Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14-15 Mart’ta yapılacak Büyük G(ö)rev eylemi öncesi hekimlerin 10 maddeden oluşan acil taleplerini kamuoyuyla paylaştı. İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısında, “Emeğimizin karşılığını alamadığımız, tüketen çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı” dendi. Yapılan açıklamada, Covid-19 salgını döneminde uygulanan başarısız politikaları sağlıkçıların telafi ettiği belirtilerek, “Hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özverili çalışmaları sonucunda pandeminin daha da yıkıcı olmasının önüne geçildi. İşlemeyen ve sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü biz çekiyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürükleniyoruz” ifadeleri kullanıldı.
İstanbul'da beyaz buluşma
Taleplerinin karşılanmaması durumunda 14 Mart Tıp Bayramı ve 15 Mart’ta acil sağlık hizmetleri dışında bütün sağlık kurumlarında sağlık hizmetlerinin durdurulacağını belirten hekimler, ayrıca 13 Mart’ta İstanbul’da büyük bir Beyaz Buluşma gerçekleştireceklerini, gasp edilen hakları için Haydarpaşa’dan Kadıköy’e yürüyeceklerini duyurdu. Hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın g(ö)rev eylemleriyle ilgili 81 ile gönderdiği yazıya da tepki gösterdi. Söz konusu yazıda, “sağlık çalışanlarının, üstelik küresel salgın döneminde sağlık kamu hizmetini, görevini terk ederek veya başka suretle hukuka aykırı şekilde aksatmasını doğuran her türlü davranışının disiplin mevzuatı içerisinde değerlendirilmesi" isteniyordu. Hekimler, bu yazının baştan sona talihsiz bir metin olduğunu ve tehdit niteliği taşıdığını vurgulayarak, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLSİN
TTB’nin açıkladığı 10 acil talep şöyle:
► TTB'nin önerdiği ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ acilen yasalaşmalı, cezalar artırılmalı.
►Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katı olmalı.
►Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri ‘prim ödeme tavanı’ üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli, ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalı.
►Aile hekimlerinin maaşları yoksulluk sınırının en az iki katına yükseltilmeli, Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmeli.
►OSGB’lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri TTB'nin belirlediği asgari ücret üzerinden ödenmeli.
►Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları pratisyen hekimler için asgari 15 bin liraya, uzman hekimler için asgari 18 bin liraya çıkarılmalı.
►Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, bütün hekimlere nöbet ücreti kesilmeden nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intörn hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı.
►Covid-19 “illiyet bağı” aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7.200 olmalı.
►Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı malpraktis davaları ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkûm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı.
►Halk sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmeli.