Esenyurt Belediyesi’nin “Gönüllü Geri Dönüş” organizasyonuyla 28 Suriyeli daha memleketlerine döndü. Suriyeliler, ülkelerine dönmek üzere Esenyurt Belediyesi eski binası önünden Kilis Öncüpınar ve Hatay Yayladağı Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Sınır kapılarına ulaşan Suriyeliler, güvenli bölgelerden ülkelerine ulaştırılacak. Suriyelileri uğurlamaya gelen Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Yaklaşık 3 bin 400 kişiyi bizim dönemimizde memleketlerine geri gönderdik. Bu süreç devam edecek. Biz, insanların kendi memleketinde daha huzurlu ve mutlu olacağını düşünüyoruz. Hem onların huzuru, mutluluğu için hem buradaki vatandaşlarımızın kendi semtlerinde daha mutlu yaşamaları için çalışmamız devam edecek” dedi.
Sınıra kadar bırakıyoruz
Herkesin kendi memleketinde mutlu olacağını ifade eden Bozkurt, “Esenyurt’ta çokça yabancı uyruklu konuğumuz var. Tabii bunların büyük bir bölümü Suriyeli vatandaşlar. Oradaki koşullar düzeldikçe geriye dönmek isteyenlerin sayısı artıyor. Biz de bunu hızlandırmak için aracılık ediyoruz. Bizim yaptığımız işlem şu; dışarıdan gelen yabancı uyruklu vatandaşlarla irtibata geçiyoruz. Gitmek isteyenlerin, onlar adına işlemlerini yapıyoruz. Araç tahsisini yapıyoruz ve araçtaki iaşe, gıda ne ihtiyaç varsa karşılıyoruz. Kendilerini sınıra kadar bırakıyoruz. Onlar da gittikten sonra 5 yıl dönmemeyi taahhüt ediyorlar. Temennimiz, herkesin kendi memleketinde mutlu, huzurlu yaşaması. Orada savaş varken insanları çok fazla zorlamak iyi olmaz ama bölge istikrara kavuştuğunda biz vatandaşların tümünün olmasa bile önemli bir bölümünün gideceğini varsayıyoruz. Sayın Genel Başkanımızın da temennisi bu yönde. Gitmek isteyen ne kadar fazla olursa bizim için o kadar iyi olur” diye konuştu.
Onlar için de zor bir tercih
Damga'ya konuşan Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, İstanbul'da sadece Esenyurt Belediyesi'nin gönüllü geri dönüş organizasyonu yaptığını söyledi. Esenyurt'ta Suriyeli sayısının diğer ilçelere göre çok olduğunu hatırlatan Bozkurt, “Bugüne kadar 3 bin 400 kişi gönderdik. Gönderdiğimiz ailelelerimizin doğum oranı yüksekti. Şayet burada kalmış olsalardı belkide 10 bin kişi olacaklardı” dedi. Esenyurt'ta yaşayan Suriyeli ailelerden bazılarının eşini bazılarının da çocuklarını memleketlerine gönderdiğini dile getiren Bozkurt, “Suryede'de savaş var. Onların durumunu anlıyoruz. Misafirlerimiz için de zor bir tercih” açıklamasını yaptı. Gönüllü geri dönüşe başta devlet olmak üzere bütün kurumların öncülük etmesi gerektiğini belirten Bozkurt, “Bu konuda birlikte hareket edilmeli” önerisinde bulundu.
Bize kapı açtılar
Eşini ve çocuklarını Suriye’ye uğurlayan Mahmoud Alyounus, savaş bittiğinde herkesin Suriye’ye döneceğini söyleyerek şunları ekledi: “Herkesten Allah razı olsun, bize kapı açtılar, içeri aldılar. Buraya geldik, herkes kardeşimiz oldu, arkadaşımız oldu. Burada mutluyum. Hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah savaş bittiğinde herkes gidecek, kimse kalmayacak ama biz burada 2020’den sonra biz çok sıkıntı yaşadık. İki yıl oldu, çocuğuma hâlâ kimlik vermediler. Şimdi Suriye’ye gönderiyorum, ispat istiyorlar. Benim çocuğum hasta oldu, sekiz tane özel hastane kabul etmedi sigorta olmadığı için. Hepsi çok para istiyor. Şimdi biraz çalışıp, para toparlayıp göndereceğim.”
Dönmemiz lazım
Türkiye vatandaşlarıyla yıllardır kardeş gibi yaşadıklarını ifade eden Hasan Bekir, “2014 yılında Türkiye’ye geldim. Herkesten Allah razı olsun, kaç senedir burada kardeş gibi yaşıyoruz ama her şeyin sonu var. Dönmemiz lazım. Herkesin kalbinde ülkesi var. Burada özleyeceğim çok insan var ama gitmemiz gerekiyor. Orada babam vefat etti, annemin yanına gidiyorum. Başka belediyeler böyle uygulamalar yapmıyor. Esenyurt Belediye Başkanı’na teşekkür ediyorum” dedi. Halid Dingil ise şöyle konuştu: “Dokuz yıldır Türkiye’deyim. Türkiye’yi seviyorum, gitmek istemiyorum ama hayat zor olduğu için gideceğim. Esenyurt Belediyesi’nden Allah razı olsun.”
Mehmet Mert