Kadının çalışma hayatına katılımının artması ve hafta sonu yemek pişirmek yerine online yemek siparişi verme alışkanlığının giderek arttığı Türkiye’de yeme içme tercihleri de değişiyor. Yaşanan bu tercih değişikliği, yıllık ortalama 3 milyar lira civarında gelir elde eden online yemek servisi sektörünün, cirosunu da yaklaşık 7 milyar TL’ye çıkarmış durumda. Medya Takip Merkezi (MTM) dün 14 Temmuz Kebap Günü’nde , 2020 ve 2021’in ilk 6 aylık dönemlerinde yazılı basın, televizyon, internet ve sosyal medyada en çok bahsi geçen yemekleri incelediği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Pandemiyle restoranların paket servisine başlamasının ardından medyada yapılan aramalar, yemek tarifleri ve sofra paylaşımları Türkiye’nin yemek tercihleriyle ilgili önemli bilgiler içeriyor.
Kebap hamburgeri geçti
Araştırmaya göre yazılı basın, televizyon, internet ve sosyal medyada hamburger, pizza, pide ve lahmacuna olan ilgi düştü. Türk mutfağının önde gelen lezzeti kebap ise, bir önceki yılın gözdesi pizza ve hamburgeri geride bırakarar 2021’de zirveye yerleşti. Araştırma sonuçlarına göre 10 bini aşkın basın, televizyon ve internet mecralarında yapılan taramalarda Türkçeye kavurmak, közlemek anlamındaki “kebuba” kelimesinden geçen kebaba olan ilgi, 2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış gösterdi. Gençlerin gözdesi hamburger ise 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 153 düştü.
Turistler de kebap diyor
Turistlerin de aklına ilk gelen geleneksel Türk lezzeti olan kebap, yurt dışında da çok konuşuluyor. MTM’nin profesyonel sosyal medya dinleme servisi Digilup verilerine göre son 1 ayda 2 bin 600 yurt dışı internet sitesinde kebaptan bahsedildi. DigiLup’un yurt dışı sosyal medya ağlarında yaptığı araştırmada ise, gerek Avrupa’daki kebapçılar, gerekse Türkiye’ye turist olarak gelmek isteyen yabancı turistler 970 yorum ve paylaşımında kebaptan bahsetti.