Yaşamı ve insanı odağa alan bir yerel yönetim anlayışı ile çalışmalarını sürdüren Sarıyer Belediyesi 2019 yılı Faaliyet Raporu meclise sunuldu. İlçeye değer katan projeleri ve sosyal belediyecilik anlayışının temelini oluşturan hizmetlerin anlatıldığı rapor oy çokluğuyla meclisten geçti. Meclisin yapıldığı salonda koronavirüs önlemleri gereği yeni bir oturma düzeni oluşturularak girişte katılımcılara dezenfektan ve kolonya tutuldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının yüzüncü yılında faaliyet raporunu sunuyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadığını ifade eden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; “Egemenliğin kayıtsız şartsız halkın olduğu anlayış doğrultusunda, demokrasiyi yaşamın her bir alanında geliştirmek zorundayız. Yerel yönetimler bu gelişmenin sürekli sağlanması için çok önemli rol oynamaktadırlar. Sarıyer’e kazandırdığımız her projenin, gerçekleştirdiğimiz her faaliyetin, ilçe tarihinde görülmemiş hizmet rakamlarının altında kurduğumuz iş birliklerinin, ortak aklın imzası bulunmaktadır. Ulusal egemenliğin 100. yılında bu anlayışımıza destek veren, katılan herkese teşekkür ederim” dedi.
HERKESE EŞİT YAKLAŞIM, EN YAŞANABİLİR İLÇE
Herkese eşit, ötekileştirmeyen, birlik ve beraberliği koruyacak bir hizmet yaklaşımı sunmanın hiçbir zaman göz ardı edilmediğini söyleyen Başkan Genç, konuşmasına şu şekilde devam etti; “İlk günden bugüne, vatandaşlarımızın kime oy verdiğine, nereli olduğuna, hangi dili konuştuğuna ya da inancının ne olduğuna bakmadan hizmet götürdük. Sarıyer’in birbirinden farklı kültürlerin buluşma noktası, bir arada huzurla yaşadığı özel bir ilçe olduğu gerçeğini bütün proje ve çalışmamızın önüne koyduk. En büyük projeniz nedir diye ne zaman sorulsa: “Toplumun birlik - beraberlik, dayanışma, hoşgörü, barış ve huzur içinde yaşamasıdır.” dedik. Bundan daha güzel ve daha büyük proje olamaz. Eğer bu duyguları sağlayamazsanız, toplumsal hoşgörüyü inşa edemez ya da sürdüremezseniz, geriye kalan hangi projeyi gerçekleştirirseniz gerçekleştirin anlamı olamaz. Sarıyer hepimizin bir arada yaşama alanı. Adaleti sağlamayı, paylaşmayı, sevinci artırmayı, acıyı azaltmayı, yara sarmayı, geleceği inşa etmeyi, umutlar beslemeyi birlikte yapmak zorundayız. Sevgi büyüten kocaman bir aile olmanın gereği budur.”
GÜÇLÜ ALTYAPI, YERİNDE DÖNÜŞÜM
“Özellikle tepe mahallelerimiz başta olmak üzere - bütün coğrafi dezavantajlara rağmen büyük bir altyapı faaliyeti gösterdik” diyen Başkan Genç çalışmalarla ilgili; “Uzun yıllar bu mahallelerin zorluklarını göğüsleyen, toplumsal yaşamı inşa eden vatandaşlarımızın sorunlarını çözmemiz, ihtiyaçlarına yanıt vermemiz gerekiyordu. Bunu başardık. Bu konuda çalışmalar yaparken temel bir yaklaşımımız var: ‘Yurttaşlarımızın yaşadıkları evlerde hak sahibi olduğu gerçeği. Mülkiyet sorununun çözümü için ilk günden itibaren büyük çaba ortaya koyduk. Gecekondu ve Mesken Müdürlüğü kurarak başladığımız mülkiyet sorunu ile ilgili çalışmalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleri sayesinde geride bıraktığımız süreçte çok önemli aşamalar kaydetti. Kurduğumuz güçlü altyapı, gerçekleştirdiğimiz yatırımların ve projelerin de temeli oldu. Sarıyerlilerle birlikte, bize duydukları güvenle ve verdikleri destekle yaptık her şeyi” dedi.
“DESTEK VERECEĞİNİZE İNANCIM TAMDIR”
Kâğıthane, Beşiktaş ya da başka bir ilçeyle Sarıyer’i karşılaştıramazsınız diyen Şükrü Genç, “Diğer belediyeler 4 yasa ile yönetiliyorsa biz yönetiliyoruz 16 yasayla. Gelin bu sorunu çözelim. Ben plancı bir insanım. Şantiyelerde bir çivi çakabilmek için planlamanızı çok önceden yapmanız lazım. Sarıyer için de aynı şey geçerli. Biz Sarıyer’i Sarıyer halkıyla beraber yönetiyoruz. Ben hiçbir zaman Sarıyer’in konumundan yakınmadım. Şartlar böyle. Mahallelerde hiç yapılmayan duvar, patika yol dâhil olmak üzere, ‘nasıl olsa yıkılacak’ mantığıyla yaklaşılmasını hiç anlamadık. 2013 yılında İBB’ye yapılan taleplerimiz o dönemde derhal reddedildi. Mahallelerdeki yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik özellikle de deprem olgusunu göz önünde bulundurduğunuzda her ne kadar Sarıyer ile ilgili çok güzel rant projeleri oluşturulmuş olmasına rağmen bu problemlerin çözümünün halkın yaşamlarını Sarıyer’de devam ettirmeleri gerekliliği vurgusunu hep yaparak bu planların değiştirilmesi ve de dönüşümlerin başlaması konusunda ısrarımızı hep söyledik. O dönemde nereden çıktı bu yerinde dönüşüm denildi. Sonra bir kılavuz olarak alınmaya başlandı. 6306 çıktığında hep anlatmaya çalıştık. Sarıyer’de bu uygulamanın yapılamayacağını ve doğru sonuçlara götürmeyeceğini ısrarla savunduk. Ben o dönemde sayın bakanla konuştuğumda insanlar çok farklı algıladı. Sarıyer’de plan revizyonu yapılması gerektiğini ısrarla söyledim. Bu işin ortak bir çalışma ile tamamlanacağını biliyoruz. Sarıyer’den giden teknik arkadaşların desteğiyle bu konunun meclise ineceğini biliyorum. Bu konuda sizlerin de destek vereceğinize inancım tamdır” dedi.
YAŞAMI AYAKTA TUTAN KAHRAMANLARA TEŞEKKÜR
Yerel yönetim ilkelerinin ve temel yaklaşımlarının pandemi süresini daha kolay ve hızlı yönetme konusunda büyük destek olduğunu anlatan Başkan Genç; “Oluşturduğumuz Koronavirüs Eylem Planı ile yapılması gerekenleri başlıklara ayırdık. Başta kaymakamlığımız olmak üzere bütün kamu kurumları, muhtarlarımız ve diğer paydaşlarımızla etkin bir iş birliği geliştirdik, sürecin her alanında birlikte hareket ettik. Koronavirüsle mücadelede kendi sağlığından önce, diğer insanların sağlığını ve temel yaşam gereksinimlerini düşünen, başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, yaşamı ayakta tutmak için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Genç konuşmasının sonunda her bir çalışmanın altında büyük bir emek, özveri, dayanışma, birlik ve beraberlik yattığını belirterek faaliyet raporunda yer alan çalışmalarda emeği bulunan bütün çalışma arkadaşlarına, meclis üyelerine ve tüm Sarıyerlilere teşekkür etti.