ERCAN ÖZTÜRK- Endem İnşaat’a bağlı şirketlerde çalışan 22 işçi, alacaklarını tahsil edemeyince iş mahkemelerinde dava açtı. Davaları kazanan işçiler, bu kez davalılar Ençel-Endem Çelik İmalat Montaj Limited Şti, Endem Cephe Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ile Endem İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye karşı iflas istemi ile dava açtı. Her işçinin davası ayrı ayrı görüldü. Geçtiğimiz yıl İstanbul 1’nci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davanın sonunda bir açıklama yapan Avukat Ufuk Yıldızlı, “İşçilerin alacakları ödenmedi. Ödeme yapılmazsa iflas kararlarının çıkması kaçınılmaz. Bu durumda, şirket varlıklarının satışı yapılarak işçilerin paraları ödenecek. Grubun önemli varlıklarından biri de Büyükçekmece’deki Endem TV Kulesi. Oluşacak iflas idaresi kulenin satışını gerçekleştirebilir” açıklamasını yapmıştı.
Sırada bekliyorlar
İşçilerin alacaklarının ödenmemesi üzerine şirketin en önemli varlıklarından olan ve 55 milyon dolar harcanarak yapılan Büyükçekmece Endem TV Kulesi’nin satışına karar verildi. Endem İnşaat işçilerinin dışında şirketten alacağı olan çok sayıda vatandaşın da alacaklarını tahsil etmek için bu satışı beklediği öğrenildi. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Endem İnşaat’ın kurucusu Osman Naci Endem ismine kayıtlı iki şirketin de kapatıldığı görüldü. 1980 tarihinde kurulan Endem İnşaat Osman Naci Endem ile Endem İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin İTO kayıtlarına göre 2018 yılında kapandığı ortaya çıktı.
İskanı var mı?
Bu arada Büyükçekmece Belediye Meclisi mart ayı oturumunda AK Parti Grubu tarafından kule hakkında yazılı bir önerge verildiği ortaya çıktı. Önergede, “Kuleyi gündeme getirmemizdeki amacımız olası İstanbul depreminde bu kulenin akıbeti. Konu ile ilgisi olan kişilerden aldığımız bilgilere göre temelinde tek seferde yaklaşık 5 bin metreküp hazır beton kullanıldığı ve ortaya çıkan kimyasal tepkime sonucu ısının soğutulmadığı ve temelde çatlamalar olduğudur. Bulunduğu alanın da jeolojik açıdan sorunlu olduğudur. Bu nedenle de belediyemiz tarafından iskan verilmediğidir. Bu konuda teknik açıklamanın yapılmasını, iskan belgesi var ise hangi tarihte verildiği bilgisini meclis huzurunda cevap verilmesini arz ederiz” denildi. Önergeye bugüne kadar Büüykçekmece Belediyesi'nden herhangi bir cevap verilmediği açıklandı.
İcra yoluyla satışa çıkarılan Endem TV Kulesi'nin fotoğrafının Büyükçekmece Belediyesi'nin eski logosunda bulunması dikkat çekti.
"Bizimle bir ilgisi yok!"
“İcradan satılık sıfır TV Kulesi” başlıklı haberimizin ardından Büyükçekmece Belediyesi'nden açıklama geldi. Belediye yetkilileri ilgili kulenin Endem İnşaata ait olduğunu, belediyenin kulede hiçbir ortaklığının bulunmadığını açıkladı. Kulenin yapımında da belediyenin rolü olmadığını belirten yetkililer, ilgili şirketin borçlarından dolayın icralık olduğunu belirtti. Yapılan bu açıklamanın ardından Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün geçmişte kule hakkında yaptığı açıklamalar gündeme geldi. Hasan Akgün'ün 2008 yılında yapılan açılışın ardından yaptığı açıklamada, kuleden “En büyük projelerimden biri” şeklinde bahsettiği görüldü. Akgün, aynı gün, “Büyükçekmece TV Kulesi’ni İnşaatın sahibi Naci Endem ile birlikte hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Burası Türkiye’nin ilk televizyon kulesi olma özelliği taşıyor. Denizden 400, temelden 230 metre yükseklikte olan TV kulesinde frekans tahsisi yapıldıktan sonra İnsanlar televizyonlarından dijital ve karasal yayınlarını çok net bir şekilde izleyebilecekler. Bütün uğraşlarımız bu yöndedir” ifadelerini kullanmıştı. Akgün farklı zamanlarda da kule projesinin kendisi tarafından tasarlandığını dile getirmişti.
ÇAMLICA KULESİ'Nİ 8 AYDA BİTİRDİLER
1972’de Çamlıca TV Kulesi’nin 8 ayda inşa eden Endem İnşaat, zaman içinde Erzurum, Kars, Gaziantep, Bursa ve İzmir gibi illerde yapığı TV kulelerinin yanı sıra Cezayir ve Suudi Arabistan’dan kule inşaatları yaptı. TV kuleleri dışında Atatürk Havalimanı ve İzmir Havalimanı’nın koruma kontrol kulelerini de inşa eden grubun, son büyük kule projesi ise Büyükçekmece’de yapılan Erdem TV Kulesi oldu. Yapımına 1999’da başlanan 220 metre uzunluğundaki kule 2008’de tamamlandı. Yapıldığı dönem, dünyanın en yüksek 10 yapısından biri olma özelliği taşıyan kule uzun yıllardır atıl durumdaydı.