bu yıl önceki yıllara göre çok daha fazla sivrisinek olduğu vatandaşlarımızca iddia edilmektedir. Bunun nedeni larva mücadelesinin etkili olarak yapılmaması olabilir. İBB tarafından yapılan uyarılar ise yerindedir. Halkın bilinçlendirilmesi sinek mücadelesinde önemlidir" açıklamasında bulundu.
ÜREME ORTAMI HAVUZLAR
"Sivrisinek oluşumunu engellemek ve korunmak için neler yapmalıyız?" sorusuna, "Alacakaranlıklarda, yani sabah güneş doğmadan ve akşam güneş battığında günde 2 defa uçarlar. Sivrisinekler boş kutular, araba lastikleri, hayvan ayak izleri gibi çok küçük su birikintilerine dahi yumurta bırakırlar" cevabını veren Özer, "Ayrıca kışın içinde su bırakılan veya biriken yüzme havuzlar mükemmel bir üreme ortamıdır ve bu havuzlardan milyonlarca yeni sinek ürer. Bahçeniz civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına dikkat ediniz. Mevcut olanların suyu 2 – 3 günde bir değiştirilmelidir. Çünkü sivrisinekler küçük miktardaki durgun su birikintilerine bile yumurta bırakırlar. Bıraktığımız yarım kova sudan binlerce sinek çıkabilir. İçinde su birikebilecek kapların ağzının kapalı tutulup, ters çevrilmesi veya imha edilmesi gereklidir" uyarısını yaptı. MÜGE YÜCETÜRK