Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Ara
Damga İstanbul Haberleri Çocuklar bu festivalde buluşuyor

Çocuklar bu festivalde buluşuyor

Bu yıl ikincisi düzenlenen Arter Çocuk Festivali’nde üç gün boyunca çocuklar, eserler üzerine sohbet edecek, çeşitli malzemeleri ve üretim tekniklerini deneyimleyerek yeni ifade dilleri oluşturacaklar.

Okunma Süresi: 8 dk

1-3 Eylül 2023 tarihleri arasında “Dünya ve Ben” başlığıyla ikincisi gerçekleştirilecek Arter Çocuk Festivali, 6–11 yaş aralığındaki çocukları yaşadığımız dünya, diğer canlılar ve doğayla kurduğumuz ilişkiyi sanat yoluyla yeniden düşünmeye davet ediyor. Arter’in güncel sergilerindeki yapıtlardan esinle kurgulanan festival, rehberli sergi turları, atölyeler, ekoloji ve sürdürülebilirlik üzerine keşif alanları, dans ve performansa dayalı etkinliklerden oluşan programıyla çağdaş sanata ilgi duyan ve keşfetmeye meraklı tüm çocuklara sesleniyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Arter Çocuk Festivali’nde üç gün boyunca çocuklar, eserler üzerine sohbet edecek, çeşitli malzemeleri ve üretim tekniklerini deneyimleyerek yeni ifade dilleri oluşturacaklar. Gündelik yaşam, kapsayıcılık, kentler, bir aradalık ve geri dönüşüm temalarına odaklanan etkinliklerde çocuklar kendi deneyimlerinden yola çıkarak dünyaya sanat aracılığıyla dokunmanın yollarını araştıracaklar.

HER KÖŞEDE BİR BAŞKA ETKİNLİK

Festival kapsamında Arter'in -1. katındaki Atölye mekânında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ve kayıt gerektirmeyen Keşif Saati etkinlikleri, 6–11 yaş grubundaki festival katılımcılarını birlikte üretmeye, keşfetmeye ve paylaşmaya davet ediyor. Arter’in güncel sergilerindeki eserlerden hareketle kurgulanan Keşif Saati’nde çocuklar her gün farklı üretim tekniklerini ve malzemeleri deneyimleyebilecekler. Keşif Saati etkinlikleri 1 Eylül Cuma günü 12:00 ve 16:00’da; 2 Eylül Cumartesi günü 14:00’te; 3 Eylül Pazar günü ise 12:00 ve 14:00’te gerçekleşecek.

1 Eylül Cuma günü 14:00’te 6-9 yaş grubu, 2 Eylül Cumartesi günü 16:00’da 7-11 yaş grubu için ücretsiz olarak gerçekleştirilecek Kitap Molası etkinliklerinde çocuklar, Arter’in -1. katındaki Okuma Köşesi’nde ilham verici bir kitap seçkisini birlikte okuyacaklar. Ardından, bu kolektif okuma deneyiminden hareketle çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Arka Bahçe’de çocukların çektikleri fotoğrafları #ArterÇocukFestivali etiketiyle sosyal medyada paylaşabileceği Festival Sahnesi; Atölye mekânında çocukların yorumlarını ve beklentilerini paylaşabilecekleri mini anketlerin bulunduğu Geribildirim Köşesi; Arka Bahçe’de katılımcıların hem çizim yapıp hem de birbirlerinin çizimlerini dönüştürerek festivale yaratıcı yöntemlerle iz bırakabilecekleri Ortak Üretim Alanı da festival boyunca deneyimlenebilecek. Atölye’de kurulan Eserini Bırak Köşesi’nde ise geçen yılki festivalin katılımcılarına ait üretimler sergilenirken, bu yılki katılımcılar da Keşif Saati’nde ürettikleri eserleri, gelecek yıl sergilenmesi için bu köşeye bırakabilecekler.

ATÖLYELER

Arter Çocuk Festivali boyunca farklı yaş gruplarından katılımcılara yönelik atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Festival kapsamındaki ilk atölye, atölyepikolo yürütücülüğünde 1 Eylül Cuma günü saat 11:00’de Arka Bahçe’de gerçekleştirilecek “Çevre Dostu Tasarımlar” başlıklı atölye olacak. 7–11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik atölye, katılımcıları sürdürülebilirlik, üretim ve tüketim kavramlarından yola çıkarak Sarkis’in Arter’deki SONSUZ sergisini keşfetmeye davet ediyor. Önce sergide yer alan Transflammation (1996–2001) ve Gökkuşağının Yedi Elbisesi (2019–2023) isimli eserleri inceleyen çocuklar, ardından doğadan toplanan atıkları ve geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanarak sürdürülebilir bir dünya için yaratıcı kıyafetler tasarlayacaklar.

İki farklı yaş grubunu ağırlayacak olan “Keşfet, Tasarla, Öğren” başlıklı atölyede, 6–9 ve 7–11 yaş aralığındaki çocuklar önce Arter’in rehber ekibiyle birlikte eserleri inceleyip sohbet edecek, ardından bu eserlerden yola çıkarak kolaj çalışmaları üretecekler. Arter’in güncel sergilerine odaklanan atölye, 6–9 yaş grubu için 1 Eylül Cuma günü saat 13:00’te, 7–11 yaş grubu içinse 2 Eylül Cumartesi günü 13:00’te gerçekleşecek.

Arter Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde 6–9 yaş grubu için 1 Eylül Cuma günü saat 15:00’te, 7–11 yaş grubu içinse 2 Eylül Cumartesi günü 15:00’te düzenlenecek olan “Renkli Parmak İzleri: Suluboya Atölyesi”, katılımcıları Sarkis’in suluboya eserlerini ve yapıtlarındaki parmak izlerini keşfetmeye davet ediyor. Sarkis’in SONSUZ başlıklı kişisel sergisinde yer alan eserleri inceleyen çocuklar, suluboyaları ve parmaklarını kullanarak yaratıcı yöntemlerle kendi eserlerini üretecekler. Ardından ürettikleri eserleri sergilemenin farklı yollarını arayacaklar.

1 Eylül Cuma günü saat 17:00’de Arka Bahçe’de Arter Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde gerçekleştirilecek “Binaların Karakteri” atölyesinde 7–11 yaş aralığındaki katılımcılar, Nuri Kuzucan’ın Arter’de devam eden Pasaj başlıklı kişisel sergisi aracılığıyla kent, sokaklar ve gündelik yaşam kavramları üzerine düşünecekler. Sanatçının resimlerindeki boşluk/doluluk ve iç/dış gibi ikilikler üzerine sohbet eden çocuklar, ardından geometrik formları, farklı renk ve dokudaki resim araçlarını kullanarak kendine özgü karakteri olan bir bina düşleyecek ve hayallerindeki bu binayı resmedecekler.

Sanatçı Güneş Terkol’un yürütücülüğünde 2 Eylül Cumartesi günü saat 11:00’de Arka Bahçe’de gerçekleştirilecek “Dünyaları Birleştirelim” başlıklı atölye, 6–9 yaş aralığındaki çocukları çoraplardan farklı karakterler yaratmaya ve bu karakterler arasında bağlar kurmaya çağırıyor. Eva Koťátková’nın Arter’de devam eden Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı kişisel sergisinden yola çıkan atölyede çocuklar, öncelikle çorapları pamuklarla doldurarak kuklalara dönüştürecekler. Ardından da kuklaya dönüşen çorapları birbirlerine bağlayarak çeşitli malzemelerle kişiselleştirecekler. Atölye sonunda, kuklalar üzerine sohbet ederek farklı karakterler arasındaki ortaklıkları keşfedecekler.

Çocukları Arter’in güncel sergilerini keşfetmeye çağıran “Gez, Bak, Çiz” atölyesi 2 Eylül Cumartesi günü saat 12:00’de 7–11 yaş grubu için, 3 Eylül Pazar günü 16:00’da ise 6–9 yaş grubu için düzenlenecek. Arter’in rehber ekibi eşliğinde gerçekleştirilecek sergi turuyla başlayan buluşmalarda, çocuklar sergilenen yapıtlar üzerine sohbet edecekler ve bu yapıtlardan yola çıkarak kendi çizimlerini üretecekler.

