Silivri Belediye Meclisi 2021 yılı Aralık ayı toplantısının 4. gündeminde “Silivri Seymen Mahallesi, 161 ada, 5 ve 6 nolu parsellerin Seymen Mahallesi Uygulama İmar Planındaki fonksiyonuna uygun cami olarak kullanılması şartıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına tahsisi ile ilgili Hukuk Komisyonu raporunun görüşülmesi.” vardı. Komisyon Başkanı Şükriye Akkaya Karakuş’un okuduğu komisyon raporunda “Silivri Belediye Meclisi’nin 06/12/2021 tarihli toplantısında, Hukuk Komisyonuna havale edilen Belediyemiz mülkiyetindeki Seymen Mahallesi 160 ada 5-6 parsellerin Seymen Mahallesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planındaki cami alanı fonksiyonuna uygun olarak kullanılması şartıyla 5 yıl süre ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına tahsis edilmesi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 47. Maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15/h, 18/e ve 75/d maddeleri gereğince komisyonumuzca oy birliği ile uygun görülmüştür.” ifadeleri yer aldı. Gündem maddesi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
Projenin detaylarını paylaştı
Seymen’de hayata geçirilecek Örnek Köy Projesinin detayları hakkında bilgiler veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Örnek Köy Projesinin dört ayaklı yapılmasına karar verildi. Birincisi Seymen’de bulunan köyün yağmur suyu kanalları, atık suları, arıtmaları, yolları, tretuvarları yani altyapı ve üst yapı noktasında ne eksiği varsa onların giderilmesi, ikinci ayağı bölgedeki yerleşim alanında tarihi eserlerimiz, kültürel bir mirasımız varsa onların restorasyonu ve tekrar gün yüzüne çıkarılması, üçüncü ayağı bölgede üretimin gelişmesi adına tarımla iştigal eden özellikle kadın ve genç çiftçilerimizin desteklenmesi ile ilgili projeler, dördüncü ayağı da şehrin kültür, sanat, spor ve sosyal hayatının canlandırılması ile ilgili faaliyetler olacak. Anıtlar Kurulundaki işlerin hassas ve titizlikle ilerletildiğini bildiğimiz için buraya 5 yıl süreli bir tahsis uyguladık. Ama ben yine de bu projenin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görev süresi dolmadan hızlı bir şekilde biteceğini umut ediyorum. Silivri’ye İBB eliyle yapılacak bütün iş ve işlemlerde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iş birliği içerisinde olmaya ve süreçlere katkı sunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kreşler için zorluk çıkarmadık
Silivri Belediyesi tarafından İBB’ye yapılan yer tahsisleri konusunda yaşanan polemiklerle ilgili kamuoyunu aydınlatmak istediğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri İBB’nin Silivri’mize yapacağı yatırımlarla ilgili her zaman ön açıcı ve yol gösterici olduk. Çoğu zaman yatırımlarla ilgili bir talep gelmeden, aksine biz talepkâr olarak Silivri’ye İBB eliyle yapılması gerekenler noktasında büyük bir çaba sarf ettik. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çocuklarımızın okul öncesi eğitimi için çok önemsediğim, hanımefendilerin istihdama katılması noktasında da çok anlamlı bulduğum kreş projesi ile alakalı bu meclis çatısı altında çok hızlı bir şekilde dört adet kreşin yer tahsisini yaptık. Yani kreşlere yer tahsisi konusunda İBB’ye hiçbir zorluk çıkarmadık. Yeni Mahalle ve Selimpaşa’daki kreşlerimiz hızlı bir şekilde yapıldı. Fiyatlardan memnun olmayan, indirim isteyen, tamamen ücretsiz olmasını isteyen anneler olmasına rağmen bu kreşlerle ilgili memnuniyet oranının memnuniyetsizlik oranından daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Yer tahsislerinde ‘1 yıl süre içerisinde inşaat başlamalı’ şartına ve Gümüşyaka ile Değirmenköy kreşlerinin bu süre içinde yapımı başlamamasına rağmen İBB’yi motive etmek adına tahsisin iptalini yapmadık. Daha sonra İBB yetkililerinin Değirmenköy’de kreş ihtiyacı olmadığı yönündeki tespitlerinin ardından bu tahsisi iptal ettik. İBB’nin Gümüşyaka’daki kreşin tahsis süresinin uzatılması talebinin ardından ise buradaki tahsis süresini 1 yıl daha uzattık. Bu tahsis sürecinin üzerinden 6 ay gibi bir süre geçmesine rağmen bölgede hâlâ bir çalışma başlatılmadı ancak İBB ile yaptığımız görüşmelerde kreş projesiyle ilgili sponsorun bulunduğunu ve yakın zamanda inşaatın başlanacağını bizlere ilettiler. Silivri Belediyesi olarak bu projeyi yakından takip etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İBB, Engelli Merkezi'nden vazgeçti
