İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 50 metre derinlikte inşaatı devam eden Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli İsale Hattı’nda incelemelerde bulundu. İmamoğlu incelemeler sırasında şaft alanında çelik boru kaynağı yaptı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Karadolap Mahallesi’nde, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde incelemelerde bulundu.
Başkan İmamoğlu, Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe ile birlikte yerin 50 metre altında gerçekleştirdiği incelemeler sırasında şaft alanında çelik boru kaynağı yaptı.
Başkan İmamoğlu Karadolap Mahallesi’ndeki şantiye alanında, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’dan proje ve çalışmaların hangi aşamada olduğu ile ilgili bilgi aldı.
YERİN 50 METRE ALTINDA KAYNAK YAPTI
Başkan İmamoğlu, Başkan Özmen ve Başkan Bahçetepe, Dr. Başa’nın bilgilendirme konuşmasının ardından, yerin 50 metre altındaki şaft alanına indi. Çelik boruda kaynatma işlemini gerçekleştiren Başkan İmamoğlu, projeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul’un yüzyıllar boyu içme suyu yolculuğunu yaşamış bir şehir olduğunu belirten İmamoğlu, “Tarihin derinliklerinde daha küçücük bir şehir iken dahi, 100-150 kilometrelerden su taşınan bir başkent olmuş. Bugün geldiğimiz noktada da bu su yolculuğu devam ediyor. Bugün, neredeyse 250 kilometre mesafeden, Melen'den buraya akıtılan su, pompalanan su, İstanbul için çok hayati. Hep diyoruz; İstanbul çok iyi planlanmalı ve nüfus yükü, buradaki insanların yaşam koşullarının kalitesi olgunlaşırken, su gibi çok önemli rezervleri mutlaka iyi hesaplanması ve planlanması şart” dedi.
“İSKİ KENDİ ÖZ KAYNAKLARIYLA DA BİTİRECEK”
Melen’de sıkıntının rezervin olmaması olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Yani orada suyu rezerve edemiyoruz, biriktiremiyoruz. Gelen anlık yağışlarla biriken suyu pompalayabiliyoruz. Tünele gelirsek 20 kilometreyi biraz aşan bir mesafede, yerin altında. 4 metre beton çapı var. Beton içi çelik çapı 3 metre. Çok iyi bir teknoloji burada hesap edilmiş ve kullanılmış. Şu iş bile, 10 milyar lirayı aşan bir yatırım ve inşallah önümüzdeki sene bitireceğiz. 4 - 4,5 senede, kendi öz kaynaklarıyla da bitirecek İSKİ. Su, gerçekten çok zor bir mesele. İnsanlarımızın kesintisiz, bu suyu evlerinde görmesi şart, çağdaş ve yaşam kalitesinin en üst seviyede olması için bu kadim şehir İstanbul'da.”