Depremde en fazla zarar görebilecek ilçeler arasında gösterilen Büyükçekmece’de riskli binaların yıkılarak yenilenmesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkımları yerinde inceleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İstanbul’un en önemli sorununun deprem olduğunun altını çizerek Marmara Bölgesinde tüm belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermesi gerektiğini ifade etti. Hasan Akgün, “Büyükçekmece’de kentsel dönüşüme çok fazla hız verdik. Çünkü depremden büyük endişe duyuyoruz. Her an büyük bir depremle karşı karşıya kalacağımızı biliyoruz. Dolayısıyla 31 Mart günü Büyükçekmece’de 250 daire daha yıkıyoruz. Arkamızda gördüğünüz şehir merkezindeki binaların tamamı 1990 öncesi yapılmış binalar. İstanbul’daki binalara göre çok daha sağlam binalar. Ancak depremde bunlar hepsi dayanıksız bina olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
37 bin konut yenilendi
“Büyükçekmece’deki kentsel dönüşümü daha da hızlandırarak olası depremde vatandaşımızın burnunun kanamasını engelleyeceğiz” diyen Hasan Akgün, “Bugüne kadar 37 bin civarında konutu yeniledik. Yüzde 20’lik bir pay kalmıştı. Yüzde 20’lik bir yıkım daha yaptığımız taktirde Büyükçekmece’de olası büyük depremde vatandaşımız emniyet içerisinde olacaktır. İstanbul’un en büyük sorunu deprem ve depremde vereceğimiz zayiatlardır. Deprem ile ilgili çalışmayı bütün belediyeler özellikle Marmara Bölgesindeki belediyeler ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız ve ilgili kurumlar hiç geciktirmeden devam ettirmek durumundalar. Çünkü bu deprem hepimiz ve Marmara Bölgesini çok büyük çapta vuracaktır” ifadelerini kullandı.
Sürekli salanıyordu
Kentsel dönüşüm kapsamında binalarının yıkımını izleyen vatandaşlar yoldan araba geçerken bile evlerinin sallandığını ifade ederek yıkımı izledi. Pelin Pekdemir Güneş, “2016 yılından beri Hilal 86’ da oturuyorum. Yaklaşık 7,8 yıllık bir mazimiz var. Güzel bir evimiz vardı ama kentsel dönüşüme girmesi de çok iyi oldu. Artık daha sağlam, korkusuz bir şekilde oturacağız. O yüzden de Başkanımıza bu durumdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. İnşallah hayırlısıyla, sağlıcakla evimize geri döneriz” dedi. Dilek Yaralı ise “Büyükçekmece’nin en eski binalarındandır Ankara Sitesi. 1974-1977 yıllarında yapımı olmuştur. Sitemiz 48 haneden oluşmaktadır. Biz Belediye Başkanımıza da buradan çok teşekkürlerimizi sunuyoruz bütün malikler adına da. Yıkılması gereken binalardandır. Çünkü her bir araba geçişlerinde evlerimiz sallanıyordu. İçinde yaşıyorduk. İnşallah hayırlısıyla tamamlamalarını en kolayıyla evlerimize geçip bu şahane bu Büyükçekmece’nin altın değerindeki yerde oturmamızı Rabbim hepimize nasip etsin” açıklamasını yaptı.