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Silivri’ye yapmayı planladığı ve ardından vazgeçtiği engelli koordinasyon merkezi hakkında yaşanan yer tahsisi sürecini anlatan Başkan Volkan Yılmaz, “İBB Meclisindeki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığım konuşmanın ardından İBB CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, benim yaptığım konuşmaya cevaben kreşlerle ilgili dört tane yer tahsisi yaptığımızı ancak engelli koordinasyon merkezinin tahsisi noktasında Silivri Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmadığımızı söyledi. Tavsiye ettiğimiz yerlerden birinin erişime uygun olmadığını ve yazı yazmalarına rağmen yer tahsisini gerçekleştirmediğimizi ifade etti. Ben bu konu ile ilgili kamuoyunu aydınlatmak istiyorum: İSTAÇ Genel Müdürü rahmetli Mustafa Canlı ile Gümüşyaka’daki kreşin temel atma günüyle alakalı görüştüğümüz sıralarda İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık ziyaretime geldiler. Dediler ki; Başkanım bu kreşi yaparız ama şu an hazır olan bir bütçeyi gelin engelli çocuklar için, engelli yaşam merkezi için kullanalım. Bunun üzerine Mustafa Canlı ile bir toplantı yaptık ve kreşi biraz erteleyip engelli yaşam merkezinin yapılması için bir mutabakata vardık. İSTAÇ’ın Genel Müdürüne şu an bağışçı bir aile ile yaptığımız ve bittiğinde İstanbul’daki en özel, en kompleks Engelsiz Yaşam Merkezi olacak merkezimizin bulunduğu araziyi gezdirdik. Tabi bu arazi o dönem boştu ve herhangi bir proje planlanmıyordu. Burayı kendilerine tahsis edeceğimizi söyledik ve açık çek verdik. Yapılan görüşmelerden sonra çok uzun süreler geçmesine rağmen İBB tarafından hiçbir adım atılmadı. Biz bu bölgeye engelsiz yaşam merkezimizi yapmaya başladıktan sonra Genel Sekreter Şengül Hanım beni ziyaret ederek bölgeye yapmayı planladıkları engelli koordinasyon merkezi için hemen harekete geçmek istediklerini ifade ettiler. Bunun üzerine Başkan Yardımcım Emre Hanım ve Şengül Hanım ikinci bir engelli koordinasyon merkezinin yapımı için Silivri’de tahsis edebileceğimiz yerleri gezdiler. Rumeli Üniversitesinin altında bir araziyi beğendiler. Bunun ardından bize konuyla alakalı İBB tarafından bir yazı geldikten sonra biz de şunları söyledik: Birincisi tahsis yapabilmemiz için bir projeniz var mı, yani buraya ne yapmayı düşünüyorsunuz? İkincisi projenin başlama tarihi nedir? Üçüncüsü engelli koordinasyon merkezinin bitiş süresi ne olacak? Bunların cevaplarını bize bildirin ve yer tahsisini hemen yapalım dedik. Benim İBB’deki bütçe görüşmelerinde yaptığım konuşmaya kadar bu konu ile ilgili hiçbir cevap, hiçbir konuşma tarafımıza iletilmedi. Daha sonra Yavuz Saltık ile mesajlaştık ve kendisi bana bu işin hemen çözebilmek için özel kalemlerimizin pazartesi gününe bir randevu ayarlamasını söyledi. Pazartesi günü geçti, salı günü Yavuz Bey’e cebinden ulaşamadık” dedi.
Yeter ki Silivri'ye
katkı versinler
Yaşananların devamını da anlatan Yılmaz, “Özel kalemim kendisinin özel kalemine Silivri Belediye Başkanı olarak görüşme talep ettiğimi bildirmesine rağmen bir dönüş olmadı. 1 Aralık tarihinde de İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı imzalı bir yazı geldi. Gelen yazıda Silivri Belediyesinden daha önce talep ettikleri engelli koordinasyon merkezi için yer tahsisine gerek kalmadığı bildiriliyordu. Ben bu konuda söyleyecek söz bulamıyorum ve konuyla ilgili takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Ekrem Bey’in ‘İlçe belediye başkanı iken bana yaşatılanları ben şu anki belediye başkanı arkadaşlarıma yaşatmayacağım’ sözünü hatırlatmak istiyorum. Biz böyle bir süreç yaşamamıza rağmen İBB’nin Örnek Köy Projesi için bugün yer tahsisinde bulunuyoruz. Biz İBB’ye kendilerinin yaptığı gibi tahsis talebiniz uygun görülmemiştir, Silivri Belediyesi olarak burayı size tahsis etmiyoruz diyebilirdik. Ama biz ne yaptık? İBB’nin kızgınlıkla ve öfkeyle verdiği iptal kararının ardından bugün Seymen’de tarihi ve kültürel mirasın canlanması için Örnek Köy Projesi ile ilgili kendilerine yer tahsisi yapıyoruz. Bundan sonra da tahsislerimize devam edeceğiz. Yeter ki Silivri’ye hizmet etmek için niyetleri olsun.” dedi.
Kaçak yapılarla mücadele edeceğim
Silivri’de artan kaçak yapılar sorununa da değinen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, verimli araziler üzerine inşa edilen yapılarla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Tarım, orman ve hazine arazilerini korumanın önemine vurgu yapan Başkan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Göreve geldiğim ilk günden beri Silivri’deki verimli arazilerin bizlere miras değil namus emaneti olduğunu ve görev sürem boyunca tarım, orman ve hazine arazilerine inşa edilen kaçak yapılarla mücadele edeceğimi söyledim. Tabi bunu söylerken 2017 yılından önce yapı kayıt belgesini almış, çıkan yasa ile yerini resmileştirmiş yapıları bir kenara bırakıyorum. 2017 yılından sonra yapılan kaçak yapıları ise kartvizitinde ne yazarsa yazsın, abisi, amcası, dayısı kim olursa olsun, kişiye, kuruma, siyaseten mevkiine, makamına bakmaksızın tamamını yıkacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyorum. Özellikle muhtarlarımızdan ve Silivri halkından bu konuda destek istiyorum. Gelin kaçak yapıları belediyemize ihbar edin. Buralara tuğla getirilirken, çimento getirilirken bize ihbarda bulunun. İhbarda bulunduğunuz yapı kaçak bir yapı ise ve bunu yıkmıyorsam gelin benim yakama yapışın. Şunu da belirteyim; ben bu binaları yıkarken için acıyor. Yazık günah buralara milli servet harcanıyor. Ancak biz bunları yıkmazsak, bu yapıların önüne geçmezsek Silivri; 20 yıl sonra içinden çıkılmaz, gettolaşmış, kimin nerede yaşadığı belli olmayan ve suç oranının en fazla arttığı ilçe haline gelebilir. Ayrıca bu yapılar ilçemizin tarım potansiyeline de çok ciddi zararlar veriyor. 10.000 kaçak yapı 10’ar dönümden 100.000 dönüm tarım arazisinin tarımdan koparılması demek. Siz gideceksiniz 10 TL’lik imarlı yeri değil 1 TL’lik tarım arazisini satın alacaksınız, üzerine bir gecekondu yapacaksınız, hafta sonu mangalınızı yakacaksınız; buğday, arpa, ayçiçeği ekmeyeceksiniz, üretim yapmayacaksınız ve şehrin sosyokültürel yapısını darmaduman edeceksiniz! Ben buna müsaade etmem arkadaşlar. Siyaseten bana neye mâl olursa olsun, Türkiye’de yaşayan bir vatandaş olarak, bu ülkeye olan vatandaşlık borcumu ödemek durumundayım.
SİLİVRİ HEPİMİZİN,
TÜRKİYE HEPİMİZİN!
Kaçak yapılarla mücadeleyi rakamlar üzerinden anlatmayı sürdüren Başkan Yılmaz, “İstanbul Valiliği ile beraber Silivri’de tehlike arz eden ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu 87 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik. Hazine, orman ve tarım arazilerine yapılan kaçak yapılarda ise; 2019 yılında 29 adet, 2020 yılında 147 adet, 2021 yılında 210 adet olmak üzere toplam 386 adet yapıya yıkım işlemi uyguladık. Bu kaçak yapıların hiçbir tanesi normal ev değil arkadaşlar. Yani insanları evsiz, barksız bırakmak gibi bir durum söz konusu değil. Hepsi bağ evi, hobi evi, insanların hafta sonunu geçirmeyi planladıkları keyfi yapılar. Şunu da belirteyim ki bu kaçak yapılar bize çok ciddi bir iş yükü oluşturuyor. Buraya zabıta, araç, iş makinesi veriyoruz. Bunların mazotu, mesaisi, enkazların kaldırılması hepsi belediyeye mali külfet. Ben tekrar altını çizmek istiyorum; bu topraklarda hepimizin hakkı var. Biz her bir tarım arazisinin üzerine villa, bağ evi, yazlık evi yaparsak yarın ne yiyecek ekmek bulabiliriz ne de gıda tedarikinde başarılı olabiliriz. Silivri hepimizin, Türkiye hepimizin!” ifadelerini kullandı.