Küçükçekmece Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde hükümlüler; tekstil ürünleri, amigurumi, mum üretimi, boyama ve filografi kurslarıyla kazandıkları sertifikalarla hem meslek sahibi oluyor, hem de ceza süreleri boyunca yaptıkları ürünlerin satışından elde edilen gelirle sosyal sorumluluk projelerine destek oluyor.
Denetimli serbestlik hükümlüsü Kenan V. "Bu ikinci bir hayat başlangıcı, yeni bir serüven; hobi, el sanatları zaten ilgi alanımdı; fakat hayatın bazı çetin şartları izin vermedi. Bu yaptığımız çalışmaların genelinden elde edilen gelir, bağışlar çeşitli hastalıkların pençesindeki bebeklere, yurttaşların tedavilerinin masraflarına harcanmakta, geçen sene de deprem bölgesine bağışlanmıştı. Biz de buna bir katkıda bulunuyoruz, hayata kendimizi adapte ederken bir amacımız olmuş oluyor ve bize de keyif veriyor" dedi.
Küçükçekmece Denetimli Serbestlik Müdürlüğü koordinasyonuyla hazırlanan eğitim programlarıyla Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik hükümlüleri, amigurumi (örme bebek), tekstil, mum üretimi, boyacılık gibi kurslarla hem meslek sahibi oluyor, hem de ceza sürelerini tamamlıyor. Toplumsal hayata dönüş ve rehabilitasyon hizmetlerinin de verildiği kurumda, kurs programlarına katılan hükümlüler mesleki sertifika almaya da hak kazanıyor. Çalışmalarda üretilen ürünlerden elde edilen gelir ise başta sağlık olmak üzere birçok alanda sosyal sorumluluk projelerine bağışlanıyor. Hükümlüler kurumun uyguladığı programlar kapsamında cami, karakol ve okul gibi kamu binalarının boyanması gibi çeşitli hizmetlerde de katkı veriyor. Hafta içi olmak üzere kurs başına toplamda 60 saatlik dönemlerle uygulanan programlara katılan hükümlülerin, bu programlardaki 2 saatlik çalışmaları ise, 8 saatlik para cezası yerine geçiyor. Cezaevinde 4 yıl kalan ve denetimli serbestlik sürecinin son 10 gününü geçiren Kenan V. ve 2 yıl boyunca cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlik sürecine başlayan Cüneyt Ü. de kurslarda edindikleri tecrübeleri paylaştı.
"HAYATA ADAPTE OLURKEN BİR AMACIMIZ OLUYOR"
Hükümlü Kenan V., "İkinci bir hayat başlangıcı. Hobi el sanatları zaten ilgi alanımız olan şeylerdi. Hayatın bazı çetin şartları izin vermiyordu. Yeni bir başlangıç yeni bir serüven için. Kurum müdürümüz başta olmak üzere eğitmenlerimiz, memurlar yardımcı oldular. Biz de bu yönde kendimizi kanalize ettik. Yeniden bir sosyal yaşantı başlangıcı ve kendimizle barışmak için iyi bir sebebimiz oldu. Yalnızca meslek dalı olarak düşünmektense kendimizi ifade edebileceğimiz bir tercih olarak görüyoruz bir tanesini seçmek yanlış olurduş. Bu filografi olacaktır başka bir şey olacaktır.Genellikle, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün portreleri, Türk Bayrağı çalışmalarımız. Yaptığımız çalışmalardan elde edilen gelir, bağışlar çeşitli hastalıkların pençesindeki bebeklere, yurttaşların tedavilerinin masraflarına harcanmakta, geçen sene de deprem bölgesine bağışlanmıştı. Biz de buna bir katkıda bulunuyoruz, hayata kendimizi adapte ederken bir amacımız olmuş oluyor ve bize de keyif veriyor" dedi.
"ELİMİZDE ALTIN BİLEZİĞİMİZ OLUYOR"
Hükümlü Cüneyt Ü, ise, "Bu süreci en kısa dönemde atlatmayı temenni ediyorum. Bu süreç zarfında öğrendiğimiz yeri geliyor hobiler, boya kursları kurumumuzun bize gösterdiği faaliyetler, hem çalışma hem öğrenme amaçlı sunuluyor. Bizler de bunları değerlendiriyoruz. Elimizden geldiğince, kendimize meslek ediniyoruz. Yarın bir gün bir işimiz olsun dışarıda. Bir altın bileziğimiz oluyor elimizde, hayata bakış açımız değişiyor. Ticarete, başka şeylere becerimiz artıyor. Bundan mutluluk duyuyoruz. Geçen zamanımızı boşa değerlendirmiyoruz. Buradaki amirlerimizi memurlarımız bunun için çaba sarfediyorlar. Çok mutluyuz. Burada öğrendiklerimiz dışarıda lazım olacak. Hayatta herşey öğrenmektir." ifadelerini kullandı.