Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, katıldığı canlı yayında Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte yapılan çalışmaları aktardı. Depremin yaşandığı ilk gün 30 kişilik arama kurtarma ekiplerini (ZAK), özel donanımlı acil müdahale aracı, enkaz altında arama yapabilen termal kameralı drone ve mobil mutfak tırı’nı AFAD’ın yönlendirmesiyle Gaziantep Nurdağı’na gönderdiklerini söyleyen Başkan Arısoy, Zeytinburnu İzci Evi’ndeki izcilerinde afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti.
34 toplanma alanı var
Zeytinburnu'nda devam eden dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Arısoy, “2019’daki ilk meclis toplantımızda ‘Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ birimi kurduk. Konusunda uzman ekiplerden oluşan birimimize gelen herkesin bütün sorularını cevaplayacak ve ihtiyaç olduğu müddetçe devam edecek bir danışma merkezi. İlçemizde 34 toplanma alanımız var ve sadece bu dönem ilave 100 bin metrekare doğal toplama alanı kazandırdık. 99 depreminin ardından Zeytinburnu’muz pilot bölge ilan edildi ancak bu sanki en riskli yer Zeytinburnu gibi algılanıyor. Oysa 99 depreminde ilçemizde bir tane bina yıkıldı o da natamam olduğu için. Zeytinburnu'nda yerleşime uygunluk bakımından bir problemimiz yok. Biz sadece yapıların dönüştürülmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.
Veri tabanımız var
“An itibariyle de Zeytinburnu Belediyesi olarak, ‘Kolon Kesiği Taraması’ yapıyoruz” diyen Arısoy, “Deprem bölgesindeki gözlerime dayanarak gördüm ki, kolonu kesilmiş binalar ilk 10 saniyede yıkılmışlar. Kolon kesiğinin güçlendirilme ihtimali de yok. O yüzden biz yaptığımız taramalarda kolon eksiği olan binalara doğrudan riskli yapı muamelesi yapacağız” ifadelerini kullandı. Zeytinburnu'nun yıllara göre oluşturulan bir veri tabanı olduğunu, veriler ışığında ilçe sakinlerini bilgilendirdiklerini söyleyen Arısoy, belediye olarak doğrudan yürüttükleri 4 şantiyeleri olduğunu, 2019'dan bu yana 2.400'e yakın konutun dönüşümünün devam ettiğini ve 1300'ünün doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ eliyle yaptıklarını ifade etti.
Teşvik veriyoruz
Kentsel dönüşümle ilgili tüm vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Arısoy, ‘Yeni İmar Plan Notu’ düzenlemesinin ardından eski yapıların dönüşümüyle ilgili, “Tek başına yenilenen binalara da teşvik veriyoruz. Bu binalarda yürürlükte olan mevzuata göre bağımsız bölüm yapılabilecek olan en alt bodrum katta bağımsız bölüm oluşturmak yerine bir üst kattaki bağımsız bölüme bağlı piyes yapılması tercih edilen parsellerde çatı arası piyesli yerine bağımsız tam kat yapılabilecek. Bu durum tercihli olup hak sahipleri arzu ederse meri plana göre de binalarını yapabilecekler. Büyüklük sınırı olmaksızın en az 2 parselin birleşmesi halinde 500 metrekareye kadar olan birleşmelerde 5, 500-1000 metrekare arasında olan birleşmelerde ise 10 oranında teşvik verilmiştir. Bazı parsellerin büyük bir kısmı yapı yapılabilecek alanların dışında kalmaktadır. Bu Parseller'de bedel karşılığı kamulaştırılmış ham parsellerin yüzde altmışına kadar imar hakkı tanımlanarak fazla kesintiler iade edilecektir” bilgisini verdi.
SELVİ SARITAÇ