İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, pandemi sebebiyle insanların toplu taşıma tercih etmemeye başlayarak özel araca yöneldiklerini açıkladı. Özel araca olan yönelme ise her gün kronik olarak görülen trafik sıkışıklığının daha da artmasına sebep oldu.
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, yaşanan değişiklikle ilgili olarak, "Saat 09.00 sonrasında sokağa çıkma yasağı nedeniyle 22.00-23.00'e kadar yapılan bütün yolculuklar 21.00 öncesindeki saatlere çekilmeye başladı. Bu durum da İstanbul'daki trafik yoğunluğunu çok fazla artırdı. Kademelendirilmiş mesai İstanbul için çok hayati ve doğru bir yöntemdi. Belki 21.00'den sonra yasağın kalkmasından sonra tekrar bu düzenlemeye geçebilirsek, herkesin aynı anda işe gitmesinin önüne geçebilirsek o zaman biraz daha rahat bir trafikle karşılaşacağız diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Pik saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 80'leri aşıyor"
Pandemi sebebiyle görülen yoğunlukla ilgili olarak Cihan, "Pandemi dönemi başladığı dönemlerde ortalama trafik indeksi yüzde 38 civarındaydı, sonrasında çok düşük düzeylere düştüğünü görüyoruz. Ancak son 90 gündür, 21.00'den sonra sokağa çıkma yasağı ile trafik indeksi şu anda yüzde 42-43'lere kadar çıkmış durumda. Pik saatlerde yüzde 80'leri aşan trafik yoğunluğu var. 21.00 uygulamasının İstanbul trafiğinde çok büyük bir etkisi var bu anlamda. 21.00 uygulamasının kısa bir zamanda kalkması trafik yoğunluğunun, zaman kayıplarının azalmasına neden olacaktır, bunu önerebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
"Yoğunluğunun ana nedeni yaşanan kapasite sorunu"
Yaşanan yoğunluğun nedenlerine de değinen Cihan, şöyle sıraladı: "Birincisi İstanbul'da kentsel bir yapılaşma var. Mevcut ve sabit bir karayolu ağı var. Bazı iyileştirmeler yeni yollar yapıyoruz ama trafiğe çıkan araç sayısı o kadar çok ki dolayısıyla bu talep, kapasitenin kullanılması açısından bizi zorluyor. İkinci olarak, insanlar artık pandemi nedeniyle toplu taşıma tercih etmeyip özel araçlarıyla dışarı çıkmayı tercih ediyor. Özel araç sayısı ve araç satışlarında büyük gelişmeler oldu. İnsanların tercihleri toplu taşımadan özel araca kaymaya başladı. Bu kadar özel aracın mevcut kapasite içerisinde sorun yaratmaması mümkün değil"
"TEM'in belirli kesimlerinde özellikle Küçükçekmece bölgesindeki kapasite darlığı nedeniyle oralarda yoğunluklar başlıyor. Mahmutbey gişelerde diğer yollar göre öncelikli olarak trafik yoğunlaşıyor ve onların etkisiyle bütün kente dağılmaya başlıyor. Özellikle yolculuk talebi sabah saatlerinde kent merkezine doğru başlar ve akşam da tam tersi yönde olur. Dolayısıyla İstanbul'un tüm giriş noktalarında sabahları merkeze doğru, akşam da tam tersi bir trafikle karşılaşıyoruz" dedi.