Lila OKYANUS-Türkiye Vegan Derneği’nin düzenlediği bu şenlikte, 28 Ekim Cumartesi günü hayvan hakları örgütleri, vegan aktivistler, vegan şefler ve üniversitelerin vegan topluluklarının katılımıyla zengin bir festival yaşandı. Türkiye’den ve dünyadan ilham veren pek çok ismi ağırlayan etkinlikte, gezegenin iyiliği ve tüm canlıların özgürlüğüne katkı için vegan olsun ya da olmasın herkes #Dayanışma’ya davet edildi.
Bu yıl da TVD’nin kurucu başkanı Ebru Arıman tarafından açılış konuşmasıyla başlayan oturumlarda; hayvanların maruz kaldıkları sömürünün her türlüsünden kaçınarak, hayvan hak ve özgürlüklerine bütünsel yaklaşma, sokakta yaşayan hayvanların yasal haklarına ve yaşamlarına yönelik artan tehditler, sağlıklı bitki bazlı beslenme, afet sonrası dayanışma, hayvanlar ve bitkisel beslenme, küresel ölçekte dayanışma ağı gibi pek çok konu başlığı; vegan doktorlar, uzmanlar, sporcular, sanatçılar, hukukçular ve aktivistlerin katılımıyla gün boyunca sunumlar eşliğinde ele alındı.
Festivalde, vegan baklava, vegan kebap ve döner, vegan tantuni, vegan sucuk gibi sayısız vegan lezzet ve ürünlerinin olduğu stantlar göz doldurucuydu. Bu stantlarda yer alan girişimci ve işletme sahipleri arasında %100 vegan olan pastahaneler, lokantalar ve online alışveriş yapabileceğiniz tamamen vegan pazaryerleri yer alırken, ayrıca bünyesinde vegan ve deneysiz ürün barındıran kozmetik ve giyim sektörü markaları da stantlar açtı. Müzik gösterileri ve belgeseller festivalin diğer zenginlikli unsurlarındandı. Ve geçtiğimiz aylarda yaşadığımız acısı hala geçmeyen büyük felaketin etkisiyle, bu yıl “afet ve deprem” konu başlıklı içeriklere yoğunluk verildi.
Özel beslenmesi olanlar unutulmadı ‘glütensiz vegan yemek’ atölyesi gerçekleştirildi. Evcil hayvanların vegan beslenebileceği konusu veganlar içerisinde bile fikir ayrılıkları yaşatıyorken, ülkemizde artık “vegan mama”nın ulaşılabilir olması kapsamıyla evcil hayvanlarda vegan beslenme konusu üzerinde de veteriner uzmanlar tarafından bilgi aktarımı yapıldı ve soru işaretleri giderilmeye çalışıldı.
Festivalde, Animal Save Türkiye ve Yaşamdan Yana Derneği ayrıca iklim krizi merkezli aciliyet ile Plant Based Treaty’ye (Bitki Temelli Anlaşma) dikkat çekti. Popüler Fosil Yakıt Antlaşması'nı model alan Bitki Temelli Antlaşma, hayvansal tarımın neden olduğu kritik ekosistemlerdeki yaygın bozulmayı durdurmayı ve daha sağlıklı, sürdürülebilir bitki temelli diyetlere geçişi teşvik etmeyi amaçlıyor. Daha önce aktivistler sayesinde, Didim Belediyesi Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Bitki Temelli Antlaşma’yı imzaladı.
Hayvan hakları, insan sağlığı ve dünyanın iyiliği için
Vegan yaşamı deneyimleyenlerce, aralarında uzman doktorlar ve bilim insanlarının da bulunduğu “zulüm içermeyen alternatiflerle yaşamın nasıl kolay, keyifli ve de mümkün olduğunu” birebir ağızdan aktardığı özgün festivalde; 1 Kasım Dünya Vegan gününün yaklaşması hem de Cumhuriyet Bayramı’nın yaşattığı coşkun bir hava vardı.
Veganlık, her yıl Kasım ayının ilk günü “Dünya Vegan Günü” olarak kutlanıyor. Dünyanın en eski vegan topluluğu ve derneği olan The Vegan Society’nin 1994 yılında, Louise Wallis tarafından hem topluluğun 50. yılını kutlamak adına hem de veganlık ve veganizm gibi kelimelerin değer kazanmasını kutlamak için düzenlenen bir etkinlik olarak ortaya çıkıyor ve Louise; “Topluluğun 1944 yılında, Kasım ayında kurulduğunu biliyorduk ama kesin tarihi bilmiyorduk. O yüzden ben, 1 Kasım olmasına karar verdim, böylece Cadılar Bayramı gibi herkesin kutladığı geleneksel bayramlarla birlikte kutlanabilecekti.” şeklinde ifade ediyor.
İstanbul Vegfest Ücretsiz Bir Festival
Hiçbir yaş sınırlamasının olmadığı bu festivale katılım tamamen ücretsiz. Herkesi kapsayan bu festivalde yabancı konukların konuşmaları Türkçe çevirisiyle birlikte sunulurken, ayrıca tüm konuşmalar işaret dili çevirisiyle sessiz aktarıma da sahipti.
Türkiye Vegan Derneği Hakkında
Türkiye’de veganlık bilincinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdüren Vegan Derneği Türkiye (TVD), vegan yaşam felsefesini anlamak ve hayvan hakları mücadelesine katkıda bulunmak isteyenlerin bir araya geldiği bir vegan yaşam derneği platformudur.
Bugüne kadar derneğe iletildikten sonra giderilen sıkıntılar arasında pek çok üniversite vegan menüye kavuştu; hapishanelerde vicdani hürriyetinden vazgeçmek istemeyen tutuklulara vegan menü olanağı sağlandı. “Veganlık Vicdan Hürriyeti Kapsamına Alınmalı” diyerek hak ve özgürlükler için verdiği mücadeleye devam eden Türkiye Vegan Derneğine kendi web siteleri üzerinden ve sosyal medya platformlarından ulaşmak mümkün.