İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Mahalle Muhtarları Dernekleri Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. İstanbul’daki ilçe muhtar derneklerinin başkanlarından oluşan Muhtarlar Federasyonu ile bir araya geldi. Toplantıda İBB’nin pandemi sürecindeki hizmetleri hakkında bilgi verildi. Muhtarlarla iş birliğinin arttırılmasının yolları arandı, yakınmalar dinlendi ve talepler değerlendirildi. Toplam 40 muhtar derneği başkanı ve dernek yöneticisinin katıldığı buluşmada İBB’yi temsilen İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, İBB Göç Koordinatörü Simten Birsöz İnanç, İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit ve Şekip Akın yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, pandemi sürecinde gerçekleşen sosyal destek çalışmalarındaki özverili katkılarından dolayı İstanbul’daki muhtarlara teşekkür etti. Pandemi sürecinde, muhtarların da katkılarıyla yürütülen çalışmaların doğru, adil ve toplum vicdanına uygun bir şekilde amacına ulaştığını belirtti. İBB’nin sosyal yardımlar konusunda şeffaflığı ve hesap verilebilirliği ilke edindiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Biz, tek bir yardım kolisinin depomuza girdiği andan itibaren kimin tarafından, hangi plakalı araçla, hangi adrese, hangi tarih ve saatte ulaştığı bilgisine değin her şeyin öyküsünü kayıt altına aldık. Dolayısıyla bu hikâyenin doğru bilinmesi ve bize sorulduğunda da hesabının doğru verilebilmesi için son derece titiz olduk. Yapmış olduğumuz inceleme ve kontroller neticesinde ihtiyacı olan vatandaşlara yardımların ulaştığını gördük.”
Mahalle Evleri kuruluyor
Toplantıda en dikkat çeken başlıklardan biri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan Mahalle Evleri Projesinin yaşama geçirilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığı müjdesi oldu. Proje ile sadece mahalle kültürünün yeniden canlandırılması değil aynı zamanda yerel gereksinimlere uygun hizmet üretmek de amaçlanıyor. Başlangıçta iki mahallede uygulamaya geçirilecek olan proje zamanla İstanbul geneline yayılacak. Mahalle Evleri, ilk etapta kentin ihmal edilmiş ilçelerinde inşa edilecek. Kadınlara, yaşlılara, gençlere, çocuklara dokunan, sosyal ve kültürel yaşamı kapsayan, geniş yelpazede faaliyetlere sahip bir hizmet birimi olacak. Mahallenin gereksinimleri doğrultusunda mahalle insanının sosyoekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak. Eğitim, bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmalarının mahalle ölçeğinde yürütülmesini sağlayacak. Başta kadınlar olmak üzere işsizlerin gelir ve meslek sahibi olabileceği eğitimler, atölye çalışmaları ve kurslar burada düzenlenecek. Mahalle Evlerinde, dezavantajlı ailelere verilen eğitim desteği ile fırsat eşitliğine katkıda bulunulacak, metropol kültürüne karşı sosyal dayanışmayı canlandıracak.
Kültür Merkezleri değişecek
Toplantıda dikkat çeken bir diğer başlık da kültür merkezlerinin hemşehri dernekleri ve mahalle inisiyatiflerine tahsisi konusu oldu. Başkan İmamoğlu’nun talimatıyla başlatılan projeye göre hemşehri dernekleri ve mahalle inisiyatifleri, İstanbul genelindeki kültür merkezlerini organizasyonlarında kullanabilecek. İlk etapta kentin her iki yakasında da birer kültür merkezi, hafta içi bir gün bu projeye ayrılacak. Projeye katılmak isteyen dernek ve inisiyatifler, 15 gün önce çevrimiçi kayıt yaptırabilecek. Böylece etkinliğin olmadığı zamanlarda kültür merkezleri boş kalmayacak. İçinde bulunduğu mahalleliye hizmet verecek. Bunun için bir sosyal masa, kitap kafe ve çocuk alanları gibi sosyal kullanım ve gelişim alanları oluşturulacak. Merkezlerde ilçe sakinlerinin belediye ile iletişimini güçlendirecek ortak çalışma alanlarını kurulacak.