Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi İstanbul Haberleri Oraj nedir, neden oluşur? Oraj isminin anlamı ne?

Oraj nedir, neden oluşur? Oraj isminin anlamı ne?

İstanbul ve çevresinde 26 Nisan Çarşamba günü görülmesi beklenen hava olayı oraj pek çok kişi tarafından merak konusu oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Ali Birerdinç - İstanbul’da “oraj” merakı yaşanıyor. Meteoroloji ve AKOM’un açıklamaları doğrultusunda özellikle Türkiye’nin batı kesimlerinde, Ege ve Marmara bölgelerinde yeni bir soğuk ve yağışlı hava dalgası görülecek. Ancak bu yağışların “oraj” adı verilen hava olayını da beraberinde getireceği açıklandı. Uzmanların uyarılarının ardından vatandaşlar, “Oraj nedir, nasıl oluşur?” ve “Oraj kelimesinin anlamı nedir” gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladı. İşte İstanbul’da yaşanması beklenen orajın anlamı…

Oraj nedir?

Bir hava olayı olan oraj, en basit tabiriyle gök gürültülü fırtına anlamına gelir. Bu durum çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile kendini gösterir. Sıcaklıkların azalmasına da neden olan oraj, yağmur veya dolu getirir.

Orajın kelime anlamı ne?

Fransızcada fırtına anlamına gelen oraj, meteorolojide İngilizce “thunderstorm” kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile bilinir.

Oraj türleri nelerdir?

Kümülonimbüs bulutlarının neden olduğu bilinen oraj, genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmurla birlikte görülür. Hatta kar ve dolunun da yer yer oraja eşlik ettiği bilinir. Ancak hiç yağış görülmeyen orajlar da bulunur. Doluya neden olan orajlara “dolu fırtınası” adı verilirken, şiddetli orajlara ise “süper hücre” denir.

Oraj neden olur?

Orajın oluşması için bazı faktörlerin bir arada bulunması gerekir. Çeşitli hava olaylarından oluşan bu koşullar arasında; yoğun kararsızlık, yüksek nem oranı, tetikleyici (katalizör), hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe, hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ, yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması ve kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması ve konversiyon yer alır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *