Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Ara

Depreme dikkat çekti

Olası İstanbul depremi öncesinde Esenyurt'ta alınması gereken tedbirleri içeren bir önerge hazırlayan İYİ Parti Grubu, Belediye Başkanlığı'na önerge verdi. Önerge hakkında konuşan Enver Demir, geçmişte yapılan bütün yapıların incelenmesi gerektiğini belirtti

Okunma Süresi: 3 dk

Esenyurt Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Enver Demir, olası İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “Kahramanmaraş Merkezli yıkıcı deprem sonrası,İstanbul da beklenen deprem, gündemimize çok daha etkin bir şekilde girmiş ve korku ve endişe içinde olan hemşerilerimiz özellikle kamu kurum ve kuruluşlarndan somut tespit, öneri ve çözümler beklemektedirler” diyen Demir, “tespit, öneri ve çözümlerimizi sunarken, Esenyurt Belediyesinde, imar-iskan faaliyetleri kapasamında kuruluşundan, bugüne kadar yapılan yolsuzluk,usulsüzlük ve inşaat rantlarını irdeledik. İYİ Parti Esenyurt Belediye Meclis Üyesi olarak, bu konudaki önergemizi, Esenyurt Belediye Meclis Başkanlığına 3 ana başlık şeklinde sunduk” ifadelerini kullandı.

Sorumluluğumuz var

Kahramanmaraş depremlerini hatırlatan Demir, “Bütün depremler gösterimiştir ki, zemin tespiti, sorumlu ve yetkilinin zemine uygun inşaat projesi, ruhsatlandırma işlemleri, imalat, kullanılan malzeme kalitesi ve denetimler sonundaki iskan işlemlerinden sonra,binalarda hayatın başlaması birden fazla paydaşın ortak sorumluluğunu getirmektedir. Paydaşlardan birinin görevin yapmaması halinde hazin sonuçlar otaya çıkabilmektedir. Arzedilen gibi, imar-inşaat sürecinin merkezinde olan en önemli unsur belediyelerdir. Bu önem tespitlere göre; bizler Belediye Meclis Üyeleri olarak, üzerimize düşen görevi yerine getirmemiz halinde,diğer paydaşlarmızda görevlerini yapacaklardır” dedi.

Önlem alınmalı

Esenyurt'taki inşa sürecine değinen Demir, “Bilindiği gibi, Esenyurt son 15 yılda yüzbinli nufuslardan 1 milyonu aşan nufus sayılarına ulaşmıştır. Konut-bina stoğunun çok önemli bir kısmı, son 15 yılda inşa edilmiştir. Bu süreçte yapılan inşai faaliyetlerin elbette tümünü olumsuzdur diyemeyiz. Elbette iyi yapılanlar da vardır. Ancak tüm kamuoyunda da bilindiği gibi bu süreçte inşaat rantı çok konuşulmuş, inşaatların yapımı sırasında, ruhsatlandırılmasında, iskana açılmasında imar kanunlarına mevcut imar plan ve notlarına uyulmadığı, kişi ve kuruluşlara özel ayrıcalıklar verildiği, ruhsata bağlanan projelerin yerinde uygulanmadığı, yoğunluğu arttıran,bambaşka bağımsız bölümler yapılmasına göz yumulduğu iddia edilmektedir. Belirttiğim tüm bu endişelerin giderilmesi, ilçemizde oturan sakinlerin önce kaygılarını, sonra da can güvenliklerini sağlayacak tespitleri, idari-teknik ve hukuki açıdan tespit ettikten sonra gereğinin fiilen yapılması gerekmektedir. Tek başına tehlikenin tespiti yetmez. Tehlikenin meydana gelmesine sebep olan görevli ve ilgililerin tespiti ,haklarında adli işlemler başlatılması, varsa riskli binaların deprem yıkmadan önce ilgili görevlilerce yıkılması, önlem alınması için gereğinin yapılması gerekmektedir” çağrısında bulundu.

Komisyon kurulmalı

Yapılması gerekenleri de sıralayan Demir, “Belediye Meclisimizce üyesi bulunan tüm siyasi parti mensubu meclis üyelerinin bulunduğu bir komisyonun kurulmalı. Komisyonun kurulmasından sonra ilçemiz dışından konusunda uzman, mümkünse üniversitelerin jeoloji, şehir plancısı,inşaat mühendisliği ve yapı denetim konularında uzman öğretim görevlilerinden komisyona yardımcı olacak uzmanların komisyona dahil edilmeli. Kurulacak komisyon, öncelikle son 15 yılda belediyemizce verilen inşaat ruhsatları, iskan belgeleri, denetim belgeleri ve mali belgelerinin tek tek incelenerek yukarıda arzettiğimiz hususlara ilişkin suistimaller yapılıp yapılmadığının tespit etmeli. Bu kopmisyon, ilçemizde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan ve plan notlarına aykırı inşaat ruhsatı verilip verilmediğini ortaya çıkarmalı” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *