Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga İstanbul Haberleri Cem Avşar: Yağmacılar teslim edilmeli

Cem Avşar: Yağmacılar teslim edilmeli

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Cem Avşar, Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından alınması gereken acil önlemleri sıraladı. Avşar, “Kayıp yakınları için internet sitesi açılmalı, yağmacılar adli mercilere teslim edilmeli, hasar tespitte mühendis odalarından yararlanılmalı” dedi

Okunma Süresi: 3 dk

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Cem Avşar, “Çadır tedariki, yurtdışı ve yurtiçi üreticilerinden kış şartlarına uygun şekilde hızlandırılmalı. Çadırların kurulumu için bölgeye yeterince personel sevk edilmeli. Etkilenen elektrik, doğalgaz ve enerjiyle ilgili altyapı tesislerinin acil onarımları yapılarak hizmete alınmalı. Bölgeye yakıt ikmal desteği sağlanmalı veya sürdürülmeli. Salgın hastalıklar için tedbir alınmalı. Halk sağlığı uzmanlarının sahada olması, sahra hastanelerin kurulması hızlandırılmalı. Bölge halkına deprem sonrası oluşan travmalardan arınmaları için psikososyal destek verilmeli. Kayıp sayısının teyidi için yakını kayıp olanların giriş yaparak kayıpları yazabileceği ve doğru kayıp sayısına erişilebilecek bir web sitesi kurulmalı. Bölgedeki asayiş, can ve mal güvenliği sağlanmalı, gerekli güvenlik önlemleri alınmalı, suçlular ve yağmacılar adli mercilere teslim edilmeli. Depremin doğal bir sonucu olarak büyük bir göç dalgasının Adana’dan İstanbul’a kadar geniş coğrafyaya doğru gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Afet kaynaklı yurtiçi göçün sosyoekonomik etkileri için derhal kurullar oluşturulmalı” dedi.

Özel birim kurulmalı

“Hasar tespitleri ile alakalı oluşturulacak süreçte İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndaki mühendislerden yararlanılmalı. Hazırlanan hasar tespit raporları şeffaflık içerisinde kamuoyu ile paylaşılmalı” diyen Avşar, “Farklı illere giden depremzedeler için yerel yönetimler eliyle özel afetzede yardım birimleri kurulmalı. Vatandaşlarımızın bu şehirlerdeki barınma, ihtiyaç, eğitim-öğretim gibi sorunlarını ile bu birim ilgilenmeli. Doğru bilgiye ulaşım konusunda hiçbir aksaklık, şaibeli duruma müsaade edilmemeli. Özellikle riskli birey gruplarının, kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin ihtiyaçları öncelenmeli. Acilen afet bölgesine mobil tuvalet alımları yapılarak bölgeye sevkiyatı sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Sahada bizzat yaşadık

Avşar, “İl-ilçe ve köy yollarındaki ulaşım sorunları giderilmelidir. Trafo ve şebeke tesisleri yeniden devreye alınmalı, acil jeneratör takviyesi yapılmalı. Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği’nin açıklamasına göre 2.451 baz istasyonu devre dışı kaldı. Devre dışı kalan bu aksaklıklar giderilmeli ve ‘Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemleri’ tekrar kurulmalı. Evet, yıkım çok büyük, alan çok geniş. Sahada bizzat yaşadık, gördük. Türkiye Afet Müdahale Planı, yani TAMP doğru uygulanamamıştır. AFAD’ın enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşması doğru koordine edilememiş ve AFAD yetkilileri Hatay’a depremden saatler sonra girebilmiştir. Bunları önümüzdeki süreçte konuşacak, sorularımızı ayrıca soracağız. Afetlere hazırlık hem devletin hem yerel yönetimlerin asli görevi. Birçok kez dile getirdiğimiz, hatta depremden bir gün öncesinde yaptığımız uyarılarımız (DEVA’nın Düzce Depremi Raporu’ndaki aksaklıkların ardından yaptığı uyarılar) maalesef dikkate alınmamış. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na sunduğumuz raporumuz gündeme dahi alınmamış. Elâzığ ve İzmir depremlerinden ders çıkarılmamış. Siyasi kutuplaşmanın sonucunda bu günkü acı tablo göz göre göre gelmiştir” dedi.

BARIŞ KIŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *