İstanbul’daki üniversite öğrencileri, 44 metrobüs durağında 227 kadınla yüz yüze görüşerek bir anket çalışması yaptı. Çalışmada metrobüsü kullanan kadınların kendilerini ne kadar güvende hissettikleri, alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığı ve herhangi bir suç unsuruna maruz kalıp kalmadıkları araştırıldı. Buna göre, her 10 kadından 9’u metrobüsteki güvenlik önlemlerini yetersiz bulduğunu söyledi
YAPILAN ÇALIŞMANIN SONUNDA ÇARPICI BİLGİLERE ULAŞILDI
Beykent Üniversitesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencileri, İstanbul’daki kadınların toplu taşımada kendilerini daha güvenli hissetmelerini sağlayıcı politikalar geliştirilmesine imkân verecek bilimsel veri elde etmek amacıyla anket çalışması gerçekleştirdi. Kadınların saatlere göre metrobüs kullanımlarını, kadınları etkileyen metrobüsteki suç unsurlarını ve alınan güvenlik önlemlerinin kadınları rahat hissettirip hissettirmediğini araştırmak için yola çıkan 6 üniversite öğrencisi, araştırmalarının sonucunda elde ettikleri bilgileri derledi. Proje kapsamında çarpıcı bilgilere ulaştıklarını söyleyen öğrenciler, kadınların en çok endişe duyduğu suç türünün de cinsel saldırı olduğu söyledi.
HER 5 KADINDAN 2'Sİ GEÇMİŞTE SUÇA MARUZ KALDIĞINI SÖYLEDİ
Beykent Üniversitesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Cafer Furkan Latifoğlu, “Kadıköy ve Beylikdüzü çerçevesinde baktığımızda genelde kadınları benzer şeylerin korkuttuğunu görüyoruz. Kadınlar duraklardaki ışıkların yetersizliğinden şikayetçi” dedi. Öğrencilerden İzlem Mızrak ise “Araştırmamızda her 5 kadından 2’si daha önce suça maruz kaldığını belirtti. Her 2 kadından 1’i ise suça maruz kalmaktan korku duyduğunu dile getirdi. Aynı zamanda her 2 kadından 1’isi de duraklarda suça şahit olduğunu; şahit olan her 4 kadından yalnızca 1’inin yetkili birime başvurduğunu öğrendik. Her 10 kadından 9’u ise güvenlik önlemlerini yetersiz görüyor. Bu çok ciddi bir oran” dedi.