İBB Meclisi'nde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına söz alan Silivri Belediye Başkanı ve İBB MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, İBB’nin denk bütçeyi hedeflemek yerine 20 milyar TL bütçe açığı planlamasını eleştirdi. İBB’de borçlanma ve borç stokunun her geçen gün arttığını ifade eden Yılmaz, 2023 yılı için geride kalan 3 buçuk yıldan daha fazla bir bütçenin yapılmasına anlam veremediğini söyledi. 2023 yılı bütçesinin yapılması bakımından değil ama uygulanması bakımından İmamoğlu’na çok zorluklar yaşatacağını söyleyen Yılmaz, “Bizlere verilen 2023 Mali Yılı Bütçe tasarısını kendi içerisinde bütün yönleri ile değerlendirdiğimizde, söylenecek sözler esasında pek bir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü burada yer verilen rakamlar bir nevi dilek ve temenni mektuplarıdır. Dilek ve temenniler için geleneksel olarak verilecek cevap; inşallah olur, inşallah gerçekleşir olur. Bu yüzden, idarelerin bütçe tutarlılığı ve başarısı dönem içerisindeki faaliyetlerin neticesinin ifade edileceği Bütçe Kesin Hesaplarında görülür ve değerlendirilebilir. İBB için hazırlanmış olan 2023 Mali Yıl Bütçesinde giderler 2022 yılına göre çok hızlı bir şekilde artarak 115,2 milyar TL’ye yükselmiş, gelirler ise 95,2 milyar TL’ye getirilmiştir. Peki aradaki 20 milyar TL bütçe açığı nasıl planlanmıştır?” diye sordu.
20 milyar borçlanma
Ekrem İmamoğlu'nun “borçlanma” yerine “sermaye ihtiyacı” ifadesini kullandığını belirten Yılmaz, “Yani 20 milyar TL’ye sermaye ihtiyacı dedi. Şimdi bu bütçe ile beraber İBB, İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın sırtına eski para ile 20 katrilyon TL borçlanmayı yüklemeyi düşünmüştür. Söz konusu bütçenin kalemleri üzerinde teferruatlı bir değerlendirme yapmaksızın, daha önceki gerçekleşen bütçe performanslarınızı referans alarak 2023 yılı bütçesinin denk bütçe olmadığı aşikârdır. İBB, denk bütçeyi hedeflemek yerine, 20 milyar TL bütçe açığını hedeflemiş ve İstanbullunun karşısına çıkmıştır. Şimdi diyebilirsiniz ki; Sayın Başkan müneccim misin, nereden bileceksin bu bütçenin denk bütçe olmayacağını. Ziya Paşa’nın çok söylenen ve çok bilinen bir lafı vardır: ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.’ Ve bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işle görülür demiştir Ziya Paşa. Bir başka deyişle lafla peynir gemisi yürümeyeceği için, yürütemeyeceğiniz için takke düşecek bütçenin sonunda kel görünecektir” açıklamasını yaptı.
Mali yapı bozuluyor
İBB’nin borç batağına sürüklendiğini ifade eden Yılmaz, “İBB’nin mevcut yönetiminin yaptığı bütçelere ve sonuçlarına baktığımızda, görülen en önemli şey; borçlanmanın ve borç stokunun her geçen gün arttığıdır. 2019-2020-2021-2022 yılı bütçelerinde toplam giderler 122,3 milyar TL, gelirler ise 103 milyar TL olarak öngörülmüş; gerçekleşmelerde ise gider olarak 115 Milyar TL, gelir ise 104,4 milyar TL olmuştur. 4 yılda kabaca 10,6 milyar TL bütçe açığı olmuş, İBB’nin borcu artmıştır. 2023 Yılı Bütçesinde ise öngördüğünüz bütçe açığı 4 yılda yaptığınız bütçe açığının tam 2 katıdır. İBB’nin şu anki durumu ‘Borç yiğidin kamçısıdır’ şeklinde açıklanamayacak şekilde kötüdür. Yönetiminizin ruh haline ilişkin durumlarını, ‘1 buçuk sene sonra biz gideriz, bizden sonra gelecekler düşünsün’ şeklinde açıklayabiliriz. Buradan da anlaşılacağı üzere İBB borç batağına sürüklenmektedir. Mali yapısı giderek bozulan, İBB’nin yönetilemez duruma getirilmesi an meselesidir. 4 yılda İBB’nin elde ettiği gelir kabaca 104,4 milyar TL’dir. İSKİ ve İETT gelirlerini de ilave ettiğimizde bu gelirler ile ne yapılmıştır vatandaş ve bizler çok merak etmekteyiz. İstanbullu hemşerilerimize sorduğumuzda aldığımız yanıt; gözle görülür, dişe dokunur şeyler yapılmadığı cevabıdır. Ama reklam panolarına, billboardlara, afişlere ve janjanlı kitapçıklarınıza baktığımızda durum tamamen farklı olduğunu, algı operasyonunuzun hız kesmeden devam ettiğini rahatça görüyoruz” eleştirisinde bulundu.