2 Eylül Cumartesi gününün son atölye çalışması ise çok yönlü performans sanatçısı Irmak Kuyumcu’nun saat 17:00’de Arka Bahçe’de gerçekleştireceği “Ses ve Ritim: Tap Dans” olacak. Bu etkileşimli atölye, kendilerini ritim ve denge yoluyla keşfetmeleri için 7-11 yaş arasındaki çocuklara bir fırsat sunuyor. Afrika kökenli geleneksel bir ritmik dans olan tap dansı aracılığıyla ayaklarını kullanarak dans etmeyi öğrenen çocuklar, ayak vurma hareketleriyle sesler ve ritimler yaratarak kendilerine özgü fiziksel ifade biçimlerini keşfedecek ve dans ettikçe çeşitli öğrenme disiplinleriyle tanışacaklar.

Festivalin üçüncü ve son günü olan 3 Eylül Pazar ise saat 11:00’de Arka Bahçe’de Arter Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde düzenlenecek “Akvaryum Bitkisi” atölyesiyle başlayacak. 7–11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik atölye, Eva Koťátková’nın Arter’de devam eden Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı sergisi bağlamında düzenleniyor. Sergide karşılaştıkları sualtı canlıları, bitkiler ve hayvanların dünyasına dair imgeler üzerine sohbet eden çocuklar, ardından suda yaşayan bir bitki ve hayvan için organik malzemelerle bir yaşam alanı tasarlayacaklar.

Aynı gün saat 13:00’te Atölye mekânında 7–11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik “Resimli Gazetem: Kolaj Atölyesi” gerçekleşecek. Arter Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde düzenlenecek olan, Arter’in güncel sergilerinde yer alan ve sanatçıların üretimlerinde farklı bağlamlarda kullandıkları gazetelerden yola çıkan atölye kapsamında gazetelerin yer bulduğu çeşitli eserleri keşfeden çocuklar, ardından Cengiz Çekil’in Bugün de Yaşıyorum başlıklı kişisel sergisindeki Yazısız (1975–1977) serisinden esinle yalnızca görselleri kullanarak bizi ve yaşadığımız dünyayı anlatacak yazısız bir gazete üretecekler.

Oyun temelli projeler yaratmaya odaklanan OyunMu ekibinin yürütücülüğünü üstlendiği “Neontopya: Birlikte Işıldayalım!” başlıklı atölye çalışması, 3 Eylül Pazar günü saat 15:00’te Atölye’de gerçekleşecek. Katılımcılarını, Sarkis’in SONSUZ başlıklı kişisel sergisindeki neon ışıklarından yola çıkarak “neontopya” isimli bir dünya kurgulamaya davet eden atölye kapsamında 6–9 yaş aralığındaki çocuklar, neon malzemeler kullanarak kendi rengimizi kaybetmeden bir arada yaşamanın mümkün olduğu bir mekân tasarlayacaklar. Işığı ve kolektif üretimi merkezine alacak atölyenin sonunda çocuklar birlikte oluşturdukları ve ancak karanlıkta görülebilen bir ışık armonisinin eşlik ettiği bu mekânı deneyimleyerek ışığın ilk kırılma ânını keşfedecekler.

Arter Çocuk Festivali’nin bu yılki programında yer alan son atölye çalışması ise 3 Eylül Pazar günü 17:00’de Arka Bahçe’de düzenlenecek “Düş Dünyamda Kimler Var?” atölyesi olacak. Arter Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde gerçekleşecek 6–9 yaş aralığındaki çocuklara yönelik bu atölyede, katılımcılar Eva Koťátková’nın Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı sergisinden ilhamla “hibrit” bedenli karakterler kurgulayacaklar. Ritim egzersizleriyle başlayacak atölye, katılımcıların kendilerini hayali karakterlere dönüştürmek üzere birer kostüm tasarlamalarıyla devam edecek ve bu karakterleri tanıttıkları kısa bir performansla sonlanacak. Katılımcılar, performansları izlerken sanat eserlerinin sadece bakılan nesneler olmadığını ve farklı yöntemlerle deneyimlenebileceğini de tecrübe edecekler.

Arter Çocuk Festivali kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla düzenlenecek atölyelerin biletleri Arter binasının giriş katında yer alan gişeden veya arter.org.tr adresi üzerinden temin edilebilir. Biletli atölyelere katılan çocukların birer yetişkin eşlikçisi ise, etkinlik gününde Arter sergilerini ücretsiz ziyaret edebilir; 13:00 ve 15:00'te düzenlenen rehberli turlar için giriş katındaki gişeden ayrıca bilet satın alabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *