İBB çalışmalarıyla ilgili son bilgileri paylaşan İmamoğlu, her biri bin 200 kişiye konaklama imkanı sağlayacak İBB bünyesindeki 2 İDO gemisinin bölgeye gönderileceğini söyledi. Eski dönem milletvekilinin kendisine dönük hakaretleri ilgili de konuşan İBB Başkanı, “Hukuki haklarımı arayacağım. Çünkü o hakkı yok. Vatandaşımız acısından konuşur. Hiçbir şey diyemeyiz. Burada iftira var, hakaret var” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından döndüğü İstanbul’da AKOM’dan gelişmeleri kurmayları eşliğinde gün boyu takip etti. Arama kurtarma ve insani yardım faaliyetleriyle ilgili yeni destekler için görüşmeler yapan İmamoğlu, , deprem bölgesindeki çalışmalarla ilgili bilgileri ve izlenimlerini, gazeteci Uğur Dündar’ın sorularıyla paylaştı. İmamoğlu, “24 sene sonra aynı görüntüleri, 10 katını, daha trajik bir şekilde 10 ilimizde görmek içimizi yaktı. İlk andan itibaren, halkımızın ihtiyaçlarına dönük seferber olduk. Genel Başkanımızla bölgeye gittik. Döndük yine bugün bu binadayım. Tabii tespitler yaptık. İnsanlarımız acı içerisinde. Çocuklarını yitirenler var. Bu şoku yaşayanlar, anneler, çocuklar, gençler genç bir üniversite öğrencisi yürürken beni görmüş olsa gerek. Hani koşarak, hani başkanım deyip sarıldı, bir başladı ağlamaya İslahiye’de. Bunun gibi birçok an. Yani çok yaktı, kavurdu” dedi.
Tek kelime demeyiz
“İstanbul olarak AFAD tarafından hemen ilk gün Hatay için atandık. İlk andan beri her adımımızı AFAD'la paylaşıyoruz” diyen İmamoğlu, “Her adımımızı onlarla konuşuyoruz. Onların onayıyla ve oluruyla hareket ediyoruz. Hatay'daki kurulumlarımızı ona göre koordine ediyoruz. İstanbul denince teknik ekipmanından kendi kadrosuna varıncaya kadar ülkenin en güçlü kurumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Bir üst koordinasyon gerekiyor ve biz ona uygun hareket ediyoruz. Yani şunu söylemek isterim. Eksikler, hatalar, koordinasyon süreçleri nasıl yönetilmeli diye çok şey söyleyebilirim. Ama o günü bugün olarak görmüyorum. Vatandaşımızın öfkesi olacak, kızgın, acı, acı yakıyor yani onu. Tek bir kelime demeyiz biz. Biz yöneticiler ağzını açamaz o kişilere karşı. Dinlemeli, onu hissetmeliyiz. Bu kadar net. Ama onun ötesinde biz birbirimize zamanı geldiğinde yöneticiler olarak her şeyi söylemeliyiz. Çünkü AFAD bizim. İstanbul Belediyesi bizim” ifadelerini kullandı.
Şarj istasyonu kurduk
İBB'nin deprem bölgesinde gerçekleştirdiği hizmetleri anlatan İmamoğlu, “Yaklaşık 700 çadırın hazır olacağı kamplarımız oluşacak. Her gün 10 tır, Hamidiye Su bölgeye gönderiyoruz. Şu ana kadar 51 tır gitti. 20 tır, yaklaşık 2 milyon 200 bin adet Akdeniz tipi besleyici ekmek dediğimiz paketli ekmek yolladık şu ana kadar. Halk Ekmek’in günlük 1,4 milyon adet paketli üretimini de o bölgeye ayırdık. Aynı zamanda 6 bin kişi yemek kapasitesi olan bir mutfağımız hizmet ediyor şu anda. 15 bin ekmek üreten tesisimiz de imalata başladı yine Hatay'da. 140 mobil tuvalet bölgede. 42 adet de mobil duş kuruyoruz. Şarj istasyonu kurduk. Sağlık ekibimiz orada. 5 ambulansla beraber yine sağlık ekibimiz var. 454 dört çeşitli kapasitelerdeki iş makine alanımız var. 317 tır yardım yolladık. Özellikle battaniye, kışlık kıyafet, ısıtıcı jeneratör ve hijyen malzemesi bulunan tırlarımız oldu bunlar. 14 Cumhuriyet Halk Parti’li belediyemizin de yardımları sürüyor” dedi.
İftira ve hakaret var
Eski AK Parti milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu'nun Maraş'ta kendisine söylediği "Gelmeyin defolun buradan, İngiliz uşağı" sözlerini değerlendiren Ekrem İmamoğlu, “Kahramanmaraş’taki ifadelere sadece döndüm ve normal değilsin abla dedim. Ondan sonra da o basına yansıyan lafları çok acı. Normal bir vatandaş olsa hiçbir şey diyemeyiz biz. Ne dese böyle dururuz. Ama bir milletvekili olduğunu öğrendim ki; önceki dönem milletvekillerinden birisi. Hukuki haklarımı arayacağım. Çünkü o hakkı yok. Vatandaşımız acısından başka şeyler konuşur. Hiçbir şey diyemeyiz. Bütün ruhumuzla onu dinleriz. Neyi eksik yaptık diye düşünürüz. Ki iftira var, hakaret var. Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye bildiğimiz davranışı eski vekile ders olsun” açıklamasını yaptı.
90 BİN BİNA AĞIR HASAR ALACAK!
İstanbul'da yapıloan deprem hazırlıkları konusunda bilgi veren İmamoğlu, “İlk günü şunu söyledim. Bir hazırlık yapın. Yaptıklarımız, yapmayı taahhüt ettiklerimiz devletimizin başka kurumlarıyla iş birliği halinde yapmak zorunda olduklarımız ne var ise tespit ettiklerimiz olsun. İstanbul'un depremle mücadelesindeki aşamaları. Çünkü bunların hepsi elimizde var. Haritasını belirledik biz. Vizyon 2050 diye bir strateji belgesi ortaya koyduk. Bütün bunları vatandaşlarımıza anlatacağım dedim İki buçuk hafta sonra vatandaşlarımıza tekrar kendi mesuliyetlerimizi, yaptıklarımızı yapamadıklarımızı açı, şeffaf şekilde anlatacağız. Yaptıklarımızı yapamadıklarımız ya da bizimle iş birliği kurmayı niçin istemediler onu sorgulayan, çuvaldızı kendine iğneyi başkasına batıran bir dille bunu paylaşacağız. Büyük bir çalışma yaptık ve hızlı tarama yöntemiyle evlere girdik. 107 bin bina ziyareti, otuz bin bina incelemesine ulaştık. Risk tespitinde olası depremde 170 bin orta hasarlı bina, 90 bin ağır ve çok hasarlı bir tespitimiz var” bilgisini verdi.