Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi İstanbul Haberleri İstanbul’a “oraj” geliyor! 26 Nisan Çarşamba hava durumu

İstanbul’a “oraj” geliyor! 26 Nisan Çarşamba hava durumu

Birkaç gündür ılık günler yaşayan İstanbul’da 26 Nisan Çarşamba günü hava nasıl olacak? Uzmanlar “oraj” uyarısı yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 3 dk

Ali Birerdinç - Ramazan Bayramı ve okulların ara tatillerinin ardından yaşanan ilk haftada hava durumu değişkenlik gösteriyor. Peki 26 Nisan 2023 Çarşamba günü için hava tahminleri nasıl? İstanbul’da 26 Nisan Çarşamba hava nasıl olacak?

Meteroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre 26 Nisan Çarşamba, Türkiye’nin batısı yoğun yağışlı bir gün yaşayacak. Ülkenin geneli çok bulutlu olurken, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, (Sivas hariç) İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu'nun doğusu, ile Kars, Erzurum, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis ve Şırnak çevrelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek.

Marmara ve Ege’ye yağış uyarısı

Yurdun pek çok yerinde sağanak yağışların görüleceği günde Marmara ve Ege bölgeleri içinse daha kuvvetli uyarı yapıldı. Buna göre Marmara ve Ege Bölgelerinin batısı ile Batı Akdeniz'in iç kesimlerinde yağışların kuvvetli olması bekleniyor.

Meteorolojiden yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun batı kesimlerinde, bugün (Çarşamba) görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, sabah saatlerinden itibaren Marmara'nın güney ve batısı (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa), Kıyı Ege ve Denizli ile Kütahya'nın batı ilçelerinde; Batı Akdeniz'in iç kesimlerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

AKOM: Sıcak 8 derece düşecek!

26 Nisan günü İstanbul’da yaşanacak hava durumuna ilişkin olarak İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’dan da bir uyarı geldi. Buna göre; İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağmur 26 Nisan Çarşamba günü başlayacak ve 29 Nisan Cumartesi gününe kadar sürecek. Yağış boyunca sıcaklıkların da 8 derece birden düşmesi bekleniyor.

Oraj uyarısı da gelmişti

Meteorolojik tahminleri ile bilinen Hava Forum sosyal medya hesabından da İstanbul için ardı ardına uyarılar gelmeye devam ediyor. İstanbul’da ve Ege Bölgesinde özellikle 26 Nisan Çarşamba gününün öğle saatlerine dikkat çeken hesap, ani ve yoğun yağmurlar hatta dolu yağışları görülebileceğini söyledi. 26 Nisan Çarşamba günü İstanbul’da oraj beklendiğini açıklayan Hava Forum, vatandaşları da meraklandırmıştı. Peki nedir bu oraj? İşte cevabı

Oraj nedir?

Bir hava olayı olan oraj; şimşekli, gök gürültülü fırtına, yağmur veya dolu şeklinde kendini gösterir. Kümülonimbüs bulutlarının neden olduğu oraj, güçlü rüzgarlara ve şiddetli sağanak yağışlara da neden olur. Orajın görülmesi için; yüksek nem oranı, tetikleyici (katalizör), yoğun kararsızlık, yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması, hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe, kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması ve hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ gibi şartların oluşması gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *