Bakırköy Kent Konseyi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümünde Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Burada konuşan Konsey Başkanı ve Tüketici Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal, “Şunu bilmemiz lazım ki depremde ölmek kader değildir. Buna kader deyip geçemezsiniz. Yapılması gereken yerel yönetimlerin ve hükümetin el ele verip kentsel dönüşümü hızlandırmasıdır” dedi
Bakırköy Kent Konseyi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25'inci yıldönümünde Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan anmada konuşan Konsey Başkanı olmanın yanı sıra, Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı da olan Aziz Koçal, “Esas olan merkezi ve yerel yönetimin vatandaşların güvenli konutlarda oturabilmesi için gerekli iş birliği içinde olmasıdır” dedi.
Hukuk gerekeni maalesef yapamadı
Marmara Depreminin can ve mal kayıplarını yanı sıra, 2001 ekonomik krizinin de önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, depremin bilançosundan bahseden Bakırköy Kent Konseyi Başkanı Aziz Koçal, 20 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası 2100 dava açıldığını, yasal boşluklar nedeniyle davaların 1800’e düştüğünü, kalan 300 davanın 110’una ceza verildiğini, pek çok cezanın da ertelendiğini belirtti. Koçal, “Aslında bilinçli taksirle adam öldüren bu kişiler ya beraat ya da ödül gibi ceza alarak hayatlarına devam etmişlerdir. Deprem sonrası yargılanıp en yüksek cezayı alan Müteahhit Veli Göçer, aldığı 18 yıl cezanın 7,5 yılını yatmış, 2017 de çıkarak 2018’de müteahhitliğe devam etmiştir” dedi.
Güvensiz konutlar dönüştürülmeli
İnsanların can ve mal güvenliğini hiçe sayıp, ayıplı bina satan müteahhitlerin yeterli cezayı almadığı sürece, depremin sonularına ‘kader’ demeye devam edileceğinin altını çizen Aziz Koçal, “99 Marmara depreminden ders almamışız ki 6 Şubat’ın sonuçları daha ağır olmuştur” diyerek, unutulmaması gereken İstanbul depremi gerçeğinin olduğunu, gerekli önlem ve tedbirlerin alınması yönünde merkezi ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmak gibi bir zorunluluğu olduğunu ifade etti. Koçal “Kentsel dönüşümü rantsal dönüşümden çıkarıp yerinde dönüşüme çevirerek güvenli konutlar üretmek zorundalar. Başta Bakırköy olmak üzere istanbuldaki tüm güvensiz konutların yerinde dönüşmesi gerekmektedir” diye konuştu.
99 depremi kapanmaz bir yara
Yapılan basın açıklaması sonrası konuşan CHP Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan da, 99 depreminin herkesin kalbinde kapanmayan bir bir yara olduğunu söyleyerek, bu gün kentsel dönüşümün hala tartışılıyor olmasının tek sebebinin de merkezi yönetimin uyguladığı yanlış politikalar olduğunu belirtti. Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu'nun başkanlığıyla birlikte, Ekrem İmamoğlu öncülüğünde meclis çoğunluğunun da alınmasıyla Bakırköy’de güzel bir ivmenin yakalandığını söyleyen Başaran Arslan, “İlçemizde ilk kez Afet Müdürlüğü kuruldu. Dönüşümle birlikte güzel günler bizi bekliyor” dedi.
Afet gönüllüsü olun
Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale (MAG-AME) İstanbul Ekibi adına açıklamaya destek vererek, AFAD’ın orta seviye arama kurtarma ekibinde yer alan tek mahalle muhtarı olan Kartaltepe Mahalle Muhtarı Didem Koryürek Armutlu da, asıl önemli olanın gerekli afet bilincine sahip olarak depreme hazırlıklı olmak olduğunu vurguladı. Göreve geldiği 2019 seçimlerinin ardından mahallesinde afet gönüllüleri ekibi kurarak, eğitim çalışmaları başlatan Koryürek Armutlu, 4 dönemdir yürüttükleri eğitim çalışmalarının beşincisini Eylül’de açacaklarını söyleyerek, yaptıkları çalışmaların tüm mahallelere örnek olmasını istediğini belirterek, tüm vatandaşlara “Deprem değil bilinçsizlik öldürüyor. Lütfen Mahalle Afet Gönüllüsü olun ve eğitimlere katılın” çağrısında bulundu. Basın açıklamasına katılan Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz’e Bakırköylülerin yıllardır beklediği parsel bazlı dönüşüm için İBB’den Temmuz ayında onay çıktığını, kentsel dönüşüm kapsamında evlerini yenilemek isteyen vatandaşların alan ve parsel birleştirme şartı aranmadan evlerini dönüştürebileceğini söyledi.