İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 14 Kasım Cumartesi günü corona virüs salgınının İstanbul'da geldiği nokta ile ilgili yaptığı uyarılar, Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak açıklanan vefat sayılarının güvenilirliğini bir kez daha tartışmaya açtı. İmamoğlu konuşmasında “İstanbul'da bize sağlık kurumlarından ‘bulaşıcı hastalık’ kodu ile gönderilen vefat sayılarına baktığımızda; son bir haftada Türkiye için açıklanan vefat sayısının en az 50 kadar fazlası sadece İstanbul'da var. Mezarlıklar Müdürlüğü'ne sağlık kuruluşlarından yanlış bilgi geliyorsa bize bildirsinler doğruyu biz de görelim" demişti.
Tedbirde gecikiyorsunuz
İmamoğlu aynı sosyal medya hesabından da açıklama yaparak İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na “Bulaşıcı Hastalık Ölüm Sayısı” kodu ile bildirilen vefat sayısının 14 Kasım itibari ile 164 olduğunu açıkladı. İmamoğlu, "Bu sayı tüm pandemi döneminde bildirilen en yüksek sayıdır. Bulaşıcı hastalıktan vefat eden 164 vatandaşımıza Allah'tan rahmet dilerim. Sayın Fahrettin Koca tedbir almada gecikiyorsunuz” paylaşımında bulundu. İmamoğlu daha sonra da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendisini aradığını duyurarak, "Tedbirler konusunda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi. Pandemi sürecinde seferberlik anlayışıyla, şeffaflık ve bilim temelinde tüm adımları hep beraber atmak vazifemizdir. Daha sağlıklı bir Türkiye umuduyla" paylaşımını yaptı.
Her hastalık Covid değil!
Tartışmaya neden olan sayılar incelendiğinde 8-14 Kasım tarihlerinde İstanbul'da sağlık kuruluşları tarafından İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na “bulaşıcı hastalık” kodu ile bildirilen ölüm sayıları ile bakanlık tarafından Türkiye genelinde açıklanan toplam vefat sayısı arasında önemli bir fark ortaya çıkıyor. Ancak uzmanlar, “bulaşıcı hastalık” kodu ile bildirilen her ölümün Covid 19 vakası olamayacağını söylüyor. Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na bildirilen ölüm raporlarında “covid 19” kodunun kullanılmaması sadece “doğal ölüm” ya da “bulaşıcı hastalık” kodunun yer alması vefat sayıları konusunda soru işaretinin en önemli sebebi.