Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Ara

Notalarla mesaj

Yağmur Ormanı V sergisinden aldığı ilhamla ‘The Wind’ isimli eseri besteleyen 12 yaşındaki ödüllü piyanist İlyun Bürkev, çevreye verilen zarara ve çevre sorunlarına piyanosuyla dikkat çekerek tüm insanlığa çağrıda bulundu

Okunma Süresi: 2 dk

12 yaşındaki İlyun Bürkev, piyanoyla bebek yaşlarda annesinin piyanosunu çalarken tanıştı. 4 yaşında özel ders almaya başlayan Bürkev, son kazandığı Chopin Uluslararası Piyano Yarışması birincilik ödülüyle adından söz ettiriyor. İlerde, klasik müzikte en iyi noktaya gelerek, konser piyanisti olmak isteyen Bürkev, Arter’de Melih Fereli küratörlüğündeki ‘Yağmur Ormanı V (varyasyon 3)’ adlı sergiden aldığı ilhamla yeni eseri ‘The Wind’i besteledi.


Bir aklımız var

Bestesiyle, insanlığa aktarmak istediği birçok mesajın olduğuna dikkat çeken piyanist, “Biz tüm canlılarla bu dünyayı beraber paylaşıyoruz. Doğayı korumada en büyük sorumluluk bilinci biz insanlara ait çünkü biz düşünebiliyoruz ve bir aklımız var. Olaylar karşısında seçim yapabiliyoruz. Özellikle şu anda doğamız çok zarar görüyor. Ekosistemimiz, dünyamız giderek bozuluyor. Hayvanların yaşam alanını yok ediyoruz, denizlerimizi plastikle dolduruyoruz. Bu projede de ben farkındalık yaratmak istedim. Attığımız her adımda dünyayı çok daha iyi bir hale getirebileceğimizi vurgulamak istedim” diye konuştu.

Bambaşka sesleri

The Wind adlı bestesi hakkında detayları paylaşan Bürkev, “İlham kaynağım olan ‘Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) eserini çok ilginç buluyorum. Çünkü bir yağmur ormanının modern objelerle temsil etmesi gibi bir şey ve her objede bir sürü ses dosyası var. Her gittiğinizde bambaşka doğa sesleri duyuyorsunuz ve objelere dokunarak hissedebiliyorsunuz. Çok değerli ve özel bir eser. Ben de bestemi bu eserden ilham alarak yaptım. Yağmur ormanını ve bestemi birleştirerek bir proje yaptık” ifadelerini kullandı.


Dünya bir orkestrası

Dünyayı bir senfoni orkestrasını benzeten piyanist İlyun Bürkev, “Ağaçları keserek binalar, evler yapıyoruz bir şey kazandığımızı düşünebiliriz ama çok uzun vadede bize küresel ısınma gibi sorunlar olabilir. Dünyayı bir senfoni orkestrasına benzetiyorum. Bir orkestranın muazzamlığı her enstüramanın inceliği var. Bir enstrümanın küçük bir detayı bile olmasaydı gerçekten müziğin tüm güzelliği bozulurdu. Dünya da aynı bu şekilde, dünyayı ne kadar bozarsak o dünyanın tüm güzelliği gidiyor. Dünyayı nasıl daha iyi bir hale getirebilirim diye düşünürsek belki tüm bu sorunlar ortadan kalkar ve çok daha güzel bir dünya olur” diye konuştu.

DHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *