9-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul Maltepe'de yapılacak Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım ve Turizm Günleri'ne ilişkin Damga'ya konuşan Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu Başkanı Oruç Oymak, “Herkesi bu güzel programa bekliyoruz” dedi. Şehirlerin zenginliklerini, tarihi ve kültürel miraslarını, mutfaktaki değerlerini, turistik kazanımlarını İstanbul'a taşıyacaklarını ve tanıtacaklarını kaydeden Oymak, “Başarılı bir şekilde organizasyonumuzu gerçekleştirip, bundan sonra yapacak olan hemşehrilerimize tertemiz ve başarılı şekilde bırakacağız” ifadelerini kullandı.
Oruç Bey öncelikle federasyonu bilmeyenler için kısaca bir açıklayabilir misiniz? İçeriği nedir, kimler vardır, nasıl oluştu, kaç yıldır var ve neler amaçlıyorsunuz?
Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu yaklaşık 3 yıllık bir emeğin sonunda kuruldu.Kars ve Arpaçay üzerinde kurulmuş olan İstanbul'daki 40’ın üzerinde dernekle görüşmeler yaptık.17 tane kurucu derneğimiz var.Bazı derneklerimizin tüzüğünde federasyonlara katılma yetkisi olmadığından sonradan genel kurullarını yaparak federasyonumuza dahil oldular.Şu an 23 tane dernek federasyonumuz tarafından temsil ediliyor, diğer derneklerin de genel kurullarını bekliyoruz. Derneğimizin Kurucu ve Onursal Başkanı Sayın Özdemir Polat, hepimizin çok sevdiği değer verdiği bir hemşehrimizdir ve abimizdir. Aynı zamanda Onur Kurulu Başkanımız Erkan Koçeri,Onur Kurulu Üyemiz Gökhan Türkeş Öngel ve diğer dernek başkanlarımızla beraber geçen yıl resmileştirdik sonrada ilk etkinliğimizi kurucu derneklerimizle birlikte Maltepe etkinlik alanında yapılan Kars Ardahan Iğdır tanıtım günlerinin organizetörlerinden baş mimarlarından birisi olduk.
Federasyonunuz bildiğimiz kadarıyla bu yıl ciddi bir organizasyona hazırlanıyor. 9-13 Kasım arasında İstanbul Maltepe’de Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri olacak. Program hakkında bilgi verebilir misiniz?
Nasipse yedinci organizasyonumuz olacak. Öncelikle bizi bu aşamaya getiren daha önce Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günlerini yapan, emek veren, destek veren bütün kamu kurum ve kuruluşları, derneklere, federasyon başkanlığımıza, şahsınızın huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Kasımın 9'u ve 13'ü arasında yapacağımız tanıtım günleri onların atmış oldukları temel üzerinden devam ediyor. Bu yılda biz bayrağı devraldık Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu Kars Ardahan Iğdır dernekler Federasyonu Dünya Iğdırlılar Federasyonu Göle Federasyonu Damal Federasyonu Ardahan il Derneğimiz ile birlikte inşallah biz de başarılı bir şekilde organizasyonumuzu gerçekleştirip, bundan sonra yapacak olan hemşehrilerimize tertemiz ve başarılı şekilde bırakacağız.
Biz geçen hafta bir heyetle birlikte Kars Ardahan Iğdır ziyaretlerinde bulunduk. Ziyaretler esnasında Sayın Ahmet Aslan bakanımız, Sayın Şamil Ayrım hem abimiz hem de milletvekilimiz, bize çok büyük destekleri oldu.Yapmak istediğimiz projeleri ilk kendileriyle paylaştığımızda, bize her türlü desteği vereceklerini söylediler ve gittiğimiz her yerde, Kendilerinin desteğini her daim gördük. Sağolsunlar kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Kars Ardahan ve Iğdır valilerimize çok teşekkür ediyorum. Bizi çok sıcak karşıladılar. Projelerimizi heyecanla dinlediler ve Kars Ardahan Iğdır tanıtımına katılarak bize katkı sunacaklar. Görevlerini,sorumluluklarını ne gerekiyorsa bize yapacaklarını söylediler. Bu bizi ziyadesiyle mutlu etti, ben de burada sizin aracılığınızla Kars, Ardahan, Iğdır valilerimiz başta olmak üzere, belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza, muhtarlarımıza, ticaret odalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve diğer bütün hemşehrilerimize teşekkür ediyorum.
Oruç Bey şimdi bu tanıtım ve Turizm gününüz 9 Kasım'da başlıyor ama elimde bir davetiyeniz var, davetiyede resmi açılışı 11 Kasım olarak gözüküyor. Bize lütfen 9 Kasım 10 Kasım 11 Kasım kısaca oraya gelenler neler görecek? Ne yaşayacak? Neler alıp verecek? Ve orada şu an halihazırda tezgahınız mı var? Kaç kişi açabilecek? Kaç metrekare? Günün hangi saatinde? Hangi ürünler bulunacak? Bilgi verebilir misiniz?
9-13 Kasım Maltepe etkinlik alanında yapacağımız bu etkinlik Kars, Ardahan, Iğdır’ı kamuoyuna en yoğun kitlelerle buluştuğu iki organizasyondan birisi. Ciddiyeti ve önemi çok yüksektir.Birincisi turizm Emit fuarıdır ikincisi de Kars, Ardahan, Iğdır hemşehrilerinin buluşmasıdır. Biz bu ehemmiyet üzerinde oradaki planlarımızı şöyle gerçekleştiriyoruz. Bir defa Kars Ardahan Iğdır'ın yöresel ürünleri, organik ürünlerimiz İstanbul piyasasında ve marketlerde hak ettiği yeri bulmuştur. Yeterli mi değil,fakat artık önünün kesilemeyeceği herkes tarafından kabul edilmekte ve ülkenin her tarafında özellikle de internet üzerinden alıcılarıyla buluşuyor. Bu Kars Ardahan ve Iğdır için çok büyük bir gelişme çünkü oradaki hayvansal ve bitkisel ürünlerimiz,doğal ürünlerimiz İstanbul'da pazara çıktığında özellikle kazımız, yağımız, balımız, peynirlerimiz özellikle isteniyor ve oradaki halkımıza önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Bizim bu etkinliğimizde mottomuz Kars Ardahan Iğdır turizmidir. Bizim doğal güzelliklerimizi ve tarihi eserlerimizi kamuoyu ile paylaşarak Kars, Ardahan ve Iğdır'ı turizmin merkezlerinden birisi haline getirmek istiyoruz. İstanbul’dan kamuoyuna seslenerek turizmin oralarda daha yoğun bir şekilde katkı sunmasını hedefliyoruz. Bunun bize nasıl bir faydası olacak? Şu ana kadar Kars'ın özellikle Doğu Ekspresi'yle dünyadaki en popüler 15 tren seferinden birisi olması bize büyük bir avantaj sağlıyor ancak Doğu Ekspresi ile yapılan turizm gezileri yaklaşık olarak 1 ya da 2 gün olduğundan dolayı çok kısa sürüyor. Dolayısı ile Kars Ardahan ve Iğdır esnafının turizm gelirlerinden yeterince faydalanamıyor olduğunu gördük. Biz bu kalış sürelerini 1 hafta kadar uzatmayı öngörüyoruz. Bu da oradaki küçük-orta ölçekli esnafımızı,üretim kaynaklarımızın daha net bir şekilde yerinde tespit edilerek, yerinde incelenerek pazarı oluşturarak bütün ülkeye yayılmasını hedefliyoruz. Tanıtım ve Turizm günlerinde davet ettiğimiz bürokratlarımıza ve inşallah gelir çok büyük bir heyecanla Turizm Bakanımızı bekliyoruz tabii. Doğu Ekspresi’nin son durağının Ardahan’a kadar ulaşmasını talep edeceğiz, aynı zamanda oraya gitmişken Iğdır'ın da turistler açısından bir gezi alanı olması özellikle Tuzluca Tuz Mağaraları’nın hem sağlık hem manevi açıdan çok güzel bir değeri var.
Benim hemen aklıma şu geldi Oruç Bey, Kars’ı turizm merkezi yapmak istiyorsunuz ama etkinliği İstanbul’da yapıyorsunuz. Bunun doğrusu Kars’taki turistik alanlara insanları taşıma değil mi?Oraya taşısanız orada organizasyonlar yapsanız daha iyi olmaz mı? 4 gün boyunca pazar kurmak yerine bir otelde 1 gün boyunca daha sık bir şekilde turistik organizasyon yapsanız sizin için daha etkili olmaz mı?
Bu daha profesyonel bir şekilde yapılmalı. Kars Ardahan ve Iğdır’lılar otel salonlarına sığmayacak kadar fazladır. Önemli olan buradan farkındalık yaratmak. İstanbul geniş kitlelere ulaşabileceğimiz büyük bir platform ve dünyanın en büyük metropollerinden birisi İnsanlara memleketimizi, projelerimizi anlatarak dikkat çekmek istiyoruz.
Tanıtım günlerinde var olan, Kars Ardahan Iğdır'a ait olan ürünleri sadece yılda bir sefer mi insanlara sunuyorsunuz? O insanlar bu ürünleri yarın bulmak istediğinde 365 gün nasıl temin ediyorlar?
Burada oluşturduğunuz ürün satış stantları var. 60 tane stantımız mevcut. Kars
Ardahan ve Iğdır’dan olmak üzere.Direkt olarak merkezinden üreticileri davet ettik. Üreticilere bu konuda ekonomik destek de sunuyoruz. Ürünlerini gelip burada pazarlamalarını ve tanıtmalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda biz bu alana İstanbul'daki büyük marketler zincirlerini davet ederek üreticilerimizle buluşturup ticaret yapmalarını sağlayacağız. Aynı zamanda perakende olarak almak isteyen tüketicilere de kart ya da internet adreslerini vererek kargo yöntemiyle ürünlerini pazarlamış olacaklar.
Organizasyonda hangi sanatçılar yer alacak? Ürünlerin yanında söyleşiler, imza günleri, kültürel kitaplar koymak gibi bir düşünceniz var mı?
Söyleşilerimiz ve panellerimiz olacak. Özellikle yöresel sanatçılarımızdan biri olan Yudum Selma Geçer, Turgay Demir birer konser verecekler. 5 gün boyunca konser ve halk dansı gösterileri olacak. Aynı zamanda ozanlarımız, aşıklarımız ve sanatçılarımız davul zurna ekipleri sahne alacak.
Dolu dolu bir program olacak diyebiliriz...
Evet. Bahsettiğim marketler hemşehri marketler zinciri olan, İstanbul'un bir çok noktasında satış noktaları olan, bunları biliyorsunuz marka değeri olmayan ürünleri satamıyorlar. Dolayısıyla Kars'ta markalaşmış, kurumsallaşmış ürünlerimizi İstanbul'dan bütün ülkeye satışını ve pazarlamasını sağlayacağız.
Kars, Ardahan, Iğdır dediğinizde İstanbul'da gerçekten belki de yüzlerce dernek birkaç tane federasyonunuz var. Bunları yarın öbür gün bir çatı altında buluşturmak, sivil toplum kuruluşu haline getirme gibi bir çalışmanız olur mu?
Bütün herkesin tek bir merkeze toplamanın çok faydalı olacağına inanmıyorum. Bölgesel şekilde ilerlemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin Kars derneklerinden federasyonlara federasyonların konfederasyonu gibi çalışmalar aynı şekilde Iğdır ve Ardahan’da bu çalışmalar yapılabilir. Şu an konfederasyonumuz yok.Bizim federasyonumuz Kars’ın tamamını kapsamakta ancak diğer ilçelerimizde birer federasyon kurarlarsa Biz bu federasyonları toplayıp konfederasyona dönüşmeyi hedefliyoruz.Yine ortak amacımız en büyük isteğimiz memleketimize hizmet etmek yönünde.
Bu tanıtım ve turizm günlerinin yansıması nasıl olacak size, federasyona,orada tezgah açan esnaflarımıza, halkımıza. Böyle bir ekonomide canlanma bekliyor musunuz?
Çok büyük bir canlanma bekliyorum ekonomik olarak bize çok ciddi yansımaları olacak. Ürünlerimiz hak ettiği raflarda hakettiği fiyatlara satılmalı. hemşerimizin el emeği göz nuru alın terinin karşılığını aldığı bir çalışma olacak. Bizim ürünlerimiz doğal ürünler özellikle pandemiden sonra insanlar en kaliteli besinler tüketmek ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasının bilincine vardı. Bu ürünlerinde merkezi tabiki Kars Ardahan ve Iğdır. Halkımızın tercihi organik ürünler.
Bildiğim kadarıyla bu planlamayı bir ajansa vermişsiniz.Yine de bir öngörü olarak kaç esnaf bekliyorsunuz? Esnaflarınız Kars, Ardahan, Iğdır’dan mı geldi? İstanbul'dan veya Türkiye'nin başka memleketlerinden esnaflarınız olacak mı?
Mutlaka olacak şöyle ki, Biz Kars ziyaretimizde özellikle esnaflarımızı ziyaret ettik.Ajansımızda Kars esnafı. Kaşar üretimi yapan bir aile. Ayrica Halit Özer, Kars Turizm Dernek Birlik Başkanı, orada bizim adımıza tam yetkilidir. Biz davetimizi yaptık. Olabildiğince maddi manevi desteğimizi esnafımıza sunuyoruz. Bin 700 kilometreden ürün getirmek, burada pazarlamak, satılmayanı geri götürmek biraz külfetli. Esnafın bu riski almasını çok beklememekle beraber Bizim Kars’taki Ardahan'da Iğdır'daki temaslarımızda yoğun bir talep vardı, Kars Arıcılar Birliği bizden talepte bulundu. Onlara standlarda tahsis yaptık. Bireysel olarak çalışan ve ürünlerini burada pazarlamak istiyen,tanışmak isteyen esnaflara da yer verdik.
Şimdi haberimiz okuyan okurlarımız bize tanıtım ve Turizm günleri neden Maltepe'de olduğunu neden Avrupa Yakası'nda yok Avrupa Yakası'nda oturanlar nasıl gidecek gibi bir soru yöneltebilirler. Senede bir sefer ise neden Maltepe? Senede iki sefer yapsanız veya 15'er gün arayla bir tane de Avrupa Yakası'nda yapsaydınız olmaz mıydı?
Evet haklısınız bu arada bu sorunuzla birlikte en büyük teşekkürü yapmayı unuttuğumu özür dileyerek belirtiyorum. İBB Başkanı ve Büyükşehir çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yer tahsisini onlar bize sağlıyor. Yer sıkıntısı ve zaman sıkıntısı olduğu için yılda 1 kere yapılabiliyor. Bu bütün iller için geçerli. Biz de bu fırsatı sadece yılda 1 kere kullanabiliyoruz. Yenikapı ya da Maltepe tercih edilebiliyor. Yenikapı bana daha yakın olmasına rağmen ulaşım olarak daha zor buluyorum. Maltepe daha ulaşılabilir yer. Hemşehirlerimiz gönül istedikten sonra bizi her yerde bulacağına eminim. İstanbul'da yapılan en yoğun etkinliklerden biri Kars, Ardahan, Iğdır tanıtım günleridir.
Yarın size İstanbul ilçe bazında öneriler gelse. Kars Ardahan Iğdır günü yapalım diye buna nasıl bir cevabınız olur? Karşılık verebilir misiniz?
Bunu çok ticarete dökmemek lazım.Ticari olmamak kaydıyla,gerçek amacına dönük, ürünlerimizin tanıtılması talep olduğunda arzı açtıysak tabi ki neden olmasın. İstanbul'u diğer büyük ilçelerinde de meydanlarında da en iyi şekilde organize etmeye çalışırız.
BARIŞ OLMAYAN YERDE HUZUR OLMAZ
Federasyon olarak gelecekte neler planlıyorsunuz? Sizi takip edenlere mesajlarınız neler olacak son olarak?
Barış olmayan, ne huzur olur ne ekonomi ne de kültür. Birbirimize değer vereceğiz ve birbirimize maddi manevi katkı sağlayacağız. Bu kadim topraklara hepimizin gönül borcu var. -36 derecede 9 ay kış yaşayıp,zor şartlarda hayatını idame ettirmeye gayret eden hemşehrilerimize, İstanbul’a yerleşmiş burada mevkii makam sahibi olmuş bütün hemşehrilerimizin gönül borcu var. Bu tanıtım günleride bu borcu ödemenin fırsatıdır. Son olarak söylemek istediklerim sizlere dönüktür. Bizim yapmak istediklerimiz,yaptıklarımızın sesimiz olun,gözümüz olun bütün kamuoyuna ulaştırın. Burada en önemli görev sanatçılarımıza, gazetecilerimize, siyasilerimize düşüyor. İnsanların zor şartlarda yaşamına bir merhem,bir ışık olalım. Onlara yardımcı olalım.Kamuoyunun yardımıyla ürettiklerini bütün ülkeye satma fırsatını bulabilsinler.
MEVZU VATANSA GERİSİ TEFERRUATDIR
Açılış sabah 9-10, akşam kapanış 19 doğru mu?
Evet ama akşam halkımız orda olduğu müddetçe alışverişine devam edebilir. Kültür çadırımızı Kars, Ardahan, Iğdır valiliklerimiz, belediyelerimiz oluyor. Onları ağırlayacağız. Onların bölgede yaptığı hizmetleri halkımızla paylaşmalarını sağlayacağız. Aynı zamanda panellerimiz olacak.
Serbest Bölge ve Lojistik Merkez panelimiz olacak. Kars,Ardahan, Iğdır için ekonomik olarak çok önem arz eder. Artık Lojistik merkezimiz kuruldu bunun bütün iş dünyasına arzı gerekiyor ve bir lojistik merkezinin yanına serbest bölge oluşması Kars,Ardahan, Iğdır’ın ekonomik olarak gelişmesinde büyük katkı sunacaktır. Iğdır’la ilgili özellikle bölgeyi tehdit eden nükleer santral ve tarım sempozyumu yapılacak. Organik ürünler paneli olacak. Organik ürünlerimizin kurumsal olarak üretilmesi, kurumsal olarak pazarlanması anlamında markalaşması için çalışmamız var. Turizm panelimiz olacak. Az önce bahsettiğim Kars Ardahan ve Iğdır’ın turizm merkezlerinden birisi olması için bu paneli çok önemsiyoruz. Kars Ardahan ve Iğdır'ın tarihsel geçmişi ve gelişimiyle alakalı paneller olacak. Âşıklık geleneğinin bir panelini yapacağız. Bütün aşıklarımız ilgili orada söyleşiler olacak. Onların yazdığı türküleri değişleri ve divanları seslendireceğiz. Harakani Hazretleri'nin panelini yapacağız. Dini turizmin de Kars için bir ivme katacağını düşünüyoruz. Harakani Hazretleri aynı zamanda Mevlana'nın hocasıdır. Tabii kaşar olmazsa olmaz. Bir kaşar panelini inşallah İlhan Koçulu Bey ile orada gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kars Ardahan Iğdır’daki rektörlerimizi de bir araya getirerek bir bilim paneli oluşturmayı düşünüyoruz. Sarıkamış panelimiz olmazsa olmazımız. 90 bin şehidimizi yad edeceğiz. Kars, Ardahan Iğdır Tanıtım ve turizm Günleri panellerle, geçmişimizi yad ederken geleceğimizi planlayacağız. İş insanlarımızla tüm siyasilerimiz ile sermayemizle bir tanışma, barışma, ortaklaşmayı vurgulayacağız. Özellikle siyasilerimizin seçim zamanlarında yaptıkları rekabetin, sandık açılıp, iktidar belirlendikten sonra makam mevkilerinde bir barışık siyaset, ortak siyaset yapmaları için temel atmak istiyoruz. Çünkü Kars, Ardahan, Iğdır bir siyasi çekişmeye kurban edilmiş. Bizim hiçbirimizin buna hakkı yok. Siyasilerimizi barıştıracağız. Mevzu vatansa gerisi teferruatdır.
SÖYLEŞİ: MEHMET MERT